Expoziţie inedită cu prilejul aniversării a 12 ani de la înfiinţarea Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe
Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, care împlineşte luna aceasta 12 ani de existenţă, va marca această aniversare printr-o inedită expoziţie de fotografie, intitulată „Minunile micro-lumii”, având ca temă lumea fiinţelor invizibile ochiului liber.
Lucrările sunt semnate de biologul şi fotograful amator Ujvári Zsolt din Ungaria, iar vernisajul va avea loc în data de 23 mai, de la ora 18:00, la sediul Colecţiei Publice Cinegetice din Sfântu Gheorghe, în prezenţa autorului.
„Ujvári Zsolt este biolog, expert în botanică aplicată în criminalistică şi fotograf amator de natură. Încă din copilărie a fost fascinat de natură, în special de artropode. A absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii Eötvös Loránd, apoi a lucrat în cadrul Grupului de Cercetare în Zootaxonomie al Academiei Maghiare de Ştiinţe, unde a descoperit mai multe specii de animale necunoscute până atunci ştiinţei. În activitatea sa ştiinţifică şi de teren a studiat organisme puţin cunoscute, precum acarienii, colembolele sau oniscideele. Fotografiază încă de la vârsta de 18 ani, iar în lucrările sale surprinde frumuseţea lumii microscopice şi diversitatea biologică. În prezent activează ca expert criminalist în botanică judiciară, dar rămâne în continuare un pasionat explorator al lumii invizibile, pe care o documentează cu aparatul de fotografiat ori de câte ori are ocazia”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a evenimentului.
Expoziţia se doreşte a fi şi un mijloc de conştientizare a importanţei pe care vieţuitoarele minuscule le au în menţinerea echilibrului vieţii pe Pământ.
„Expoziţia lui Ujvári Zsolt, intitulată „Minunile micro-lumii”, invită vizitatorii într-o călătorie aparte, în lumea fiinţelor invizibile cu ochiul liber - vietăţi pe care mulţi nici nu le observă, ba chiar le resping. Prin intermediul fotografiilor şi poveştilor, se dezvăluie secretele acarienilor cu carapace, colembolelor, pseudoscorpionilor şi altor creaturi minuscule din sol, fără de care ecosistemul nu ar putea funcţiona. Această expoziţie oferă nu doar o experienţă ştiinţifică, ci şi una estetică - şi cu siguranţă va schimba modul în care privim cele mai mici minuni ale naturii”, precizează organizatorii.
Muzeul Cinegetic, care funcţionează într-o clădire monument istoric din centrul municipiului reabilitată de Primăria oraşului cu fonduri europene, cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă.
Printre exponate pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna, un trofeu de râs medaliat cu aur expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta şi un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri. În ultimii ani muzeul şi-a îmbogăţit colecţia cu câteva trofee de vânătoare aduse din Spania, printre care un bivol african, un leopard, o impala, un urs grizzly şi un urs polar.
Muzeul cuprinde şi o zonă interactivă unde vizitatorii pot obţine informaţii de pe touchscreen-uri despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser.