CULTURA Acum 6 ore, 11 minute

De la pasiune la obicei: cum să integrezi lectura în viața de zi cu zi

de Daniela Luca | 154 vizualizări

Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4609, din 24-30 mai 2024.

Găsirea timpului și a motivației pentru citit poate fi o provocare. Mereu ne spunem că avem ceva mai important de făcut, iar acest obicei nu face întotdeauna parte din lista noastră de priorități. Andrea Cîrstea, o tânără de 29 de ani din Sfântu Gheorghe, care în prezent locuiește în Cluj-Napoca, ne-a împărtășit câteva metode eficiente care ne pot ajuta să integrăm lectura în viața noastră de zi cu zi.

Andrea Cîrstea este o tânără pasionată de marketing digital și lectură. Originară din Sfântu Gheorghe, Andrea s-a mutat în Cluj-Napoca în anul 2017 pentru a urma un masterat în Strategii și Politici de Marketing, iar în prezent spune că servește oamenii din rolul de specialist în marketing digital.

Andrea a descoperit dragostea pentru cărți încă din clasa a doua.  

„Pasiunea asta s-a născut dintr-o nevoie puternică de integrare în colectivul clasei: având limba maternă limba maghiară, îmi doream foarte mult să învăț să vorbesc corect limba română. Am descoperit biblioteca școlii și cea mai dulce bibliotecară, care m-a inspirat să citesc cât mai mult, pentru că «fiecare carte este o poartă către noi tărâmuri».  În prezent acord și mai mult timp cititului, este un obicei zilnic: minim 30 de minute”, ne-a împărtășit tânăra. 

Anul trecut, ea a reușit să citească 33 de cărți, iar, pentru anul în curs, și-a propus un obiectiv ambițios: 60 de cărți. Până acum, Andrea a citit deja 22, așa că are toate șansele să își atingă țelul.

„Am devenit o persoană flexibilă în gândire”

Lectura constantă i-a adus numeroase beneficii, de la flexibilitatea în gândire, până la capacitatea de a vedea lucrurile din diverse perspective. 

„Cel mai mare beneficiu pentru mine este schimbarea mentalității. De când mi-am format obiceiul de a citi în mod constant, am observat că am devenit o persoană flexibilă în gândire. Am învățat că totul depinde de perspectiva pe care ți-o formezi și, cel mai important, că oricând poți schimba asta. Acest hobby mi-a deschis noi orizonturi și mi-a adus multă recunoștință pentru munca autorilor”, ne-a spus Andrea. 

Secretul consecvenței – planificarea 

Andrea ne-a povestit că reușește să își găsească timp pentru lectură printr-o planificare bine pusă la punct. Pentru fiecare zi are un plan de sarcini cu un timp estimat. Face acest lucru cu ajutorul tehnicii pomodoro, adică folosește intervale de timp fixe pentru a optimiza concentrarea și productivitatea. Tânăra spune că rezervă 30 de minute în fiecare dimineață pentru citit. Dacă nu reușește dimineața, își face timp seara, înainte de somn, pentru că lectura este pentru ea o modalitate excelentă de relaxare.

„Mi-am format un obicei destul de simplu: în fiecare dimineață consum cafeaua citind. În plus, mă asigur că am în fiecare cameră sau colțișor o carte ca să am și un reminder vizual. Recomand din inimă să scoți cărțile din bibliotecă și să le plasezi prin casă pentru că îți aduci aminte de citit. Pentru mine a funcționat planificarea. Primul pas a fost să îmi fac o listă cu acele cărți pe care vreau să le citesc în următoarea lună. Apoi am organizat cărțile pe săptămâni și pe zile. Odată trecute pe listă și în calendar, tehnologia și-a făcut treaba de minune: mi-a trimis zilnic câte o notificare să citesc. Consecvența se construiește în timp prin obiceiurile planificate și notate în agendă sau calendar”, ne-a explicat Andrea. 

Dacă îți dorești să începi să citești, dar ai un stil de viață activ și aglomerat, trebuie să îți găsești un domeniu care te fascinează sau despre care vrei să descoperi cât mai multe lucruri, spune ea. 

„Al doilea pas este să prioritizezi lectura în viața ta prin rezervarea unui interval de timp special pentru asta. Vezi care sunt acele activități din zilele tale pe care le poți înlocui cu lectura. Dacă ai mai mult timp liber la sfârșit de săptămână, planifică o întâlnire cu cartea”, a mai adăugat tânăra. 

Dacă ar fi să recomande o singură carte pe care ar trebui să o citească toată lumea pentru a învăța ceva valoros, aceasta ar fi Anthony Mello – Conștiența. Andrea spune că este o lectură ușoară, dar profundă, care îți deschide mintea și sufletul. 

În concluzie, pentru a transforma cititul într-un obicei, e nevoie de pași mici, zi de zi. Descoperă noi lumi și perspective, și îmbogățește-ți mintea și sufletul prin puterea cărților. Începe chiar AZI!

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.