27 mai – Ziua Naţională Mihai Viteazul
La 27 mai 1600, Mihai Viteazul se intitulează „Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” și își confecționează binecunoscutul sigiliu pe care figurează cele trei țări române.
Prin Decretul prezidențial nr. 397/ 20.07. 2020, Președintele României promulgă Legea pentru declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, martir și erou al națiunii române, care declară ziua de 27 mai – ZI NAȚIONALĂ MIHAI VITEAZUL.
Este o întărire în recunoașterea personalității Marelui Voievod, a faptelor sale de apărare a teritoriului românesc în lupta cu otomanii, de apărare și susținere a creștinătății, a valorilor culturale și spirituale românești și europene. Cred că ne putem gândi, ca în viitorul apropiat, să fie declarat Sfânt al Bisericii Ortodoxe.
Domnitorul Mihai Viteazul este Patronul Spiritual al Fundației „Mihai Viteazul”, prima organizație civică a românilor din județul Covasna, înființată în septembrie 1990.
În acest sens în octombrie – noiembrie 1990 a avut loc prima ediție a Manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii” pentru a omagia importanța și rolul său în istoria poporului român, în realizarea Primei Uniri a Principatelor Române, a intrării triumfale la 1 noiembrie 1599 în Alba Iulia. Chiar dacă această unire nu a rezistat decât câteva luni în istorie, a lăsat ceva neprețuit pentru români: VISUL UNIRII, visul celor de o limbă și tradiții, celor din același neam, atunci când frații de gintă și grai, ei și pământul pe care s-au născut UNA AU FOST. Manifestarea noastră, cu caracter județean, a avut loc an de an, adunând 32 de ediții bogate în diverse acțiuni: simpozion cu teme adecvate la care au participat personalități importante cercetători, profesori, arhiviști..., concurs de istorie – literatură adresat elevilor de clasa a VIII-a și liceu, o Adunare populară la Grupul Statuar Mihai Viteazul, expoziții de documente sau desene realizate de preșcolari, excursii de documentare sau premiere.
La această primă ZI NAȚIONALĂ MIHAI VITEAZUL, să împletim firul trăirii neamului românesc, a vitejiei înaintașilor noștri, să punem o floare la picioarele VITEAZULUI, oriunde avem în fața ochilor o reprezentare statuară.
Prof. Ing. Maria Peligrad
Președinte Fundaţia „Mihai Viteazul”
Foto arhivă