Comisiile trec, Bocsárdi rămâne
După ce o comisie de evaluare a constatat că Teatrul Tamasi Aron din Sfântu-Gheorghe nu a fost prea bine gospodărit economic, o a doua comisie a schimbat ordinea lucrurilor
Contractul de management al directorului Teatrului Tamasi Aron (TTA) din Sfântu Gheorghe, regizorul Bocsardi Laszlo, va putea fi prelungit din luna noiembrie doar pe baza unui proiect managerial, fără a mai fi nevoie de organizarea unui concurs.
După ce o comisie a evaluat activitatea managerială a lui Bocsardi Laszlo, notându-l pe acesta cu 8,92 - decizie contestată pe motive de procedură, Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a constituit o nouă comisie de evaluare, care a reanalizat activitatea pe timpul ultimilor cinci ani a directorului Bocsardi. În vreme ce prima comisie a considerat că modul în care a manageriat Bocsardi Laszlo TTA nu a fost cel mai benefic din punct de vedere economic, cea de-a doua comisie a fost mai blândă, acordând o notă mai mare şi punctând minusurile prin recomandări.
Competent după incompetenţă
Din noua comisie au făcut parte viceprimarul Sztakics Eva şi consilierul local Kovacs Istvan - ca reprezentanţi ai CL, Kelemen Kinga şi Gasparik Attila - din partea universităţilor de teatru din Târgu Mureş, respectiv Cluj Napoca, Ion Parhon - reprezentant al Asociaţiei Criticilor din România, Emil Boroghibă - din partea UNITER şi specialistul în management de teatru Carmen Croitoru, aceasta din urmă fiind numită şi preşedinte al comisiei.
„Comisia a analizat din nou toată activitatea şi toate rezultatele obţinute de directorul Bocsardi Laszlo, concluzia fiind aceea că nota iniţială s-a modificat la 9,49. Asta înseamnă că domnul Bocsardi se poate prezenta în luna noiembrie - când expiră actualul contract de management - cu un nou proiect, fără a mai fi necesar să susţină un examen. Dumnealui este un om de cultură, de aceea principala recomandare a comisiei a fost identificarea unei persoane pentru ocuparea postului de director economic la TTA, în vederea realizării unui management performant şi din acest punct de vedere”, a declarat viceprimarul Sztakics Eva.
Studiu asupra consumului cultural
Potrivit acesteia, printre recomandările comisiei s-au mai numărat şi măsuri de diversificare a spectacolelor, refacerea organigramei instituţiei, o analiză riguroasă a raporturilor eficienţă-costuri, precum şi o regândire a managementului economic în actualele condiţii economice. Acestor recomandări li s-a mai adăugat o serie, care vizează nu numai Teatrul ci şi administraţia locală.
„Aceste recomandări prevăd identificarea unor politici şi strategii la nivelul CL şi al Teatrului, parteneriate cu alte autorităţi locale, judeţene sau regionale. Se doreşte, de asemenea, realizarea unui studiu asupra consumului cultural la nivelul judeţului Covasna, ale cărui costuri să fie suportate de toate instituţiile de cultură, astfel încât să aflăm câtă cultură consumă covăsnenii - şi în ce proporţie se justifică programele culturale”, a mai explicat Sztakics Eva.
Potrivit acesteia, studiul respectiv ar trebui realizat înainte de luna noiembrie, când expiră contractul directorului Bocsardi Laszlo şi urmează ca acesta să prezinte în faţa CL un nou proiect de management. Directorul TTA, Bocsardi Laszlo, susţine că nu a fost încă informat oficial despre decizia noii comisii, aflând despre noua notă obţinută pe alte căi. Bocsardi a declarat că, oricum ar fi, chiar dacă nota de 9,49 îl scuteşte de la concurs, tot va trebui să urmeze o serie de discuţii cu reprezentanţii Primăriei, urmând ca după prezentarea unui nou proiect de management să se ajungă la un acord comun.
„Eu voi face ceea ce trebuie făcut, astfel încât TTA să urmeze calea de ascensiune pe care a avut-o şi până acum. Cred că întâlnirea cu membrii acestei noi comisii a fost una foarte importantă, din care am învăţat cu toţii câte ceva. Membrii au venit din Bucureşti sau centre universitare, reuşind să ne spună lucruri foarte importante despre situaţie, deoarece au văzut-o de dinafară.
Prin aceste răspunsuri, cred că, alături de Primărie, vom ajunge în cele din urmă la un numitor comun”, a mai spus Bocsardi, subliniind că noţiunea de „management cultural” este relativ nouă în România, ceea ce poate da naştere multor confuzii şi neînţelegeri.
Petiţie de susţinere
La începutul lunii iunie, o comisie de evaluare a activităţii manageriale a lui Bocsardi Laszlo îl nota pe acesta cu 8,92, în condiţiile în care pentru a rămâne director al TTA prin prelungirea mandatului fără concurs ci doar cu prezentarea unui nou proiect managerial, regizorul avea nevoie de minim 9,00. Momentul a fost marcat de lansarea unei petiţii on-line de către Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna. Petiţia a cerut sprijinul locuitorilor din Sfântu Gheorghe, precum şi pe cel al iubitorilor de teatru de pretutindeni, în susţinerea lui Bocsardi Laszlo, astfel încât mandatul acestuia să aibă continuitate în ciuda notei obţinute. Petiţia a fost semnată de teatrologi, actori, regizori, muzicieni, profesori, ingineri, cadre medicale, profesori universitari, ziarişti, studenţi ş.a. Printre semnatarii petiţiei de susţinere a lui Bocsardi Laszlo s-au numărat actorii Victor Rebengiuc, Constantin Cotimanis şi Ilinca Goia, regizorul Tompa Gabor, dramaturgul Radu Macrinici şi criticul de teatrul Elisabeta Pop. Textul petiţiei s-a referit la progresele realizate de TTA în ultimii cinci ani, sub conducerea lui Bocsardi Laszlo.
Monica Vajna