Cinci pictori din Republica Moldova participă la programul de rezidenţă artistică „Predeluţ 8”
Cinci pictori din Republica Moldova vor participa, în perioada 12-19 octombrie a.c, la cea de-a opta ediţie a programului de rezidenţă artistică „Predeluţ”, ce va avea loc la Întorsura Buzăului.
Ediţia din acest an, organizată de Asociaţia cultural-turistică „Predeluţ”, Primăria Întorsura Buzăului şi Centrul de Cultură „Arcuş”, se doreşte a fi o ediţie pilot, în urma căreia se va testa posibilitatea extinderii colaborării şi participării unor membri ai Uniuni Artiştilor Plastici din Republica Moldova la ediţiile următoare, împreună cu artişti plastici din România.
La finalul fiecărei rezidenţe vor fi editate cataloage cu lucrările realizate de artişti şi vor fi organizate expoziţii la sediul Primăriei Întorsura Buzăului ori ale unor instituţii din subordinea acesteia, la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, precum şi în alte centre culturale din judeţ şi din ţară.
„Profitând de prezenţa în judeţul nostru a domnului Constantin Maxim, unul dintre cei mai valoroşi şi mai cunoscuţi artişti plastici din Republica Moldova, absolvent al Academiei de Artă „Ilia Repin” din Sankt -Petersburg, la tabăra de pictură organizată de Centrul de Cultură Arcuş anul acesta, în perioada 25 -30 august, la Valea Zânelor din staţiunea balneo-climaterică Covasna, organizatorii l-au rugat pe acesta să-şi asume selecţia participanţilor la actuala ediţie, în calitate de director artistic. Ca urmare, alături de domnia sa, în perioada 12-19 octombrie a.c. vor participa la ediţia din anul acesta a Programului de rezidenţă artistică „Predeluţ” cinci dintre cei mai apreciaţi pictori din Republica Moldova şi anume Doina Caisin, Ludmila Cojocari, Valentin Caisin, Oleg Cojocari şi Valeriu Herţa”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei „Predeluţ”, Petre Străchinaru.
Pe parcursul şederii la Întorsura Buzăului, artiştii invitaţi vor realiza cel puţin câte două lucrări, care vor intra în patrimoniul instituţiilor organizatoare, iar acestea vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziţii ce va fi vernisată sâmbătă, 19 octombrie 2024, ora 11, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului.
„Organizatorii au adresat artiştilor participanţi rugămintea de a le pune la dispoziţie şi alte câteva dintre lucrările realizate, inclusiv în propriile ateliere, de aşa natură încât vernisajele expoziţiilor şi cataloagele editate cu acest prilej să contureze şi mai pregnant personalitatea fiecăruia, în scopul reliefării dimensiunii educative şi a importanţei acestei manifestări pentru comunitatea care o găzduieşte”, a mai spus Petre Străchinaru.
Proiectul cuprinde şi o componentă instructiv-educativă, respectiv derularea unor ateliere de creaţie sub îndrumarea artiştilor participanţi, în beneficiul copiilor talentaţi sau interesaţi să se iniţieze în arta picturii, ca premisă a unui program independent dedicat acestora.
„Continuând parteneriatul tradiţional cu Centrul de cultură „Arcuş”, ne propunem organizarea în anul 2025 a altor două ediţii la care să participe, alături de artiştii invitaţi la actuala ediţie, alţi 10 prestigioşi pictori din cele două ţări. În calitate de co-finanţator, Primăria oraşului Întorsura Buzăului a agreat o idee inedită pentru comunitatea din Întorsura Buzăului, împărtăşită şi de colaboratori, aceea ca, pe durata fiecărei etape a proiectului cazarea şi masa artiştilor participanţi să se facă în regim familial, aceştia urmând să fie găzduiţi contra-cost de cetăţenii care îşi oferă serviciile în acest scop. Urmează ca organizatorii să analizeze condiţiile concrete puse la dispoziţie de ofertanţi în vederea materializării în ediţiile viitoare a acestei idei cu impact în domeniul social, cultural şi al relaţiilor interumane”, a adăugat Petre Străchinaru.
În anii precedenţi, Asociaţia cultural-turistică „Predeluţ” a mai derulat, în colaborare cu Centrul de Cultură „Arcuş” aflat în subordinea Ministerului Culturii, alte şapte rezidenţe artistice, la care au participat artişti plastici din România şi Republica Moldova.