Marșul Centenar al covăsnenilor, înveșnicit într-o carte despre dragostea de țară
Volumul va fi lansat sâmbătă, 30 noiembrie
La un an după Marșul Centenar al românilor din Covasna, prin care cei 100 de covăsneni din nouă localități din județ au reconstituit traseul parcurs de înaintașii participanți la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, va vedea lumina zilei volumul „Covăsneni pe urmele făuritorilor Unirii”. Cartea despre călătoria din Vâlcele până în sufletul României este semnată de Mihaela Aionesei și Florentina Teacă și va fi lansată sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 16:00, la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.
Marșului Centenar al românilor din Covasna s-a desfășurat pe ruta Vâlcele - Alba Iulia în perioada 25 noiembrie - 1 Decembrie 2018 și a devenit celebru în toată țara. Participanții la Marș au străbătut atunci cu căruțele mai bine de 200 de kilometri, trecând prin județele Brașov, Mureș, Sibiu și Alba.
În dimineața de 1 Decembrie, covăsnenii au intrat în capitala de suflet a românilor, în Alba Iulia, iar emoțiile trăite în acele șase zile istorice de călătorie se vor regăsi în volumul „Covăsneni pe urmele făuritorilor Unirii”, semnată de Mihaela Aionesei și Florentina Teacă.
„Este o carte-mărturie despre Marșul Centenarului Marii Uniri, din județul Covasna la Alba Iulia – proiect organizat de D. J. S. T. Covasna, Asociația „Voievozii Munților” din Vâlcele și Instituția Prefectului din Județul Covasna, la care Asociația GRIT din Covasna a fost partener. Am refăcut, în 2018, îmbrăcați în straie populare ca în niște armuri, în căruțe mergând și având lănci de biruință tricolorul românesc, la 100 de ani de la Marea Unire, 100 de covăsneni, drumul pe care moșii noștri din Curbura Carpaților l-au făcut la Alba Iulia, să spună acolo că și ei sunt români, că și ei vor o Românie Mare, o Românie Întreagă, o Românie Firească. Mai mult decât ei, noi nu putem zice, pentru că ei bine au zis și pentru că bine au făcut”, ne-a spus Florentina Teacă.
Volumul va prezenta, așadar, trăirile din călătoria covăsnenilor pe „Drumul Unirii”, povestite în „jurnale de călătorie” de către Mihaela Aionesei și Cosmin Iosub, participanți la Marș.
Totodată, vor fi prezentate și câteva extrase din presa acelor zile, printre care și articole din ziarul Observatorul de Covasna, iar fotografiile realizate pe parcursul călătoriei vor fi cuprinse în ultimul capitol.
Volumul este editat în cadrul manifestărilor cultural-științifice și civice dedicate Zilei Naționale a României, organizate de Instituția Prefectului – județul Covasna, împreună cu asociațiile, ligile și fundațiile culturale românești din județ, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna.
Cei care doresc să fie printre primii care țin în mână filele de istorie create de cei 100 de covăsneni, sunt așteptați să participe la lansarea volumului, sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 16:00, la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.