EDUCATIE 30 august 2021

Şeful IŞJ Covasna: Avem nevoie de reînnoirea parcului de microbuze şcolare; majoritatea – vechi, ruginite şi uzate

de Agerpres | 781 vizualizări

Şeful Inspectoratului Şcolar Covasna, Kiss Imre, afirmă că majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi uzate şi ar trebui înlocuite.

Potrivit acestuia, în şcolile din judeţ există 70 de microbuze, dintre care 41 au fost primite între anii 2006-2010, 26 între anii 2011-2016 şi 3 între anii 2019-2020, iar 9 nu mai pot fi folosite din cauza defecţiunilor tehnice sau a uzurii avansate.

Kiss Imre a mai spus că 26 de unităţi de învăţământ au solicitat achiziţionarea de microbuze noi, invocând uzura şi starea tehnică inadecvată a celor folosite până acum.

„Microbuzele şcolare sunt extrem de uzate şi menţinerea acestora în stare de funcţionare corespunzătoare necesită costuri foarte mari. Deja vorbim de microbuze chiar şi de 14-16 ani, dar oricum aproape toate au peste 10 ani, iar costul întreţinerii este foarte mare. În marea majoritate a cazurilor aceste cheltuieli trebuie să fie suportate de primării, deci de către autoritatea locală, şi reparaţiile de zeci de mii de lei reprezintă un efort financiar destul de mare. Aceste microbuze trebuie să asigure transportul în cea mai mare siguranţă a elevilor, deci trebuie să fie întreţinute şi puse la punct astfel încât să nu periclităm niciun moment siguranţa elevilor, însă sunt ruginite, au mereu probleme tehnice şi de ani de zile foarte multe şcoli solicită schimbarea acestor microbuze. În 2019 am primit ultimele microbuze şi de atunci nicio maşină nu a mai sosit în judeţ”, a declarat pentru AGERPRES şeful Inspectoratului Şcolar.

Acesta a arătat că nu doar judeţul Covasna are probleme cu microbuzele şcolare, ci şi celelalte judeţe din ţară.

„Ştiu o situaţie în care microbuzul a făcut aproximativ 400.000 de kilometri. Gândiţi-vă, de exemplu, cel din Malnaş trebuie să parcurgă drumul până la Valea Zălanului şi invers de două ori pe zi sau cel din Breţcu, până la Oituz şi înapoi, deci trebuie să treacă Pasul Oituz, prin urmare trebuie să fie foarte, foarte sigure şi bine puse la punct. Aşadar, avem nevoie de reînnoirea parcului de microbuze. Nu ştiu cât timp mai poate să fie menţinută această situaţie, dar în mod sigur nu mult timp, deci este nevoie de intervenţie în asigurarea microbuzelor. Nu este numai problema judeţului Covasna, este problema tuturor judeţelor”, a atras atenţia Kiss Imre.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.