Actorii întorsureni au performat în Capitală
Care sunt impresiile tinerilor actori după ce au jucat pe cea mai mare scenă din cariera lor de până acum
Tinerii întorsureni ne demonstrează încă o dată că prin muncă, seriozitate și determinare poți realiza adevărate premiere pentru comunitatea ta. Trupa 3T (Teatru pentru Toți Tinerii) a fost săptămâna trecută la București, la Festivalul Național de Teatru pentru Tineret „Ștefan Iordache” (FNTT), care a avut loc în perioada 14-18 septembrie a.c.. Chiar dacă la anunțarea câștigătorilor trupa 3T nu s-a aflat printre primele trei echipe, tinerii actori nu s-au arătat dezamăgiți de acest aspect. Ei se consideră norocoși că au avut ocazia să joace pe o asemenea scenă.
Printre cei care i-au văzut pe membrii trupei 3T pe scena de la București se numără și Ștefana Badiu, de la școala de actorie Dream&Act din București, profesoara care i-a introdus în tainele teatrului pe adolescenți, în urmă cu un an. Aceasta recunoaște că a fost emoționată să-i vadă pe scenă, dar și mândră de aceștia.
„Am fost foarte mândră și emoționată să îi revăd cum strălucesc și cum evoluează și merg mai departe purtând urma învățăturilor mele. Și sper să îi văd în cât mai multe festivaluri evoluând și demonstrând a fi o echipă unită”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Ștefana Badiu.
„Îmi doream să rămân pe scenă pentru totdeauna”
Adolescenții covăsneni spun că au avut mari emoții înainte de a intra pe scenă, însă energia publicului i-a făcut să lase în spate temerile și să-și intre rapid în personaj.
„Am pășit pe scenă cu fluturi în stomac și cu dorința de a reuși să ne atingem scopul, acela de a reuși să punem zâmbete pe buzele oamenilor. Am fost așteptați de către jurați cu inimile deschise, fapt ce ne-a făcut să ne acomodăm mult mai repede cu scena. Am intrat în pielea personajului și am încercat să nu acordăm atenție circulației și agitației din oraș, teatrul desfășurându-se în aer liber. Timpul s-a oprit, dar îmi doream să rămân pe scenă pentru totdeauna. A fost cea mai mare scenă pe care noi am urcat”, ne-a spus Andreea Neagoe, membră a trupei 3T.
Silviu Popica, cel care i-a însoțit pe actori la București, spune că acest festival a reprezentat un punct important pentru membrii trupei 3T.
„Participarea la FNTT a reprezentat o nouă treaptă în cariera de actori a elevilor din trupa 3T. Au trecut destul de ușor de emoția provocată de o asemenea participare și s-au descurcat excelent. Au avut oportunitatea să joace în compania unor nume sonore ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Lavinia Sandru, Adela Mihai, Lari Georgescu, care au apreciat prestația tinerilor noștri actori și i-au aplaudat la scenă deschisă. Participarea la acest festival a fost parte a unui nou proiect ce este în curs de implementare în acest an, proiect ce asigură continuarea activității trupei”, ne-a declarat Silviu Popica.
Pregătiri ample, pe toate planurile
Nu este ușor nici măcar să te gândești că vei juca pe o scenă de la București în fața unor profesioniști din domeniu, iar de asta s-a convins Bianca Maria Florea, care spune că a trebuit să se pregătească mai mult la nivel psihic pentru festival.
„Pentru acest festival, personal, m-am pregătit din punct de vedere psihic cel mai mult. Eram foarte entuziasmată, dar și destul de emotivă, așa că am avut puțin de lucru la stima de sine. Bineînțeles, am lucrat și la scenetă, dezvoltând-o la maximum cu idei noi”, ne-a împărtășit actrița.
În același timp, alți actori au simțit că o iau de la capăt, deoarece lipsa repetițiilor din cauza situației epidemiologice și-a spus cuvântul. Oricum ar fi, aceștia s-au mobilizat rapid pentru FNTT, spune o altă membră a trupei.
„După o lungă perioadă fără spectacole, a fost ca și când am lua totul de la capăt. Dar ca și până acum, ne-am mobilizat foarte repede să iasă totul bine. Am făcut repetiții, am refăcut lista cu recuzita, ne-am pregătit costumele, ne-am sprijinit reciproc și am reușit să ne pregătim într-un timp destul de scurt”, a explicat Maria Baniță.
Trupa 3T își continuă activitatea și în perioada următoare
Deplasarea la București a fost realizată prin proiectul „Caravana 3T”, realizat cu sprijinul Guvernului României și Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna.
În următoarea perioadă vor avea loc noi repetiții și ateliere, iar prin noua finanțare se asigură „continuitatea activității trupei, diversificarea repertoriului și extinderea publicului țintă în județele Covasna și Harghita”, după cum ne-a spus Doina Pătrunjel, coordonatoarea Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului și, implicit, a trupei 3T.
Sursa foto: Silviu Popica
David Leonard Bularca