Evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie 1859 – „Mica Unire” la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Sărbătorim ziua de 24 ianuarie -Unirea Principatelor Române din anul 1859 la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni prin organizarea următoarelor activități:
- 22 ianuarie 2021, muzeografii de la Muzeul Oltului și Mureșuilui Superior organizează o activitate on-line care va cuprinde o prezentare video intitulată ,,Unirea și Domnul ei” . La activitate participă elevi de clase primare (a III-a și a IV-a) de la Colegiul Național ,,O. Goga” și Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, jud.Harghita.
- 24 ianuarie 2021 - evenimentul cultural-sportiv „Cupa Unirii” la Fotbal-Tenis, ediţia a VI-a, adresat echipelor de amantori din cadrul instituţiilor, asociaţiilor şi firmelor din zona Curburii Carpaților, programat în Sala de Sport a Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului, jud.Covasna, începând cu ora 9.00.
Competiţia este organizată de către Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe) şi Liceul Teoretic “Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică “Carpaţii Răsăriteni” şi Primăria Întorsura Buzăului.
În cadrul proiectului „Cupa Unirii” la Fotbal-tenis vor fi organizate următoarele:
- Turneul de fotbal-tenis pe echipe, adresat amatorilor (echipe formate din 3 jucători şi o rezervă);
- Expoziţia foto-documentară “Personalități covăsnene ale Marii Uniri de la 1918” conține documente și fotografii, precum şi componente informaţionale privind contribuția la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri, a unor intelectuali români originari din zona Covasna - Harghita, care au ocupat înalte demnități ecleziastice sau laice și care prin faptele lor se înscriu în galeria elitelor generației care a realizat întregirea României și a contribuit la consolidarea noului stat. În această galerie de personalități istoria i-a așezat și pe covăsnenii: Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), episcopii Justinian Teculescu (1865-1932) și Veniamin Nistor (1886-1963), protopopul Aurel Nistor (1882-1974), scriitorul Romulus Cioflec (1882-1955), medicul Pompiliu Nistor (1883-1961) și publicistul și omul politic Ghiță Popp (1883-1967).
- Campania națională media de prevenire a consumului de noi substanțe psihoactive „FII LIBER!”, implementează la nivel local de Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna.
Principalele obiective ale campaniei naționale media de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive (NSP) sunt creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă la nivelul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară şi la risc de consum de droguri, respectiv 15-34 de ani. Astfel, în cadrul acestui eveniment, specialiștii CPECA Covasna vor distribui materiale specifice campaniei, respectiv tricouri personalizate, rucsaci, brățări personalizate și broșuri informative.
„Cupa Unirii” la Fotbal-tenis promovează tenisul de picior în rândul amatorilor, ca activitate sportivă de petrecere a timpului liber cu beneficii asupra sănătăţii, indiferent de vârstă. Competiţia sportivă se bucură de suportul financiar al SC Axon SRL.
Turneul de fotbal-tenis se va desfăşura în data de 24 ianuarie 2021 după următorul program:
- 09:00 – 13:00: Desfăşurarea partidelor din faza calificărilor;
- 13:00 – 15:00: Jocuri în faza semifinalelor;
- 15:00 – 17:00: Finale;
- 17:15 – Festivitatea de premiere.
Participarea la evenimentul cultural-sportiv „Cupa Unirii” la Fotbal-Tenis, ediţia a VI-a, este condiționată de respectarea tuturor măsurilor de combatere și răspândire a Covid-19 prin acceptarea de către participanți a Regulamentului Competiției.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni