CULTURA 16 mai 2022

Dramaturgul și autorul Rodrigo Garcia, la Sfântu Gheorghe: „Teatrul se face cu oameni, iar literatura se naște în singurătate”

de Iulia Drăghici - Taraș | 699 vizualizări

Autorul și dramaturgul Rodrigo Garcia, din Buenos Aires, s-a aflat sâmbătă, 14 mai, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, unde a urmărit, din public, spectacolul „Grădinărit uman”, realizat după un text scris de el în urmă cu 15 ani. La final, acesta a participat, alături de traducătoarea Luminița Voina-Răuț, la o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde publicul a putut să îl cunoască mai bine pe artistul argentinian. 

M-am simțit foarte bine. Dar am fost puțin tensionat, pentru că încercam să îmi amintesc textul. (...) E o diferență mare între ceea ce am făcut eu și ce am văzut aici, dar într-un mod pozitiv, pentru că textul este scris cu cuvinte disparate, nu sunt fraze, nu este poveste, nici cea mai mică idee de dramaturgie. Mi se pare miraculos faptul că regizorul și actorii au putut să facă un spectacol atât de coerent cu un text atât de incoerent. (...) Mă simt norocos și recunoscător, pentru că, din atâția autori câți sunt în lume, un teatru alege să mă monteze pe mine”, a spus autorul, după vizionarea spectacolului. 

Într-o discuție deschisă purtată într-o atmosferă prietenoasă, Rodrigo Garcia, născut la Buenos Aires din părinți imigranți spanioli, s-a autocaracterizat ca fiind o persoană introvertită, care iubește singurătatea și care respinge noțiunea de succes. În același timp, prin felul său de a fi și discuția jovială și relaxată pe care a avut-o cu publicul din Sfântu Gheorghe, a transmis căldură și dragoste de viață. 

Teatrul se face cu oameni, iar literatura se naște în singurătate. Ca să scriu un text, am nevoie de singurătate. Ca să vă spun pe scurt povestea mea, eu nu am vrut să fiu autor de teatru, ci actor, dar mi-am dat seama repede că nu sunt bun pentru asta. Și atunci am încercat să fiu regizor, iar în cele din urmă am devenit autor. (...) Trebuie să fii mereu pregătit de eșec. Pentru mine conceptul de «succes» este ceva ce nu am înțeles niciodată. Interesant e să fii gata să întâmpini eșecul”, a mai spus, printre altele, Rodrigo Garcia celor prezenți.

În acest context, publicul a fost interesat să știe dacă el cunoaște faptul că operele lui sunt materie pentru studenții de teatru din România, cum se nasc operele lui, care este procesul lui creativ și cât de importantă este interacțiunea cu actorii, precum și altele. 

În final, managerul TAM, Anna Maria Popa, i-a lansat o invitație lui Rodrigo Garcia ca pe viitor, dacă este interesat, să lucreze cu actorii teatrului și în calitate de regizor. 

Spectacolul „Grădinărit uman”, ca orice produs al teatrului de calitate, este o oglindă a umanității, care vorbește despre oamenii moderni care cad ușor și voit în capcanele consumerismului, despre prioritățile lor (ca, de exemplu, faptul că uneori câinii sunt mai importanți decât copiii), despre fotbal și dragoste. Este cu siguranță, pentru mulți amatori ai teatrului contemporan, o săritură în afara zonei de confort, dar, în același timp, și o doză bună de realism, o busolă într-o lume în care e așa de ușor să te pierzi. „Am folosit toate verbele din dicționar mai puțin «a muri»” și „De ce plângi așa, nebătut?” sunt propoziții care rămân în memorie și după ce cade cortina peste un alt spectacol marca „TAM”. 

„Grădinărit uman”, în regia lui Andrei Măjeri, a avut premiera în luna martie a anului trecut.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.