Covasna prin ochii maeştrilor contemporani
La Centrul de Cultură Arcuș de la „Casa Bastion”, joi, 23 august, s-a desfășurat vernisajul expoziției realizate din lucrările celor șapte pictori participanți la rezidența artistică „Predeluț3” de la Întorsura Buzăului.
Iubitorii de artă au putut admira lucrările pictorilor expuse la vernisajul organizat de Centrul de Cultură Arcuş care a încheiat cea de-a treia ediţie a proiectului de rezidență artistică de la Predeluţ- Brădet-Întorsura Buzăului. „În mai puțin de două luni, la Sfântu Gheorghe au fost prezenți 25 de artiști plastici contemporani români, în trei seturi. În două luni am expus 143 de lucrări. Acesta e bilanțul”, a precizat directorul Centrului de Cultură Arcuș, Attila Kopacz.
Concepția în jurul căreia s-a dezvoltat acest proiect a fost să întrunească talentul a șapte pictori ce aparțin unor generații și stiluri diferite, înrudiți de aceeași pasiune pentru forța și vitalitatea peisajului. Cei șapte pictori sunt: Teodor Vișan, Grigore Carată, Vasile Ostahi, Ilie Leu, Silvia Tiperciuc, Irina Stanciu, Ioana Palamar.
„Ceea ce am făcut noi împreună cu Attila se numește în concepția mea – familiaritate. Ideea de a introduce artistul în interiorul familiei comunității. De aceea eu am renunțat de foarte mult timp la ideea de simpozion și am numit ceea ce am început și la Arcuș - rezidență artistică. (...) Artistul, indiferent de orice vârstă are dreptul să se odihnească, să gândească, să muncească și noi ceilalți avem obligația să-i creem un cadru în care să o facă. Iar comunitatea în care sunt primiți are marele avantaj că se face cunoscută la nivel de țară sau la nivel internațional”, a menționat în discursul său, curatorul evenimentului, Petre Străchinaru.
Activitatea la tabăra de pictură desfășurată în cadrul proiectului a dat rezultate impresionante, aducând prin cei șapte pictori din diverse regiuni ale țării, dar și din Republica Moldova, o abordare artistică proaspătă a peisajului covăsnean prin cele aproape 40 de tablouri expuse.
Impactul pe care magia locului l-a avut asupra pictorului de peste Prut - Ilie Leu, l-a determinat pe acesta să muncească neostenit. „Am avut ocazia să pictez în natură la această tabără. Mi-am dorit să pictez peisaje care să redea imaginea regiunii. Regiunea Bicfalăului mi-a plăcut foarte mult. Toate tablourile au fost pictate în tabără. În nouă zile am reușit să fac 15 picturi”.
Experiență valoroasă
Cu privire la experiența din tabără, tânăra pictoriță din Iași, Irina Stanciu spune: „M-am bucurat să particip la tabără cu astfel de artiști de seamă. Indiferent de situație ai ce învăța. Am încercat să absorb ca un burete câte ceva de la fiecare artist: modul de a vedea compoziția sau modul de a amesteca culorile. Am încercat să învăț câte ceva de la fiecare”.
Artiștii au pictat cu dragoste pentru natură, iar aceasta a fost transpusă în lumina culorilor din picturi. „Am participat și la alte rezidențe artistice, inclusiv în Germania, Belgia, dar asta a fost o rezidență autentic românească – peisajul și liniștea. Eu sper să revin ”, a precizat artista plastică Ioana Palamar.
Cu ocazia expoziției a fost lansat catalogul ce a reunit lucrările de pictură expuse.
Daniela Luca