EDUCATIE 1 mai 2024

LTME: „Suntem Europa Verde” – o altă săptămână dedicată protecției mediului înconjurător

de Covasna Media | 2194 vizualizări

În perioada 22-26 aprilie 2024 s-a desfășurat a cincea mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „We are Green Europe”. Locul desfășurării a fost Spania, Centrul Educațional Balaguer din L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” fiind reprezentat de trei cadre didactice și 6 elevi. Celelalte țări partenere în proiect sunt Spania, Lituania, Turcia și Polonia.

Întreaga săptămână a vizat activități dedicate celui de-al cincilea „R” – ariile de interes ale proiectului:  REFUSE, REDUCE, REUSE, ROT, RECYCLE:

  • vizitarea unui parc natural ce folosește materiale reciclate, plantare de flori și copaci;

  • workshop cu tema „Poluarea apei”;

  • crearea de roboți folosind materiale reciclate (Școala de robotică „Nubotica”);

  • vizitarea Centrului de reciclare a deșeurilor Hospitalet (Deixalleria de l’Hospitalet)

  • workshop despre cum se clasifică și reciclează gunoiul; strategiile țărilor pentru cei „5R”;

  • concurs cu tematica „Strategii de reciclare”, creare de design-uri de reciclare, metode pentru următoarele sectoare: „Reciclare și metode ecologice în casa noastră”, „Reciclare și metode ecologice în școlile noastre” și „Reciclare și metode ecologice în locurile de afaceri /muncă” (videoclipuri, diapozitive foto, explicații, etc.);

  • Prezentare susținută de ambasadorii juniori ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” cu tema „Schimbările climatice”, dar și ce întreprinde Parlamentul European pentru diminuarea încălzirii globale (legislație, măsuri, soluții). 

Astfel, s-a încheiat o săptămână în care obiectivele vizate au fost conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător și identificarea de soluții privind prevenirea unor dezastre ecologice. Prezentările au fost concepute atât de elevii participanți la proiect, cât și de specialiști din domeniul ecologiei, iubitori și susținători ai naturii. Au avut loc discuții și dezbateri, elevii au adresat întrebări specialiștilor, dar au și răspuns la întrebările legate de identificarea de soluții sustenabile în vederea protejării mediului înconjurător. Concluziile au fost unitare: fiecare locuitor al planetei este responsabil pentru sănătatea mediului înconjurător și are puterea să îl protejeze. Combaterea consumerismului, colectarea selectivă a deșeurilor, reutilizarea unor obiecte și materiale sunt doar câteva dintre soluțiile aflate la îndemâna oricui.

Iată și câteva mărturii ale elevilor LTME-iști participanți la mobilitate:

Marina Oagă, clasa a X-a B1:

„Prin proiectul Erasmus+ „We are green Europe”, timp de o săptămână, am vizitat Spania împreună cu câțiva colegi și profesori cu gândul de a învăța cum să facem bine nouă și mediului înconjurător.

Activitățile din Spania au avut un impact pozitiv asupra noastră. Profesorii ne-au arătat cum să avem grijă de culturile noastre fără să folosim pesticide, ci compost. Am fost la un centru de colectare selectivă a gunoaielor, unde ne-au arătat cum trebuie să selectăm și să depozităm gunoaiele, iar la final ne-au arătat trucuri de magie realizate din materiale reciclabile. Astfel, această experiență ne-a ajutat să învățăm cât mai multe despre un mediu cât mai curat și îngrijit”.

Roberta Luca, clasa a X-a B1:

„În săptămâna 21-27 aprilie 2024 am participat alături de câțiva dintre colegi și profesori la mobilitatea organizată în cadrul proiectului Erasmus ,,We are green Europe”. Pe parcursul acestei săptămâni am învățat cum să protejăm mediul, participând la workshopuri despre poluare și clasificarea și reciclarea gunoiului. Această mobilitate a fost un bun prilej pentru a-mi îmbogăți cunoștințele despre metodele de reducere a poluării, metode pe care le voi aplica, de acum încolo acasă și la școală, îndemnându-i și pe cei din jurul meu să o facă. A fost o experiență deosebită de care îmi voi aminti mereu cu plăcere. Le mulțumesc profesorilor noștri care ne-au oferit oportunitatea de a fi parte din acest proiect”.

