CULTURA 17 aprilie 2024

ArtBrunch – Gustă din nou din artă! (CP)

de Covasna Media | 2455 vizualizări

Ca o continuare a programului ArtBrunch Made in Sepsi de mare succes de anul trecut, anul acesta doritorii pot vizita noi ateliere și pot lua micul dejun cu artiștii din Sfântu Gheorghe. În cadrul Săptămânii Culturale a ediției 2024 a Zilelor Sfântu Gheorghe, luni, marți, joi și vineri, de la ora 11:00, puteți lua micul dejun cu artiștii locali și cu studenții de la Arte și profesorii lor. Puteți afla mai multe despre munca lor și le puteți vizita atelierele. Cultura și artele vizuale vor fi pe ordinea de zi, precum și cele mai bune gustări, oferite de sponsorii noștri. Anul acesta, Centrul de Artă din Transilvania, echipa Zilelor Sfântu Gheorghe, Institutul Liszt și Teatrul „Andrei Mureșanu” vă invită la (măcar) unul dintre aceste evenimente extraordinare!

Participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea, așa că vă rugăm să completați formularul pentru a vă înregistra.

Luni, 22 aprilie, ora 11:00

Casa și atelierul artistei grafice Hervai Katalin

(strada Ciucului nr. 98 // Punct de întâlnire: Parohia Romano-Catolică nr. 2, strada Ciucului)

„Când privești lucrările graficianei Hervai Katalin, nu întâmplător îți vine în minte conceptul de transfigurare, cu sensul și procesul interior al cuvântului. Credem că acest lucru este valabil atât în ceea ce privește parcursul ei artistic, desfășurarea talentului său, utilizarea talentului moștenit de la tatăl său, Hervai Zoltan, cât și în ceea ce privește viața personală. Cu perseverență și sârguință tenace, ea a pus bazele împlinirii talentului său, a limbajului formei și a viziunii asupra lumii care se potrivește cel mai bine individualității sale. (…) Operele sale mărturisesc despre siguranța Mântuitorului în așteptarea copilăriei, despre experiența de a-l găsi după o căutare conștientă și despre puterea transcendentă a luminii cerești.” (Hegedűs Enikő)

Vizitând casa și atelierul lui Hervai Katalin, puteți vedea nu numai picturile delicat desenate ale artistei, ci și lucrările tatălui său, pictorul Hervai Zoltán.

Marți, 23 aprilie, ora 11:00

Departamentul de Arte Plastice al Universității din Pécs, Filiala Sfântu Gheorghe

Strada Kossuth Lajos // Punct de întâlnire: intrarea principală a Liceului de Arte „Plugor Sándor”

Cei care își vor lua micul dejun neconvențional la Departamentul de Arte Plastice al Universității din Pécs pe 23 aprilie îi pot întâlni la lucru pe cunoscuții profesori și studenți ai Universității din Pécs. Veţi putea vizita atelierele în care se pregătește viitoarea generație de artiști.

Joi, 25 aprilie, ora 11:00

Studiourile din strada Cimitirului ale lui Albert Levente, Éltes Barna, Miklóssy Mária și Vinczeffy László

Strada Cimitirului // Punct de întâlnire: Parcul mic din spatele Bibliotecii Județene „Bod Péter”

„Transcendentul nu este vizibil, nu este o experiență concretă, nu aparține existenței fizice, dar cu toate acestea este declanșat de ceva ce vedem, auzim, percepem și facem. Mistic, magic, subiectiv. (…) Organic și natural, dar spiritual și supranatural, Albert Levente este evocatorul acestei transcendențe universale experimentate empiric. (…) Albert creează urme pseudo-naturale. Modelele și semnele grafice pe care le creează se aseamănă cu creația, pentru că ele nu pot lua naștere decât în acest mod, în această formă, în mod unic, ele evocă naturalul, dar sunt forme care nu se găsesc în natură.” (Muladi Brigitta)

„Sculpturile lui Éltes Barna sunt structuri realizate prin tratarea materiei prime și fac trimitere la o formă de existență directă, naturală. Este ca și cum tema ar fi relația dintre capacitatea portantă a bazei interioare și crusta exterioară. În lucrările sale, materialul este purtător de mesaj la fel de mult ca și referințele și simbolurile. Elementele recognoscibile (acoperiș, zăbrele, interior și exterior) se desfășoară pe orizontală sau pe verticală, dar în ambele cazuri ele dezvăluie o lume pe care o credem uitată, care trăiește încă în cele mai adânci relicve ale sufletului în reminiscențe.” (Vécsi Nagy Zoltán)

„Majoritatea picturilor lui Miklóssy Mária, deși în limbajul clasic al unei perioade artistice anterioare, sunt instinctive și, dacă sunt oarecum mimetice, reprezentante caracteristice transilvănene ale unei atitudini creatoare care poate fi văzută ca o așa-zisă expresie a artei feminine, care se înscrie în tendințele contemporane. (…) Tablourile ei sunt reflecții diferite, adesea reconfigurate (repictate și redenumite) ale unei oglinzi spiritual-emoționale, care o prezintă pe artistă în stări de spirit mereu schimbătoare, în diverse costume și decoruri, care pot fi înțelese ca o varietate de costume, dar mai ales în roluri specifice de joc.” (Vécsi Nagy Zoltán)

„Arta lui Vinczeffy László este o realitate vie, pulsând. Această perseverență încăpățânată m-a atras în copilărie și încă o consider cea mai importantă valoare, nulla dies sine linea, care se aplică artei: nu lăsa să treacă o zi fără artă (tușe de pensulă). Cu alte cuvinte: cine joacă, câștigă. Persoana creativă nu trebuie să filozofeze despre artă, ci să o cultive! Întotdeauna m-a impresionat faptul că Vinczeffy, chiar și în timpul triumfului artei conceptuale, a avut curajul de a da glas subconștientului, instinctivului, transcendentului, ascultând în permanență curentele din lume.” (Vargha Mihály)

Vineri, 26 aprilie, ora 11:00

Atelier de design vizual al lui Damokos Csaba

Strada Constructorilor nr. 7 // Punct de întâlnire: vechea benzinărie de după brutăria Diószegi

Grand Hotel Bálványos, expoziția multimedia de istorie urbană de la Casa cu Arcade, designul indicatoarelor stradale din orașul nostru și multe alte designuri interioare ale instituțiilor din orașul nostru și din întreaga Transilvanie sunt toate atribuite lui Damokos Csaba, cum ar fi Castelul Dániel renovat din Tălișoara, centrul comercial Polus Center din Cluj Napoca sau interioarele actuale ale Primăriei din Sfântu Gheorghe. De asemenea, a proiectat mai multe decoruri de teatru și film. Damokos Csaba proiectează și construiește în atelierul său de pe strada Constructorilor, transformând mediul în care trăim.

Sursa: Comunicat de Presă (CP)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Horoscopul zilei – 8 ianuarie

Acum 15 ore, 46 minute

INFORMARE

Acum 15 ore, 47 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.