Cum arată Stagiunea în care Teatrul Tamási Áron împlineşte 70 de ani
Cu 10 ani în urmă, Teatrul Tamási Áron şi-a aniversat 60 de ani de la înfiinţare prin lansarea Festivalului Internaţional Reflex, care, după 4 ediţii, a devenit un adevărat brand al oraşului Sfântu Gheorghe, pe care îl promovează drept un spaţiu multicultural cu identitate unică, cu instituţii capabile a organiza şi a găzdui o întâlnire artistică între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale.
În Stagiunea 2018-2019, Teatrul Tamási Áron împlineşte 70 de ani, pe care îi va aniversa printr-o captivantă incursiune în istoria instituţiei – o istorie pe care teatrul maghiar din Secuime a traversat-o la fel ca şi comunitatea spectatorilor pe care o reprezintă şi o slujeşte: mereu în căutarea unor soluţii de a-şi proteja şi afirma identitatea culturală, mereu atent la ce se întâmplă în lumea culturală românească şi cea europeană, pentru a fi în pas cu teatrul contemporan şi cu provocările sale artistice. De fapt, cei 70 de ani ai Teatrului Tamási Áron vor fi celebraţi la fiecare reprezentaţie cu premierele noii stagiunii, cu producţiile proprii şi cele invitate – toate gândite a întreţine / întări reflexul curiozităţii unei comunităţi de spectatori cu nevoi de comunicare diverse.
Stagiunea 2018/2019 şi, implicit, celebrarea celor 70 de ani ai Teatrului Maghiar din Sfântu Gheorghe încep cu provocarea unui mare regizor român de a redescoperi opera unui dramaturg care a dăruit literaturii maghiare şi celei universale creaţii-cult, cum sunt romanul „Băieţii din strada Pál“ şi piesa „Liliom“. Este vorba de scriitorul Molnár Ferenc care, datorită regizorului Radu Afrim, va veni la Sărbătoarea Teatrului Tamási Áron cu „Pantoful de sticlă“, piesă pe care artistul român o aduce pe scenă cu titlul „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru“.
Cel mai mare comediograf al teatrului roman preclasic, Plaut (Titus Maccius Plautus), va ajunge pentru prima dată pe scena Teatrului din Sfântu Gheorghe cu piesa „Soldatul Fanfaron“, o adaptare modernă, în viziunea tânărului regizor Sardar Tagirovsky. Comedia va avea premiera de Revelion.
În primăvara lui 2019, Trupa Tamási Áron va lucra cu doi talentaţi tineri regizori, Botos Bálint și Hegymegi Máté. Spectatorii din Sfântu Gheorghe s-au întâlnit cu teatrul lui Botos Máté în 2016 şi 2017, când două dintre spectacolele sale, „Demult nu mai găsești în păduri această sălbăticie“ și „Zero“, au fost invitate în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. Ambele spectacole au fost realizate sub egida Váróterem Projekt din Cluj-Napoca. Hegymegi Máté şi-a construit cariera la teatre importante din Ungaria, inclusiv la prestigiosul Teatru Katona József din Budapesta, unde a fost regizor-invitat de două ori. Hegymegi Máté s-a impus în lumea teatrală mai ales ca regizor de teatru fizic și este recunoscut drept un artist aflat mereu în căutarea de noi formule de exprimare artistică.
Pe lângă aceste premiere, vor rămâne în Repertoriul noii Stagiunii şi producţiile „Alice“, „Liliom“, „Kaisers TV“, „Ungarn“, „norway.today“, „Gâlcevile din Chioggia“, „Legenda Anei“ și „A mia noapte“. Se vor relua şi două dintre producţiile de succes ale stagiunilor precedente, „Livada de vișini“, în regia lui Sardar Tagirovsky, și „Testosteron“, în regia lui Zakariás Zalán.
Achiziționarea abonamentelor, biletelor și rezervarea locurilor se fac la Biroul de Organizare, la numerele 0267-312-104 și 0728-083-336 sau pe site-ul biletmaster.ro.