EDUCATIE 12 martie 2024

LTME - Din dragoste pentru mediu - Erasmus+ We Are Green Europe

de Covasna Media | 2499 vizualizări

A patra mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „We are Green Europe”  a avut loc la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”  în perioada 4-9 martie 2024. Țările partenere - Spania, Turcia, Polonia și Lituania au fost reprezentare de câte 6 elevi și 3 cadre didactice.

Timp de o săptămână, activitățile au vizat cel de-al patrulea „R” din cei cinci, cuvinte-cheie și ariile de interes ale ale proiectului: REFUSE, REDUCE, REUSE, ROT, RECYCLE.

Ziua 1 a debutat cu ceremonia de deschidere, prezentarea fiecărei țări participante,  urmate de un atelier despre risipa alimentară organizat de nutriționistul și dieteticianul Andreea Minea (Sustainable Eating Habits). În cadrul acestuia s-a realizat și o demonstrație practică privind eliberarea compușilor chimici în alimente atunci când se utilizează recipiente din plastic. Finalul atelierului a vizat identificarea de soluții sustenabile cu privire la diminuarea risipei alimentare.

Ziua 2 a debutat tot cu un atelier – YOUreUSED, coordonat de prof. Corina Gyorgy. Participanții au realizat fel de obiecte din materiale uzate. Coordonatoarea atelierului a venit și cu o abordare inedită, metaforică, ceva care ține de sufletul nostru: „Reutilizați-vă viața! Recreați obiecte din piesele pe care viața vi le-a oferit până acum!”

După-amiază, Asociația 100%Playground, coordonată de Maria Găvăneci a desfășurat în zona de camping a Întorsurii Buzăului un set de activități cuprinzând jocuri de încredere, crearea unei „ amulete de martie” din materiale naturale reutilizate. Scopul principal a fost crearea unei legături durabile a omului cu natura. 

Tot după- amiază, a fost efectuată și o vizită la Vama Buzăului pe Dălghiu la Valley 21, un complex de case sustenabile. Participanților li s-a prezentat de către primarul Tiberiu Chirilaș și de cei doi investitori conceptul de „casă sustenabilă”, acțiunile ce vor urma pentru definitivarea complexului și darea acestuia în circuitul turistic.

Ziua 3 a fost la fel de încărcată din punct de vedere al activităților desfășurate. O vizită la Institutul de Cercetare- Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov a cuprins un atelier  REUTILIZARE, evidențiindu-se importanța protejării mediului și a adoptării unui stil de viață durabil. Coordonatorii atelierului: prof. Ioana Chițu, Alina Tecău și Eliza Ciobanu.

După- amiază, participanții au efectuat o vizită culturală la Castelul Bran.

Ziua 4 a fost dedicată unui tur la Centrul EUROPE DIRECT Râșnov unde s-au prezentat practici durabile care susțin protejarea mediului înconjurător și reducerea încălzirii globale: grădina de permacultură, compostare, colectare separată a deșeurilor, economisirea energiei, up-cycling etc. A urmat o prezentare de modă, o afacere sustenabilă – Lilutesa  a doamnei Nicoleta Ionescu. Scenograful Bogdan Ionescu a prezentat proiectul aflat în derulare ce are ca scop revigorarea comunității locale de artizani și menținerea vie a artelor și meșteșugurilor tradiționale, propunând experiențe turistice diferite, mai durabile.

Ziua 5 - altă zi, altă activitate dedicată mediului - CLIMATE CHANGES: o prezentare despre încălzirea globală – cauze și efecte în 6 domenii de activitate: agricultură, construcții, industrie, legislație, transport și mediul casnic. A urmat formarea a 6 grupuri de elevi, fiecărui grup atribuindu-i-se câte un domeniu din cele menționate. Sarcina de lucru a constat în identificarea de soluții de reducere și stopare a încălzirii globale,  dar și ce putem face în acest sens la nivel individual. La finalul activității, elevii au prezentat soluțiile identificate și au emis judecăți de valoare cu privire la încălzirea globală. Activitatea a fost coordonată de prof. Maria Bularca, coordonator al Programlui EPAS - Școală-Ambasador a Parlamentului European, alături de prof. Mădălina Ariton și Lăcrămioara Tudor- Prundar și ambasadorii juniori ai programului.

Ziua s-a încheiat cu festivitatea de încheiere a mobilității și înmânarea unor certificate de participare tuturor celor implicați. 

Printre activitășile menționate, s-au mai „strecurat” și altele: dl primar Raul Urdă și viceprimar Silviu Popica i-au primit pe participanții din proiect la sediul Primăriei orașului Întorsura Buzăului, prezentându-le pe scurt sala de ședințe a Consiliului Local, activitățile consilierilor, primarului, viceprimarului și a angajaților primăriei. Dl preot-paroh Ciprian Popica i-a întimpinat pe tineri la Biserica „Sfânta Treime” încântându-i pe aceștia cu povești spirituale, cu aspecte care implică sufletul uman veșnic supus provocărilor de tot felul. I-a îndemnat, totodată, să își iubească aproapele și să continue să promoveze valori și principii universal- valabile. 