Daria Maria Buzea , clasa a X-a C:

„Pentru mine, săptămâna petrecută în Spania a fost una magică. Am întâlnit foarte multe persoane minunate cu care încă țin legătura, iar familia gazdă are un loc special în inima mea, m-am simțit ca a doua fiică a lor. Totodată, din această experiență am învățat foarte multe. Am învățat să apreciez mai mult ceea ce am, am învățat că bucuria din lucruri mici este cea care te satisface cel mai tare. Cât despre activitățile desfășurate în Spania legate de mediul înconjurător, cel mai mare impact asupra mea l-a avut activitatea în care am aflat că la așa- zisele „gropi de gunoi” fiecare localnic poate să depoziteze deșeurile selectate fără a plăti ceva. Ceva atât de simplu care poate în timp să salveze mediul înconjurător. Spania va avea mereu un loc special în inima mea”.

Flavius Boricean, clasa a X-a C:

„Experiența din cadrul programului Erasmus+ a avut un impact asupra mea din punctul de vedere al conștientizării impactului  nostru ca indivizi asupra mediului. Activitățile legate de compost, reciclare  m-au inspirat să înțeleg mai bine importanța protejării mediului înconjurător și să adopt un comportament mai responsabil. Am învățat cum să reducem deșeurile și să le gestionăm mai eficient, iar această conștientizare m-a determinat să fiu mai atent cu tipul de produse pe care le folosesc. Pentru a avea un impact pozitiv asupra celor din jur, voi disemina cele învățate de mine și colegilor mei, pentru a trăi într-un mediu mai plăcut și mai sănătos”.

Ștefania Alexia Bularca, clasa a X-a B2:

„Experiența trăită în proiectul Erasmus+ 2024 este una de neuitat. În afară de schimbul de experiență alături de niște oameni minunați și creativi, am participat la o mulțime de activități dedicate mediului care ne-au ajutat să dorim să ne schimbăm stilul de viață. Am învățat cât de important este să reciclăm și să sortăm gunoaiele pentru a putea fi folosite în viitor în alte scopuri. De asemenea, după ce am fost duși la un centru  în care am fost învățați despre compost și despre cum putem trăi mai sustenabil, am realizat cât de folositor ar fi un centru ca acesta la noi în oraș. Un centru în care tinerii să învețe să păstreze planeta sănătoasă și să o facă un loc mai bun pentru următoarele generații. Mă bucur că am participat la acest proiect, deoarece am avut ocazia să călătoresc, să cunosc oameni noi și cultura lor și cel mai important am învățat să îmi doresc să fac o schimbare ca planeta să fie un loc mai bun pentru noi toți”.

Andreea Francesca Bularca, clasa a X-a B2:

„Prin intermediul programului Erasmus + „We are green Europa”, am avut privilegiul să călătoresc în Spania și să particip la diverse activități axate pe protejarea mediului înconjurător. La Centrul Educațional Balaguer am învățat tehnici de selectare corectă a deșeurilor, iar la Centrul de selectare a gunoaielor am descoperit modalități inovative de reciclare printr-un seminar interactiv, care a inclus și trucuri magice realizate cu materiale reciclabile.

Astfel, această experiență ne-a „deschis” ochii cu privire la importanța protejării mediului și ne-a inspirat să acționăm în mod responsabil pentru un viitor mai verde și sustenabil”.

Realizatori, prof. Elena Mihaela Mitrea și Maria Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Horoscopul zilei – 8 ianuarie

Acum 15 ore, 14 minute

INFORMARE

Acum 15 ore, 15 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.