EDUCATIE 22 octombrie 2013

Inspectoratul Şcolar Judeţean, îngrijorat de violenţa din şcoli

de Agerpres | 912 vizualizări

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztély Irma, se declară îngrijorată de ascensiunea violenţei în unităţile de învăţământ, arătând că de la debutul noului an şcolar au fost raportate patru agresiuni fizice. Prin comparaţie, a arătat că pe tot parcursul anului trecut au fost reclamate doar două cazuri de agresiune în şcoli, între elevi sau între elevi şi profesori.

„De ce a crescut atât de brusc?! Am ajuns la concluzia că oamenii sunt obosiţi, stresaţi de viaţa zilnică, informaţiile negative le influenţează starea de spirit (...) şi în atare condiţii se întâmplă ca şi cadrele didactice de excepţie să nu mai reziste. La Boroşneu Mare, de exemplu, unui profesor extraordinar de bun, care niciodată nu a avut probleme cu elevii, i s-a întâmplat să-i scape mâna şi să lovească un copil”, a spus Keresztély Irma.

În context, s-a referit şi la agresiunea verbală la care sunt expuşi copiii, lucru care se răsfrânge negativ asupra personalităţii lor, dar şi asupra interesului faţă de învăţătură. Pe de altă parte, Keresztély Irma crede că elevii sunt victimele „unei democraţii prost înţelese”, care „se suprapune unui capitalism dur, în care banul dictează”. În opinia ei, reintroducerea orelor de dirigenţie la liceu ar putea diminua parţial violenţa în şcoli.

Luna aceasta doi dascăli din judeţul Covasna au fost reclamaţi la Poliţie pe motiv că ar fi agresat doi elevi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, Nicoleta Marin, una dintre reclamaţii a fost depusă de tatăl unui băiat în vârstă de 12 ani din Boroşneu Mare, care susţine că fiul său a fost agresat fizic de un profesor în timpul pauzei. Copilul a suferit leziuni care, conform documentelor medicale, au necesitat 2-3 zile pentru vindecare.

Cea de-a doua plângere a venit din partea unei femei din municipiul Sfântu Gheorghe, care a sunat la Sistemul Naţional Unic al Apelurilor de Urgenţă 112, susţinând că fiica sa de 13 ani a fost lovită cu palma peste faţă de către directorul unităţii de învăţământ în care învaţă. Cercetările sunt continuate în ambele cazuri sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, a spus Nicoleta Marin.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.