Municipalitatea a alocat anul trecut 2,2 milioane de lei pentru funcționarea creșelor
Primarul Antal Árpád susține că efortul financiar va fi din ce în ce mai greu de susținut din fonduri locale
Comparativ cu media de la nivel național, la Sfântu Gheorghe procentul copiilor care pot beneficia de un loc la creșă este mult mai mare, a spus vineri primarul Antal Árpád, în cadrul unei ședințe ținute cu prilejul vizitei ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. Dacă numărul creșelor va crește însă, spune edilul, efortul financiar va fi din ce în ce mai greu de susținut din fonduri locale.
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a declarat, în cadrul unei vizite în județul Covasna, că anul acesta va demara un program național de construire de creșe. Vizat este și județul Covasna pentru că și aici solicitările depășesc cu mult capacitatea creșelor.
„România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcție de numărul locurilor asigurate pentru copiii cu vârsta de creșă. Față de numărul locurilor care sunt disponibile astăzi în creșă, nu ajungem la 4%. Suntem pe ultimul loc, iar următoarea țară pe această listă este Bulgaria cu 11% și urcă această listă până la Danemarca cu 70%, țară care este pe primul loc. Am anunțat încă din prima săptămână că o prioritate va fi această pornire de construire de creșe în România. (...) Avem trei proiecte tip la care lucrăm deja. În paralel vom modifica normativele, care au fost aprobate prin ordin de ministru în 1997, ce condiții, ce criterii trebuie să îndeplinească o creșă în România. Ele sunt în vigoare de 24 de ani. În mod clar, noi vrem să le aducem în anul 2021, pentru că s-au întâmplat multe lucruri și multe chestiuni s-au schimbat, inclusiv legate de siguranța la incendiu și așa mai departe. (...) Anul acesta vrem deja să pornim construcția de creșe în România. Nu vorbim de două, cinci sau zece creșe. Vorbim de multe crește, pentru că în fiecare județ este nevoie și va fi o prioritate a Ministerului Dezvoltării acest proiect”, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Cseke Attila.
Odată cu numărul creșelor, va crește și efortul financiar, spune primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a precizat că doar anul trecut pentru funcționarea acestora s-au cheltuit 2,2 milioane de lei din bugetul local.
„Domnul ministru a spus că în România aproximativ 4% dintre copiii de vârsta antepreșcolară au posibilitatea de a merge la creșe, în municipiul Sfântu Gheorghe procentul este de două cifre, deci stăm mult mai bine decât la nivel național. Anul trecut am alocat 2,2 milioane de lei pentru funcționarea creșelor, iar în ultimii ani am alocat foarte multe milioane de lei pentru infrastructura respectivă. Dacă am crește numărul, ceea ce ne dorim, ar fi un efort financiar pe care pur și simplu nu ni l-am mai permite și e foarte bine ca acest sistem să treacă din sistemul social în sistemul educațional”, a spus Antal Árpád.
Cseke Attila a punctat că va susține transferul acestor cheltuieli pe seama autorităților centrale.