CULTURA 2 octombrie 2020

În spatele „cortinei”: ce mai pregătește trupa 3T?

de Covasna Media | 1240 vizualizări

Încă 50 de tineri covăsneni vor afla mai multe despre lumea teatrului

Trupa de teatru 3T (Teatru pentru Toți Tinerii), din Întorsura Buzăului, își continuă activitatea și în perioada următoare. Dacă până acum echipa de teatru era formată doar din elevi pasionați de actorie și coordonatorul Doina Pătrunjel, din acest an, lucrurile stau diferit. Astfel, din echipă nu vor mai face parte doar actori, ci și elevi care se pricep la conceput costume și scris piese de teatru. Iar de la jumătatea lunii octombrie încolo, adolescenții vor fi pregătiți de specialiști în domeniu să ofere publicului noi piese de teatru, dacă normele legislative vor permite acest lucru.

Începând din luna septembrie a acestui an, echipa 3T s-a mărit. Acum membrii trupei au parte de trei ateliere: cel de actorie, de costume și de scriere. Adolescenții de la atelierul de costume se ocupă de vestimentația colegilor de pe scenă, iar cei de la atelierul de scriere pregătesc o piesă de teatru, concepută special pentru colegii lor actori.

„Anul acesta,  Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, prin Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”, și-a propus să investească mai mult în formarea tinerilor, oferindu-le cursuri de actorie, ateliere de scriere creativă și ateliere de scenografie. Cei 50 de tineri din grupul-țintă, împreună cu echipa de proiect (10 tineri și 5 adulți) vor pune în scenă un nou spectacol, care se bazează pe scenariile originale, create de tineri și inspirate din viața lor și este completat cu decorurile și costumele realizate în cadrul atelierelor de creație”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Doina Pătrunjel, coordonatoare trupei 3T.

Care sunt obiectivele proiectului în următoarea perioadă

Dacă anul trecut trupa 3T a avut parte de un singur turneu în afară localității din care provin, Întorsura Buzăului, în acest an țelul este mai mare, căci aceștia își doresc să aibă spectacole în tot județul, ba chiar și în județul vecin, Harghita.

„În cadrul acestui proiect, Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea” va acționa pe trei planuri: formarea tinerilor din grupul-țintă, pregătirea unui spectacol complex și realizarea turneului regional, având ca țintă vorbitorii de limba română din județele Covasna și Harghita, toate acestea cu sprijinul partenerilor noștri”, ne-a explicat Doina Pătrunjel, care a mai punctat că noul proiect va avea impact la nivel local și județean, prin realizarea spectacolelor în mai multe zone din județ, regional, căci spectacolele trupei vor ajunge și la Harghita, dar și național, prin participarea la concursuri și festivaluri.

Cum a fost prima sesiune de ateliere

Pentru că aceste cursuri sunt finanțate, coordonatorii au putut angaja experți în domeniu care să îi ajute pe elevi. Astfel, s-a găsit o firmă care să deruleze toate cele trei ateliere. Doina Pătrunjel spune că au avut loc primele întâlniri, în care s-au respectat toate normele de prevenție împotriva coronavirusului.

„Apelul de selecție, lansat în 11 septembrie, a avut ca rezultat înscrierea a 54 de tineri dornici să lucreze în atelierele specializate. Pakiss Brand București, firma care a fost selectată să susțină activitățile de formare, a venit cu o ofertă generoasă: atelierele vor fi organizate simultan, cu participare flexibilă, astfel încât fiecare tânăr să aibă șansa de a învăța cât mai mult din „artele spectacolului”. Cu sprijinul conducerii Liceului Teoretic Mircea Eliade, am oferit participanților toate condițiile pentru desfășurarea în siguranță a activităților: măsurarea temperaturii la intrarea în clădire, dezinfectanți, desfășurarea unor activități în aer liber,  purtarea măștii  și distanțarea fizică în timpul lucrului în sală”, ne-a mai spus coordonatoarea trupei.

Cât despre desfășurarea primei sesiuni de ateliere, Doina Pătrunjel spune că s-a muncit mult, dar în același timp cursanții au avut parte și de distracție și ocazia de a învăța lucruri noi.

„La sfârșitul săptămânii trecute, într-o atmosferă specială, creată de echipa de formatori, condusă de regizoarea Mariana Pachis, tinerii înscriși la ateliere au muncit foarte mult, s-au distrat și au învățat.  Cred că numai ei ar putea spune ce le-a plăcut mai mult: exercițiile de (auto)cunoaștere, cele de dicție, de mișcare, croitoria, construcția, desenul, scrierea creativă sau toate la un loc”, este de părere Doina Pătrunjel.

Urmează un spectacol virtual pentru trupa de teatru

După ce în perioada 14-18 septembrie actorii covăsneni au participat la un festival de la București, se pare că „apetitul” pentru spectacole li s-a deschis și sunt pe cale să bifeze o nouă premieră: vor participa la un spectacol virtual.

„După evoluția trupei 3T de la Festivalul „Stefan Iordache” de la București, am fost invitați la Festivalul de Teatru al Adolescenților „Victory of Art”. Trupele din București vor avea spectacole în direct, iar celelalte trupe vor participa la  secțiunea „Spectacole înregistrate”. Așadar, încă o premieră a trupei 3T: spectacolul virtual. Sperăm să fie o reușită! Mulțumim Ștefanei Badiu de la Școala de Actorie Dream&Act București, cea care a pregătit spectacolul de anul trecut, „Tot ce-i românesc nu piere”, spectacol cu care am participat la ambele festivaluri”, a adăugat Doina Pătrunjel.

Aceasta ne-a mai spus că noul proiect, intitulat „Caravana 3T” este „realizat cu sprijinul Guvernului României, iar cofinanțarea este asigurată de Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”, împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, care ne-au susținut în toate proiectele pentru tineri din ultimii ani. Folosesc această ocazie pentru a-i mulțumi colegului meu, prof. Silviu Popica, pentru sprijinul acordat în obținerea acestei finanțări”.

Trupa de teatru 3T a fost înființată anul trecut, printr-o finanțare primită de la Consiliul Local și Primăria orașului Întorsura Buzăului și iată că acum, printr-o nouă finanțare, continuă să arate tinerilor dintr-o zonă fără acces la teatru (este necesară deplasarea la Sfântu Gheorghe pentru a viziona o piesă de teatru, în oraș neexistând un loc special amenajat în care să meargă trupe din zonă), ce înseamnă să fii parte din această lume artistică. 

David Leonard Bularca

Sursa foto: Facebook – Caravana 3T, Silviu Popica

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.