Comedie contemporană despre criminalitate
Oare vinovatul poate scăpa, dacă interesele o doresc?
Există momente când nu se poate să nu iei o decizie. În aceste situații, însă, judecata noastră este rareori cea corectă. Comedia neagră „Wiener Walzer” de Görgey Gábor, prezentată de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, formulează întrebări grele, la care nu este deloc ușor să răspundem. Spectacolul va beneficia de traducere în căşti în limba română.
Comedia, prezentată de opt actori, nu numai că promite o distracție de neegalat, ci reflectă și anumite probleme morale, punându-ne sub lupă calitățile umane. Spectacolul, care a luat naștere din comediile de crimă din anii ’70 (versiune teatrală de Szász Enikő), face referire la epuizarea completă a moralității, a valorilor morale, a ieșirii din cadrul moralității, demonstrând controversa din ce în ce mai accentuată, conform căreia dovedirea inocenței este aproape imposibilă, iar vinovații scapă de orice, dacă interesele o doresc. Spectacolul ridică întrebări, cum ar fi măsura în care suntem capabili să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Și cât de departe suntem dispuși să mergem dacă interesele noastre o doresc? Pentru că degeaba suntem nevinovați dacă circumstanțele nu o justifică. În acest joc, nu este vorba despre cine este vinovat, ci despre cine poate rămâne nevinovat.
Pe lângă cei șase actori ai teatrului din Timișoara (Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Aszalos Géza, Molnár Bence, Mátyás Zsolt Imre), în spectacol vor participa și doi artiști invitați. Balázs Éva, până la pensionare membră a Teatrului Național Tompa Miklós din Târgu Mureș și profesor al Universității de Arte, respectiv Bicskei István, actor de origine din Voivodina, care pe parcursul carierei sale a lucrat în mai multe teatre, de la Subotica, la Paris. În prezent, pe lângă prestația de invitat al teatrului din Timișoara, el joacă în spectacolele Teatrului Csokonai din Debrețin.
În cadrul spectacolului în regia artistei Szász Enikő, designerul de costume Giliga Ilka și decoratorul Albert Alpár sunt responsabili de imaginea scenică. Un rol determinant în realizarea spectacolului l-a avut și Orbán Enikő – dramaturg și Baczó Tünde – coregraf.
Spectacolul „Wiener Walzer” poate fi vizionat în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, marți, pe data de 24 aprilie de la orele 18 și 20:30, la Teatrul Andrei Mureșanu. Preț bilet: 30 lei (pentru elevi și pensionari: 15 lei). Spectacolul va beneficia de traducere în căşti în limba română.