CULTURA 9 noiembrie 2024

Dna Cserey – 200. Renaștem! Muzeul Național Secuiesc deschide o nouă expoziție în memoria fondatorului său

de Observatorul de Covasna | 509 vizualizări

COMUNICAT DE PRESĂ. Luni, 11 noiembrie 2024, de la ora 18 va avea loc vernisajul expoziției DNA CSEREY – 200. RENAȘTEM în clădirea Muzeului Național Secuiesc. Expoziția prezintă viața, activitatea fondatoarei muzeului, Emília Cserey Zathureczky, prezintă o culegere din cele mai vechi piese ale Muzeului Național Secuiesc.

În Imeni, fostul județ Trei Scaune s-a fondat acea colecție, care a fost prezentată în septembrie 1875 într-un eveniment public, organizat cu ocazia Adunării Generale a Medicilor și Naturaliștilor, într-o expoziție mare. Cu doi ani după prima expoziție, instituția noastră a purtat deja numele de Muzeul Național Secuiesc! Emília Cserey Zathureczky a fost fondatoarea muzeului, cu expoziția noastră o comemorăm pe ea.

În secolul al XIX-lea a fost o raritate ca o femeie să fondeze un muzeu! Legăturile sociale ale doamnelor au fost foarte restrânse datorită normelor sociale. Totuși cum a putut realiza o femeie un muzeu? Cine a fost Emília Cserey Zathureczky? A făcut numai un muzeu, sau a realizat și alte evenimente sociale și culturale?

Familia Zathureczky a migrat din Ungaria de Sus (azi Slovacia) în Transilvania și aici a crescut cei doisprezece copii ai săi. Capul de familie, István Zathureczky a fost administratorul moșiilor a mai multor nobili, astfel a ținut în scurt timp deja legături strânse cu nobilimea din Transilvania. Și-a educat cei douăsprezece copii, astfel între copiii săi se numără și revoluționari pașoptiști, deputați parlamentari, ofițeri, proprietari de fabrici, politicieni economici. Copii săi s-au căsătorit cu importante familii nobiliare, deci după jumătate de secol de la așezarea familiei în Transilvania (1817) au creat o rețea uriașă de contacte sociale. Datorită rolului lor în revoluția din 1848 și a angajamentului lor față de revoluție, și secuii din straturi mai inferioare au respectat familia Zathureczky. Acest mediu social impresionant a favorizat familia.

Doamna Emília Cserey Zathureczky ca fondatoarea muzeului, ne poate fi un model pentru noi toți... În ciuda faptului că și-a pierdut soțul și toți copiii săi, deși distrusă de tragediile familiare, totuși a participat în finanțarea asociațiilor de caritate, a sprijinit financiar școlile și spitalele, a construit clopotniță și a participat în sprijinirea bisericii. Principala sa realizare a fost crearea Muzeului Național Secuiesc, pe care a susținut-o atât de mult și l-a ridicat pe un standard atât de înalt, încât la 25 de ani de la realizarea primei expoziții, muzeul a participat deja la expoziția mondială din Paris, iar manuscrisele, arhivele sale documentare au fost studiate de academiciani și cercetători.

Expoziția noastră vă oferă o perspectivă asupra acestei vieți minunate. Cu broderii și mobile din secolele XVII-XVIII, cu ceramică, ceramică fină, piese de sticlărie din secolele XVIII-XIX și cu obiecte de bronz din epoca fierului timpurie evocăm lumea fascinantă a obiectelor care au înconjurat-o pe doamna Emília Cserey Zathureczky și care au format colecția veche a Muzeului Național Secuiesc.

Vă așteptăm cu drag!

Muzeului Național Secuiesc

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.