Astăzi îi sărbătorim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti, cei doi arhangheli sunt sărbătoriţi astăzi de calendarul creştin-ortodox. Sfântul Arhanghel Mihail este împlinitorul dreptăţii şi al voinţei Dumnezeieşti, purtând în mână sabia de foc cu care l-a alungat din Paradis pe îngerul răzvrătit, Lucifer. Numele Mihail este de origine evreiască şi înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?” reprezentând puterea.
Arhanghelul Gavriil este considerat călăuzitorul spre adevăr şi vestitorul ceresc, mai cu seamă cuvântul lui Dumnezeu. Originea este aceeaşi ca şi a numelui Mihail, evreiască, şi se traduce „Dumnezeu este puternic”.
De ce îi sărbătorim
Arhanghelul Mihail este mai venerat în comparaţie cu Arhanghelul Gavriil deoarece el apare ca birutor asupra diavolului şi purtător al cheilor cereşti. De asemenea în credinţa populară Arhanghelul Mihail veghează la capul bolnavilor dacă acestora le este sortit să moară sau la picioarele lor dacă le este scris să mai trăiască. Arhanghelul Gavriil este sărbătorit în calendarul creştin-ortodox deoarece acesta a fost trimis de Dumnezeu să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului Fecioarei Maria. Tot odată acesta le-a adus vestea zămislirii Fecioarei Maria, drepţilor Ioachim şi Ana.
Credinţe şi tradiţii populare
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt cunoscuţi drept ocrotitorii ciobanilor şi ai oilor. Stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor“ (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turta se arunca în dimineaţa zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator, de bucurie, în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare în rândul mocanilor deoarece urma un an în care lâna ar fi fost puţină şi miei născuţi sfrijiţi şi fără şanse de supravieţuire. Călăuze între cele două lumi În crezul popular cei doi Arhangheli ar fi călăuzitorii în întuneric ai sufletelor trecute în lumea morţilor.
Înainte şi după sărbătorirea Sfinţilor Arhangheli vremea este călduroasă, cerul senin, cu temparaturi ca de vară. Credinţa populară ardelenească ne arată că această scurtă „vară a iernii“ se datorează faptului că cei doi Arhangheli coboară mai aproape de pământ cu căldura lor sfântă pentru a-i ocroti pe cei care îi slujesc şi îşi aduc aminte de ei.
Aproape 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Numele celor doi Arhangheli s-a răspândit sub diverse forme. Cele mai des întâlnite la români sunt Mihai/Mihaela împreună cu derivatele acestora şi Gabriel sau Gabriela. Potrivit statisticilor peste 800.000 de persoane îl au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail şi aproape 500.000 de persoane pe Arhanghelul Gavriil.
Petrecere tematică la Restaurant Park
Cu ocazia Sfiniţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, „Observatorul de Covasna“ şi Restaurant Park au inaugurat seria petrecerilor tematice dedicate sărbătorilor onomastice. Astfel, duminică seara au fost sărbătoriţi într-un cadru special toţi cei care poartă numele sfinţilor arhangheli. Seria începută acum va continua la sfârşitul acestei luni, când îl vom sărbători pe Sfântul Apostol Andrei.