CULTURA 7 septembrie 2021

Festivalul Ciobănașul, ediția 48: concluzii după un weekend popular

de Covasna Media | 4159 vizualizări

De mai bine de 48 de ani, în fiecare început de septembrie, orașul Întorsura Buzăului îmbracă straie de sărbătoare și invită toată suflarea zonei la petrecere. Anul acesta, din fericire, nu a fost excepție. Cu toate că s-au resimțit câteva schimbări la nivel de organizare, Festivalul Folcloric Ciobănașul a marcat la finalul de săptămână care tocmai a trecut a 48-a ediție în prezența a zeci de artiști de marcă și a sute de participanți dornici să îi vadă pe scenă. 

Zona Camping din Întorsura Buzăului a fost sâmbătă și duminică locația „fierbinte” a orașului. Într-un decor similar celui de la „Întorsura Fest”, autoritățile locale au dat localnicilor motiv de a ieși din casă și de a se lăsa cuprinși de ritmuri de folclor, etno sau folk. 

Astfel, pe scena aproape înghițită de pădure, într-un decor de poveste, au urcat Aurel Moldoveanu, Constantin Ghinea Dumitrache, Mircea Rusu, White Mahala, Florin Ionaș Generalul și Claudia Ionaș, respectiv Ansamblul Profesionist Național „Transilvania” și soliștii Mariana Deac, Marius Ciprian Pop, Andreea Ghițiu, Gabriela Ardușatan, Ghiță Breban, Denis Cupșe, Diana Topan, dar și formații locale și zonale, ca Ansamblul „Cununa Carpaților”, Corul „Pădurenii” din Barcani, Corul „Plai Întorsurean”, Formația de dansuri „Mlădițe românești”, Ansamblul maghiar Sfântu Gheorghe, Ansamblul Folcloric „Astra” din Săcele și Trupa „Galant”. 

Festivalul „Ciobănașul” din acest an a fost privit ca o provocare pentru organizatori, respectiv Primăria Întorsura Buzăului și partenerii, pentru că au anunțat încă de la început că își doresc să fie ceva „altfel”, mai diferit față de ceilalți ani. Acum au lipsit, de pildă, standurile care altădată urlau a kitsch. În schimb, în locul produselor „Made in China”, au fost expuse, chiar și spre vânzare, obiecte artizanale, realizate și de mână, covoare, cazane și diverse accesorii. 

Din feedback-ul obținut de la oamenii, cetățenii noștri din oraș, toți au fost încântați. A fost un eveniment reușit. A fost ceea ce ne-am propus. A fost altceva, un altfel de „Ciobănașul”. Mult mai bun și mai schimbat față de cele anterioare. Acum asta este părerea noastră și a celor care ne-au transmis prin diverse căi aceste idei ale lor”, ne-a declarat luni primarul Raul Urdă. 

Autoritățile locale au avut anul acesta și sprijinul a peste 20 de tineri voluntari, care au găsit astfel șansa de a participa la eveniment și de a se simți parte din echipă, din comunitate – cu toate că poate profilul festivalului nu e chiar pe...stilul lor.  

Experiența de anul acesta, ca voluntar, a fost una desăvârșită. Am reușit cu toții să învățăm lucruri noi și să avem parte de niște timp bine petrecut împreună. Totodată, am reușit să cunosc anumite lucruri. Da, avem mulți tineri în zonă care sunt gata să dea o mână de ajutor, conducerea e de partea noastră, iar o mare parte din populație este civilizată, apreciind această reorganizare a festivalului, cu un accent mai mare pe tradiții și obiceiuri. (...) Echipa de voluntari a fost excepțională, iar voia bună n-a lipsit. Sper să avem parte de oameni de genul și în edițiile viitoare”, ne-a spus David Ușurelu, cel care a coordonat voluntarii alături de Cristina Sima. 

Eveniment finanțat de Guvern cu 74.000 de lei; cheltuieli mici pentru bugetul local 

Standardul evenimentului a putut fi ridicat anul acesta și datorită unei finanțări de 74.000 de lei oferită de Guvernul României autorităților locale. Au fost și sponsori care s-au implicat financiar. Dar, spun autoritățile locale, neprețuit a fost sprijinul voluntarilor. 

Mulțumesc voluntarilor în primul rând, care, iarăși, au fost extraordinari. Toată lumea a fost încântată de curățenia care a existat. Chiar au zis mulți să îi felicit pentru faptul că s-au implicat și s-au dăruit. Mulțumesc doamnei Florentina Floroianu și lui Nelu Taraș pentru organizarea evenimentului care a fost, iarăși, un succes deplin, Gala Fotbalului Întorsurean. Bineînțeles, mulțumesc tuturor celor implicați, echipei din primărie care a scris proiectul și care ne-a adus acei 74.000 de lei din partea Guvernului României. Și sponsorului principal al evenimentului, Amigo Intercost, care ne-a dat 20.000 de lei pentru acest eveniment, ceea ce este o reușită. Au fost ceva cheltuieli din bugetul local, dar nu însemnate”, a spus primarul Raul Urdă. 