Echipa de implementare a proiectului: coordonator prof. Elena-Mihaela Mitrea, prof. Cătălin Lungu, prof. Nicoleta- Andreea Filofi, prof. Maria Bularca, prof. Costina Văcăruș, prof. Bogdan- Ionuț Ganea, prof. Corina Gyorgy, prof. Lăcrămioara Tudor- Prundar, prof. Mădălina Maria Ariton, prof. Voichița Neșa, prof. Petruța- Raluca Cristea.

Mărturii ale cadrelor didactice:

Prof. Corina Gyorgy -LTME :

În calitate de profesor coordonator al atelierului YOUreUSED am simțit o mare provocare privind depășirea limitelor personale și profesionale. Am lucrat cu aproape 50 de elevi într-o limbă străină pe care nu o utilizez zilnic, am interacționat și exprimat impresii și sugestii de învățare. A fost un câștig pentru mine și pentru toți elevii implicați în activitate. Tocmai acest lucru voiam să îl evidențiez: unul dintre câștigurile pe care elevii participanți în proiect îl au este depășirea zonei de siguranță. Să găzduiești o persoană străină în casa ta înseamnă deschidere, exprimarea toleranței și a empatiei. Tot ce au realizat în acest proiect nu este decât un proces de învățare multilateral care poate „aprinde beculețe” cu privire la ceea ce va urma în viața lor. O experiență extraordinară pe care aș repeta-o oricând!

Prof. Gosia Boryslawska- Polonia

Echipa poloneză care a vizitat Întorsura Buzăului a reprezentat Liceul Academic al Universității Tehnologice Sileziene din Gliwice, Polonia. Așteptam cu nerăbdare să venim în România, deoarece atât elevii, cât și profesorii se mai întâlniseră deja în Polonia și la alte două întâlniri de proiect în Lituania și Turcia. Studenții care se găzduiseră reciproc în casele lor deveniseră prieteni și păstraseră legătura prin intermediul rețelelor de socializare. Dar venirea în România și la Întorsura Buzăului a fost o experiență extraordinară pentru întreaga echipă. Elevii au participat la diverse ateliere de lucru legate de tema ecologiei, pregătite pentru ei de profesorii Liceului Teoretic Mircea Eliade și de lectori ai Universității Transilvania din Brașov și ai Centrului Europe Direct din Râșnov. Elevii au descoperit semnificația termenului REUTILIZARE sub diverse aspecte, au învățat cum să nu risipească alimentele, au participat la întâlnirea cu creatorul de modă local care folosește țesături recuperate în creațiile sale și au avut o dezbatere despre introducerea sustenabilității în stilul lor de viață.

Suntem foarte recunoscători gazdelor noastre din România pentru că ne-au arătat frumosul lor oraș și regiune. Ne-am bucurat de plimbările în mediul rural cu priveliști montane impunătoare și ne-au plăcut excursiile turistice la castelul Bran și la cetatea Râșnov. Tuturor le-a plăcut bucătăria românească care pune atât de mult accent pe promovarea produselor locale, naturale. Dar cel mai bun dintre toate a fost ospitalitatea românească copleșitoare. Atât elevii, cât și profesorii au apreciat „tratamentul special” și grija de care am avut parte. Toate dorințele noastre au fost îndeplinite înainte ca noi să ne gândim la ele. Am dus acasă amintiri minunate despre șederea noastră la Întorsura Buzăului și în România. Această vizită a fost o punere în aplicare perfectă a ideii principale a programului Erasmus - lucrul împreună și stabilirea de prietenii în străinătate. Mulțumim României pentru o săptămână de neuitat!

Prof. Elena-Mihaela Mitrea, coordonator al proiectului Erasmus+ We are green Europe

Vreau să le mulțumesc colegilor mei şi întregului personal auxiliar şi  nedidactic pentru implicarea şi sprijinul oferit pe tot parcursul proiectului; elevilor şi părinților gazdă pentru atenția acordată oaspeților noştri; partenerilor care au susținut ateliere bine elaborate; primăriei Întorsura Buzăului, Primariei Vama Buzăului, pensiunii Casa Sărățică şi tuturor celor care ne-au sprijinit pe tot parcursul săptămânii. Au fost câteva zile intense care ne-au scos din zona de comfort şi din rutina zilnică, însă rezultatele au fost pe măsură.

Feedback-ul primit din partea profesorilor şi elevilor oaspeți reflectă calitatea activităților pregătite şi a relațiilor pe care am reuşit să le construim împreună.

Realizator, prof. Maria Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.