CULTURA 19 septembrie 2019

Baletul, la mare căutare la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1868 vizualizări

Înscrierile la Școala Populară de Arte și Meserii sunt deschise până pe 22 septembrie 

Școala Populară de Arte și Meserii din reședința de județ organizează admiterea pentru toate cele 15 secții. Indiferent dacă optează pentru chitară, pian, pictură pe lemn sau desen, doritorii trebuie să știe că nu există limită de vârstă. Oferta acoperă o multitudine de discipline, însă cea mai populară secție este baletul, spun reprezentanții instituției. Înscrierile sunt deschise până pe 22 septembrie, iar locurile sunt limitate. 

Printre cursurile puse la dispoziție la Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe se numără cel de chitară, balet, percuție, canto popular, pictură pe lemn, sintetizator, clarinet, instrumente de fanfară, pictură/desen/grafică, vioară clasică/populară, artă decorativă, saxofon, dar și pian, canto sau țiteră. 

Un număr de peste 100 de copii au ales anul trecut cercul de balet care este la fel de solicitat și anul acesta. Directorul instituției a precizat printre altele că sunt puțini băieți care se înscriu la acest cerc și că ar fi bine dacă în acest an numărul acestora ar crește. 

În ceea ce privește vârsta, indiferent de curs, se recomandă ca cei mici să fi împlinit măcar cinci ani. 

„Credeam că la aceste cursuri ar fi bine ca părinții să țină cont și de posibilitățile elevului. Spre exemplu la balet sub cinci, șase ani nu prea propunem să participe pentru că este prea mic copilul. Și la instrumente preferăm ca cei mici deja să știe să citească pentru că este mult mai ușor astfel. La un moment dat, în anul doi, copilul va trebui să citească notele. Nu există o vârstă maximă. Spre exemplu la desen/grafică avem adulți de 40-50 de ani”, a precizat directorul Școlii de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gaj Nándor. 

Pentru cei din Sfântu Gheorghe înscrierile se fac la sediul instituției, pe strada Piața Libertății nr.9. 

După 22 septembrie viitorii cursanți vor da o probă de admitere pentru ca profesorii să poată evalua abilitățile fiecăruia, iar cursurile vor începe luni, 30 septembrie.  

Trei cursuri noi în Zona Buzoaielor 

În prezent, la nivelul județului Covasna,  Școala Populară de Arte și Meserii oferă diverse cursuri care sunt organizate în 15 localități. 

„Ținem foarte mult să mergem și în sate unde locuitorii nu au acces la cultură. Sunt dansuri populare, arte meșteșugărești la sate sau spre exemplu la Zagon, la Brateș, la Bixad avem fanfară. Cursurile se țin de obicei la Casele de Cultură sau în școli”, a precizat directorul instituției. 

Acesta a mai adăugat că din acest an, în Zona Buzoaielor, oferta va fi completată cu alte trei cursuri. Este vorba de saxofon, teatru și pictură.  

„Vestea bună și pentru mine este că de anul acesta vom completa cursurile din Zona Buzoaielor. Acolo avem curs de dans popular care funcționează de doi ani și de anul acesta vom iniția cursul de saxofon, teatru și pictură. Profesorii vor merge acolo pentru că cei care vor să se înscrie de acolo până acum nu au avut posibilitatea pentru că e departe, dar acum noi mergem acolo ca să le oferim aceste cursuri. Dansul popular este la Sita Buzăului, la Casa de Cultură, iar pentru celelalte vom decide unde vor avea loc după ce vom avea copii înscriși. Avem un coleg care este de acolo și el se va ocupa de înscrieri, dar vom anunța restul detaliilor puțin mai târziu”, a mai adăugat Gaj Nándor. 

Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe funcționează în subordinea Consiliului Județean Covasna și a aniversat recent 50 de ani de activitate. Anul trecut un număr de circa 650 de covăsneni din tot județul au frecventat cursurile instituției. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.