CULTURA 28 iunie 2018

Când arta prelucrării lemnului se îmbină cu pictura

de Covasna Media | 1321 vizualizări

Printre numeroasele tradiții ale covăsnenilor, pictura pe mobilă ocupă un loc de cinste

Că județul Covasna are o mulțime de tradiții cu care se mândrește în toată lumea nu mai este demult o noutate. Nici faptul că atunci când vine vorba de gastronomia specifică sau de prelucrarea lemnului covăsnenii sunt dintre cei mai pricepuți nu mai e o surpriză pentru turiștii care vin în zonă. Însă ceea ce începe să revină în modă, cucerește priviri și inimi și îi surprinde plăcut pe vizitatori este arta de a picta mobila.

O artă descoperită încă din Egiptul Antic, pictura pe mobilierul din lemn este în prezent nu doar practică, pentru că are și scopul de a salva mobila veche, dar este și terapie și relaxare pentru turiștii care ajung în județul Covasna.

Vizitatorii Ținutului Conacelor au șansa de a participa chiar și la ateliere de pictură pe mobilă și la evenimente de expoziție de pictură pe mobilă. Un exemplu în acest domeniu îl aduce familia Sütő din Vârghiș, care se poate mândri cu o amplă expertiză în domeniu.

„Primii doi reprezentanți ai familiei Sütő au sosit la Vârghiș în anul 1568 ca tâmplari și dulgheri pentru a reconstrui și să mobileze Castelul Daniel din Vârghiș.  Meșteșugul a fost transmis de la tată la fiu de peste 14 generații”, potrivit site-ului www.visitcovasna.com, unde se și pot face programări pentru astfel de ateliere.

Potrivit RetroBoutique.ro, „pictura mobilierului tradițional din Transilvania cuprinde lalele, trandafiri îmbobociți sau înfloriți pe deplin, buchete de flori şi ghirlande bogate. Toate acestea se prezintă în variante mai mult sau mai puțin stilizate şi atrag privirea în mod plăcut printr-o policromie fermecătoare”.  

Mai mult, cu ocazia Anului Centenarului, din județul Covasna pornește prin țară un turneu cu poveşti despre tradiţie şi diversitate, purtate în culorile unor piese de mobilier pictat, ceea ce înseamnă că această artă este cu adevărat una importantă în rândul tradițiilor covăsnene.

„Unul dintre proiectele importante ale lui 2018 este o Expoziţie itinerantă, cu piese de mobilier pictat, realizate sub îndrumarea profesorului Pál Tünde, în cadrul Şcolii Populare de Artă şi Meserii Sfântu Gheorghe. Aceste piese, precum şi fotografiile realizate de Toró Attila şi Vargyasi Levente, au fost expuse la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, instituţie care aniversează şi ea, ca şi noi, tot 50 de ani de existență”, arată un comunicat de presă al inițiatorilor.

O artă care vine din trecut, se îmbină cu cea a prelucrării lemnului și eliberează prin terapie, pictura pe mobilierul din lemn merită dacă nu încercată, cu siguranță admirată.

Sursă foto: VisitCovasna.com

O campanie de promovare a tradițiilor locale susținută de Holzindustrie Schweighofer.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.