Festivalul „Datina Junilor” de la Covasna va reuni pasionații de folclor de toate vârstele
Asociația Culturală Junii Covasnei organizează prima ediție a festivalului „Datina Junilor”. Pasionații de folclor și de tradiții de toate vârstele vor urca pe scena Centrului Cultural din orașul Covasna, sâmbătă, pe 10 decembrie, de la ora 16:30. Scopul evenimentului este de a prezenta publicului frumusețea portului popular românesc și a dansurilor tradiționale, spun organizatorii.
Pentru că Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni” reprezintă județul Covasna la festivaluri din țară și din străinătate, coordonatorilor ansamblului le-a venit ideea să organizeze un astfel de eveniment și la nivel local.
„Intenția de a organiza un astfel de eveniment am avut-o de câțiva ani, însă pandemia și teama că nu voi avea susținerea necesară m-au făcut să amân această decizie până în acest an. Faptul că anul trecut, în colaborare cu Fundația Mihai Viteazul și Asociația Suflet Românesc, am organizat un spectacol în Covasna, iar sala a fost plină, mi-a dat curaj ca, încă de la începutul acestui an, să prezint proiectul meu Consiliului Local. Se pare că ideea mea a fost apreciată și astfel a fost aprobat proiectul depus. Bineînțeles că nu aș fi făcut niciun demers dacă nu existau Junii Covăsneni. Ei sunt cei ce mă inspiră și îmi dau curajul de a merge mai departe și de a face din ce în ce mai mult”, ne-a spus reprezentantul ansamblului și organizatoarea evenimentului, Oana Maria Șulea.
Scopul principal al festivalului, spune ea, este cel de a contribui la descoperirea și promovarea folclorului românesc, de a stimula interesul publicului și al participanților pentru creațiile folclorice autentice și de a valorifica frumusețea portului popular românesc.
„Având în vedere că suntem la prima ediție, pot spune că nu ne-am avântat prea tare în a avea mulți invitați și nici nu ne-am permis din punct de vedere financiar să aducem ansambluri sau interpreți profesioniști. Cei ce au răspuns invitației noastre sunt concetățeni, dar și colegi pe care i-am întâlnit în diferite spectacole pe care Junii Covăsneni le-au avut în țară sau în străinătate. Însă încercăm prin invitații pe care îi avem să demonstrăm diversitatea și frumusețea portului popular românesc și a dansurilor tradiționale pe care noi românii le avem. Totodată, va fi foarte interesant de urmărit modul de prezentare a acestora în funcție de vârsta fiecărui membru invitat. Tot ce pot să vă spun este că pe scenă veți putea vedea atât copilași de 6 anișori, cât și adulți de 60 de ani, cărora, dacă îmi permiteți, le voi mulțumi pe această cale: Ansamblul „Rujiță” Rupea, Ansamblul „Brădulețul” Brașov, Ansamblul „Ceata Opincuța” Sfântu Gheorghe, Ansamblul „Românașul” Covasna, Corul bărbătesc „Voineștenii” Covasna, interpreților Gheorghe Sorea, Tudor Mircea și Ana Sandulea, cât și membrilor ansamblului Junii Covăsneni – gazdele evenimentului de sâmbătă, 10 decembrie, ora 16:30. Totodată, pentru complexitatea evenimentului, cât și pentru a arăta tuturor frumusețea actului său artistic, am invitat și un rapsod popular, dl. Vasile Crișan, din județul Mureș, care este foarte drag sufletului meu, având în vedere că provine din satul bunicilor mei din partea mamei”, a mai spus Oana Maria Șulea.
Prima ediție presupune și multă muncă, spun cei responsabili. Aceștia sunt convinși însă că vor reuși să organizeze evenimentul anual.
„Chiar dacă aveam anumite temeri, acestea au fost înlăturate de către toți cei ce ne susțin și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reuși și în anii ce vor urma. Orice început este greu, însă, dacă simțim la fel, dacă reușim să fim uniți, sinceri și cu aceleași scopuri, putem face lucruri frumoase pentru comunitatea noastră, cât și pentru sufletul fiecăruia dintre noi. Eu știu că asta fac”, a mai precizat Oana Maria Șulea.
Festivalul „Datina Junilor” este organizat de Asociația Culturală Junii Covasnei, cu sprijinul orașului Covasna și cu ajutorul sponsorilor, antreprenorilor cu aceleași scopuri și valori, mai spun organizatorii.