Mihai Viteazul și Visul Unirii, ediția a XXXIV-a
1 octombrie – 15 noiembrie 2023
Încă de la înființare, an de an, Fundația „Mihai Viteazul” aduce un omagiu Domnului „Țării Românești și Ardealului și Moldovei ”, așa cum s-a intitulat Mihai Viteazul. Fire energică, nestrămutat în hotărârile luate, avea planuri mărețe de eliberarea țării de sub stăpânirea turcească. După victoria strălucitoare de la Călugăreni… „o întâmplare dezastruoasă” pentru otomani, cum o numește chiar un cronicar turc, Domnitorul înțelege repede că independența țării, cucerită prin lupte grele de popor, trebuia păstrată cu orice preț, mai ales că Țara Românească era înconjurată din toate părțile de dușmani. Prin lupte grele, Mihai a încercat să unească cele trei țări române, urmărind să dezvolte și legăturile economice într-o piață unică a teritoriului românesc, între locuitorii care vorbeau aceeași limbă. Intrarea sa triumfală în Alba Iulia, la 1 noiembrie 1599, după victoria de la Șelimbăr, a rămas în istoria românilor un reper măreț, iar faptele săvârșite de popor sub conducerea sa sunt printre cele mai de seamă din istoria noastră. Ele s-au săpat adânc în inima poporului trezindu-i conștiința demnității, râvna pentru libertate și unitate și ne-au lăsat cel mai de preț vis: VISUL UNIRII. Mihai Viteazul a avut conștiință de creștin și român. Măsurile și acțiunile sale stau mărturie la dorința apărării lumii creștine, a întărit religia ortodoxă în Transilvania și s-a aplecat și asupra dreptului la pășunat al locuitorilor din satele românești. Faptele sale au condus la declararea, în 20 mai 2020, prin Decret Prezidențial a zilei de 27 mai ZIUA NAȚIONALĂ MIHAI VITEAZUL – martir și erou al națiunii române.
Ediția din acest an, cuprinde un concurs de eseuri, cu tema „Unirea lui Mihai Viteazul – istorie și prezent”, adresat elevilor din clasa a VIII-a și liceu, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, al d-lui prof. Victor Sibianu - inspector de specialitate, și al profesorilor de istorie din județ.
Manifestările din acest an se vor desfășura la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, joi 9 noiembrie 2023, ora 12 și vor cuprinde:
– Simpozionul: Domnitorul Mihai Viteazul, apărător al creștinătății și ortodoxiei noastre
– Prezentare de carte: Mihai Viteazul – erou literar - Prof. Ion Gârjoi
– Moment poetic: Mihai Viteazul și oștenii săi
– Premierea participanților la concursul: Unirea lui Mihai Viteazul – istorie și prezent
– Depunere de flori la Grupul Statuar Mihai Viteazul din Piața Mihai Viteazul.
Vă invităm să participați la această manifestare pentru a evoca împreună, alături de personalitatea Marelui Voievod, trecutul glorios și lupta pentru neatârnare a poporului român pentru libertatea noastră. Astfel, arătăm că NE PASĂ de viitorul copiilor și nepoților noștri, NE PASĂ de România frumoasă și întreagă.
Manifestarea a primit sprijin financiar din partea Consiliului județean Covasna și a beneficiat de colaborarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a Inspectoratului Școlar Județean, a profesorilor de specialitate din Sfântu Gheorghe.
Președinte,
Prof. ing Maria Peligrad