Fotografii vechi și noi, într-o expoziție cu clădirile din Sfântu Gheorghe
Covăsnenii pot „călători” în trecut, prin imaginile de altădată
Patru tineri pasionați de fotografie au muncit zile în șir ca să surprindă contrastul dintre vechi și nou din orașul în care trăiesc. Rezultatul efortului depus de ei va putea fi văzut în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie, în Piața Centrală din municipiu, unde vor fi expuse cadrele făcute de ei, alături de cele din arhiva unui colecționar din municipiu.
Tinerii din Sfântu Gheorghe, Péter Brigitta, Demeter Hunor și Huba Bokor-Imreh, îndrumați de un alt pasionat de fotografie, Raymond Gheorghiță, au pus cap la cap imaginile care ilustrau orașul de altădată, cu cele care îl definesc astăzi.
Fotografiile vechi care ilustrează diferite zone din oraș, provin din arhiva colecționarului József Álmos. Acesta le-a împărtășit cu tinerii care și-au dorit ca acele cadre să fie văzute de un număr cât mai mare de oameni.
Expoziția care va fi deschisă miercuri, 27 noiembrie, vine în întâmpinarea dorinței unor locuitori de a atrage atenția asupra faptului că imaginea de ansamblu a orașului ar trebui să fie cât mai armonioasă.
„Ideea de bază este să cunoaștem locul de unde suntem, să-i vedem istoria și să ne dăm seama cât de multe se pot strica dacă oamenii nu au grijă, dacă nu există un stil anume, dacă nu ne gândim puțin și nu avem un plan pentru viitor. Toți oamenii care au văzut pozele acestea vechi s-au mirat și unii chiar nu au recunoscut anumite locuri. Deși mă gândeam că orașul e frumos, m-am întristat puțin să văd că anumite clădiri care îi dădeau un anumit farmec, nici nu mai există sau au fost modificate complet. A fost și influența comunismului, perioadă în care s-a distrus foarte mult. În prezent sunt foarte multe stiluri amestecate care se bat cap în cap. Sunt și schimbări bune. Spre exemplu acum Parcul Central are mai mulți copaci, iar pe vremuri era doar un târg. Simt totuși că ar trebui să avem mai multă grijă de aspect, de urbanism și trebuie să planificăm lucrurile mai bine pe viitor”, ne-a spus coordonatorul proiectului, Raymond Gheorghiță.
Acesta a adăugat că în spatele expoziției se află o muncă titanică pentru că fotografii au încercat să reproducă fidel acele cadre vechi, însă de cele mai multe ori acest lucru s-a dovedit a fi mai complicat decât ar putea părea la prima vedere. Pentru a găsit unghiul potrivit, aceștia au urcat pe clădiri înalte, iar câteva dintre imaginile care vor fi expuse sunt făcute cu drona.
Inițiativa face parte din programul Com'ON Sepsi, iniţiat anul acesta de autorităţile locale şi Grupul PONT cu scopul de a încuraja tinerii să se implice în viaţa comunităţii locale.