CULTURA 24 ianuarie 2011

„Korosi Csoma Sandor Diakszinpad”, o trupă de teatru cu elevi dedicaţi

de Covasna Media | 708 vizualizări
La Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din staţiunea Covasna funcţionează de mai mulţi ani o trupă de teatru de elevi care de-a lungul timpului a obţinut mai multe premii la festivalurile naţionale şi internaţionale. Spre deosebire de califcarea sa de profesor de informatică, Molnar Janos îşi dedică timpul liber actoriei şi regizării considerând că este un fel unic de a comunica cu un public iubitor de teatru.

La Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din staţiunea Covasna funcţionează de mai mulţi ani o trupă de teatru de elevi care de-a lungul timpului a obţinut mai multe premii la festivalurile naţionale şi internaţionale.

Spre deosebire de califcarea sa de profesor de informatică, Molnar Janos îşi dedică timpul liber actoriei şi regizării considerând că este un fel unic de a comunica cu un public iubitor de teatru.

A.B.: De când există această trupă? Cum a început?

Molnar Janos: Mereu am simţit că pot comunica mai uşor cu oamenii prin teatru şi regizând mă simt foarte bine. Totul a pornit din anii '90 şi de atunci în fiecare an recrutez elevi în trupa mea de teatru şi punem în scenă diferite piese, în funcţie de gusturile celor care vin la spectacole. Regizarea este un mod de a comunica cu publicul, ideile pe care  doresc să le transmit iau forme teatrale depăşind limitele limbajului pe care îl folosim zi de zi. Aceste  piese pot fi înţelese de oricine, chiar şi de cei care nu cunosc limba maghiară.

A.B.: Ce repertoriu aveţi? Unde urcaţi pe scenă cel mai mult?

M.J.: Piesele jucate sunt selectate de membrii echipei, la selecţie nu avem un gen de piese stabilit în prealabil, dar am pus în scenă piese realiste, groteşti, absurde şi chiar ritualuri dramatice (Legenda Cetăţii Zânelor). Cele mai multe piese le-am jucat în Covasna, dar în fiecare an ne prezentăm şi la Debrecen, la Gimnaziul Ady Endre, şcoală cu care avem o relaţie de parteneriat de 16 ani şi pe care dorim să o menţinem cât mai mult timp posibil.

A.B.: Am auzit că aveţi mai multe premii de la festivalurile la care aţi participat, este adevărat?

M.J.: De când am înfiinţat trupa de teatru am participat la festivaluri din ţară dar şi din străinătate, multe dintre ele apreciind munca şi valoarea pieselor puse în scenă. La festivalurile din ţară am reuşit să obţinem recunoaşterea activităţii noastre, obţinând rezultate deosebite la Concursul Naţional al Liceenilor Maghiari din România (ODIF) Marele premiu (1995, 1998), loc I (2001), loc II (2003, 2009) şi loc III (2000, 2007). La Concursul Naţional din Partium (Cehu Silvaniei) PADIF am câştigat: Loc I (2007), loc II (2008, 2009), iar la Concursul Naţional de Teatru din Transilvania locul I în 2002. Sunt rezultate care arată clar valoarea elevilor cu care am lucrat şi pasiunea cu care regizez piesele propuse de ei.

A.B.: Elevii ce părere au despre trupă? Optează mai departe pentru o pregătire superioară în actorie?

M.J.: Sigur, pasiunea pentru  această artă se naşte jucând diferite roluri, participând la sesiuni de pregătire specifice. Patru elevi au optat deja spre arta teatrală, şi sunt actori apreciaţi (Kicsid Gizella, Kozma Attila, Lung László Zsolt, Gál Gyula). Îndemnul nu poate fi unul extern, îndemnul spre această artă vine din interior. Fiecare îşi alege singur calea pe care o urmează în viaţă, dar eu sunt mândru că prin munca mea am îndrumat elevii spre actorie. Eu cred că elevii din trupă sunt mulţumiţi, deoarece în fiecare an avem turnee atât în ţară cât şi în străinătate, unde au prilejul de a realiza un schimb de valori foarte important la vârsta lor. Nu pot decât să spun că nu voi abandona teatrul niciodată şi voi continua să regizez cât mă va lăsa sănătatea.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.