Prestigiul festivalului folcloric „Ciobănașul” din Întorsura Buzăului, ajuns la a 48-a ediție, ne-a obligat să acordăm o atenție deosebită organizării acestuia. Și în acest an, ca și la edițiile precedente, am invitat artiști consacrați, interpreți de muzică populară, dansatori, precum și interpreți de alte genuri muzicale. Festivalul s-a desfășurat de-a lungul a două zile, prima zi fiind dedicată genului etno, iar a doua zi destinată festivalului propriu-zis, respectiv folclorului. Rezultatul muncii de organizare sper că a fost pe placul întorsurenilor. Am încercat să dăm o mai mare importanță actului artistic, dar și meșteșugurilor, prioritizând accesul în zona comercială doar meșteșugarilor acreditați, producători de artizanat. Organizarea a însemnat munca concertată a unor oameni inimoși din primărie: juriști, serviciul financiar, serviciul achiziții, administrarea domeniului public. Pentru prima dată în istoria festivalului, pentru buna desfășurare, am obținut sprijinul Guvernului României, prin intermediul Serviciului Dezvoltare Comunitară al Secretariatului General al Guvernului, finanțare care a acoperit o bună parte a cheltuielilor. La buna desfășurare a evenimentului a participat și un grup de voluntari, membri ai proaspăt înființatului Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret, dar și ai Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului. Acești tineri deosebiți au demonstrat că lucruri bune se pot face și din suflet, fără obligații sau recompense imediate. Experiența dobândită la festival cu siguranță îi va ajuta în viitor, aici având ocazia să interacționeze cu multe persoane. Participarea la festival a fost peste așteptări, semn că cetățenii sunt dornici de astfel de evenimente, ceea ce ne determină să continuăm organizarea acestuia și în viitor. De asemenea, sper ca parteneriatul cu Guvernul României să devină o permanență, iar festivalul să redevină de importanță națională și chiar internațională”, ne-a declarat și viceprimarul Silviu Popica. 

Aspecte de analizat pentru viitor 

Trebuie să spunem și că unele comportamente mai degrabă suburbane ale participanților au umbrit în câteva momente experiența altor persoane, printre care și voluntari. Au fost situații în care oamenii, de pildă, au aruncat disprețuitor gunoaiele către voluntarii care le strângeau de pe jos, cu toate că la nici doi pași de ei ar fi găsit un sac de gunoi, pentru că acestea au fost distribuite, cu prisosință, la tot pasul. 

Cu toate că se dorește un eveniment de ținută, cu tradiție și bun simț, e greu de explicat de ce unii cetățeni aleg să răspundă chemării naturii ca în Evul Mediu și își facă nevoile în spatele toaletelor ecologice. Fără nici o rușine și fără să țină cont că alți oameni treceau pe lângă ei. După cum am observat, într-adevăr, au fost anumite perioade de aglomerație la toaletele  ecologice, însă cu siguranță asta nu este o scuză. 

Nu putem uita de oamenii care și-au lăsat bunul simț acasă și au preferat să adopte un tip de comportament deplorabil, făcând viața mai grea atât nouă, voluntarilor, cât și organizatorilor”, a spus unul dintre coordonatorii voluntarilor, David Ușurelu. 

O remarcă este și cea legată de controlul asupra certificatelor de vaccinare sau testările COVID-19, care...au lipsit. Cu toate că anterior autoritățile au anunțat că, așa cum cere legea, se va ține cont de această reglementare și accesul se va face respectând normele în vigoare, având în vedere și că în județ numărul îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2 înregistrează creșteri ușoare, din observațiile proprii, verificarea la acces nu a avut loc.  

Am include aici, la partea de aspecte de analizat pentru viitor, și aprecierile „fără număr” la scenă deschisă transmise la adresa autorităților locale, aduse aproape obsesiv de unii artiști. Poate nu ar strica să fie rugați să limiteze „dedicațiile pentru primar și viceprimar” la câteva pe concert, pentru că evidențiate la fiecare melodie sau a doua melodie tind să devină supărătoare în rândul publicului...plătitor de taxe și impozite. 

„Întorsura Fest” s-ar putea transforma în eveniment cu acces pe bază de bilet 

Ciobănașul, dar și Întorsura Fest, au fost dovezile că cetățenii din Întorsura Buzăului și din zonă apreciază evenimentele în aer liber, fapt demonstrat în primul rând prin participarea numeroasă. Așa că autoritățile spun că vor continua pe aceeași linie, chiar dacă se gândesc să vină cu schimbări la organizare. De exemplu, festivalul pentru tineri, organizat vara, ar putea avea în viitor acces pe bază de bilet. 

Chiar avem în vedere, ne-am făcut planuri pentru viitor. S-ar putea ca Întorsura Fest în anul următor să fie un concert cu plată, cu intrare, pentru a putea permite să aducem trupe mult mai valoroase și mult mai bine cotate. „Ciobănașul” o să rămână un eveniment public, gratis, cum a fost și până acum. Am simțit și noi gustul și a început să ne placă să organizăm astfel de evenimente și ne dorim ca și la Întorsura Fest să nu mai fie contribuție locală și să fie o mică taxă de participare, un bilet de intrare, și cu asta o să reușim să aducem și trupe mult mai bune”, ne-a dezvăluit primarul Raul Urdă. 

În ciuda celor câteva scăpări observate, Festivalul Ciobănașul de anul acesta a lăsat în urma sa senzația că lucrurile pot merge într-o direcție bună. Una în care tradiția, cultura și distracția de masă pot să se reunească sub cupola unui eveniment cu gust. Deși, e clar, mai este mult de muncă, important este să rămână vie voința de a ține în viață acest festival, unul dintre cele mai longevive din țară. 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.