CULTURA 23 septembrie 2020

10.000 de membri ai comunităților multietnice din Harghita, Covasna și Mureș au fost spectatorii centenarului animației, găzduit de Făt Frumos din Tărâmul de Azi

de Covasna Media | 2071 vizualizări

Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a prezentat cu ajutorul artiștilor și dezvoltatorilor de noi forme artistice personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi, într-o poveste proiectată 3D în cadrul unei caravane ce a traversat orașele Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș. Scopul proiectului educațional Făt-Frumos din Tărâmul de Azi este de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună” și de a sărbători centenarul animației de la noi din țară.

Caravana a adus împreună peste10,000 de membri ai comunităților din Harghita, Covasna și Mureș în șase seri de eveniment în care aceștia l-au urmărit pe eroul basmul românesc adus în secolul XXI într-o proiecție 3D inedită pe fațada Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc, pe fațada Galeriei de Artă „Gyárfás Jenó” din Sfântu Gheorghe și pe fațada Teatrului Național din Târgu Mureș.  

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a venit cu elementele tradiționale ale portului din Harghita, Covasna și Mureș și reprezentări stilizate ale unor simboluri iconice specifice culturii maghiare, precum și ale portului tradițional românesc. Obiectivul a fost acela ca toți membrii comunității să se identifice cu eroul de basm. Plecând de la arhetipul local, bazat pe înțelegere, bunătate și grijă față de aproape, Făt Frumos, transpus pentru prima oară în desen animat, a înfruntat și a învins două Ghionoaie moderne. Primul a fost Zmeul care a întruchipat un virus parșiv ce poate fi distrus prin grijă si curaj, iar a doua a fost Muma Pădurii, vinovată de poluare și de distrugerea mediului. În plus, povestea lui Făt Frumos a fost dusă mai departe prin intermediul unei cărticele bilingve pentru cei mici ce ilustrează vitejiile eroului din zilele noastre.

Făt-Frumos a fost totodată și gazdă pentru sărbătorirea centenarului animației. Eroul de basm a prezentat și scurtmetraje de animație veche, realizate de autori români și autori maghiari, reprezentând astfel încununarea animației celor două culturi, la 100 de ani de la primul desen animat din România. Astfel, spectatorii s-au putut bucura de umorul animațiilor lui Gopo, de imaginația lui Radu Igoșag și Zeno Bogdănescu, de parabola subtilă a lui Zoltan Szilagyi sau de animația Condiția Penelopei, narată de inegalabilul Toma Caragiu. Proiecțiile s-au realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Film și Dacin Sara.

În contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul eminamente online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României a readus în prim-plan valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și inter-culturalismul din inima României. Totodată, prin acest proiect a fost susținută scena de artă și cultură, ce a fost profund afectată de contextul actual, iar pentru a celebra centenarul animației lui Făt Frumos au fost angrenate studiouri de animație tradițională, respectiv cadru cu cadru și artiști de video-mapping ce au completat stilul cu elemente și personaje 3D.

Le mulțumim autorităților locale care au susținut desfășurarea în condiții de siguranță a caravanei educaționale și instituțiilor culturale și administrative care au găzduit proiecțiile pe fațadă. De asemenea, le mulțumim participanților pentru respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială semnalizate în cadrul evenimentului,” declară Mădălina Ivașcu, Președinte Asociația DATE.

Făt Frumos, adus în premieră în formă cinematografică, dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi își folosește puterile pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară.

Despre Asociația DATE

Scopul principal al asociației care a lansat platforma DATE este de a oferi acces la educație, de a promova artiștii de new media art și de a sprijini diversitatea culturală, prin încurajarea multiculturalismului. Misiunea DATE este crearea unui cadru specific pentru educația culturală și pentru asigurarea accesului și participării la cultură a publicului din toate categoriile socio-economice, inclusiv din zonele defavorizate.

(Sursă: Comunicat de presă)

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.