EDUCATIE 22 aprilie 2024

Elevii Colegiului Național Székely Mikó în Atena, în cadrul proiectului Erasmus+ „Mens sana in corpore sano” (CP)

de Covasna Media | 1295 vizualizări

Grupul format din două cadre didactice: Kovács Tünde, profesoară de educație fizică și Benedek Orsolya-Zsuzsa, profesoară de biologie, respectiv cinci elevi: Váncsa Nóra, Vancea Hanna, Böjte Andrea, Jancsó Bálint și Tokos Csongor, cu vârste cuprinse între 16-18 ani, ai Colegiului Național Székely Mikó, Sfântu Gheorghe, au participat la mobilitatea de grup  la „1st General High School of Agia Paraskevi”, organizat în Atena, Grecia, în perioada 8-12 aprilie 2024. 

Proiectul ERASMUS +, cu nr. 2023 -1- RO01-KA121 – SCH – 000120022, aparține activității cheie nr. 3, care a avut ca obiectiv principal: „Îmbunătățirea și promovarea unui stil de viață sănătos, prin educarea sănătății fizice, sănătății mentale și determinarea unui regim alimentar sănătos.”

Derularea acestui proiect, a făcut posibilă, pe lângă extinderea cunoștințelor educaționale europene, internaționalizarea școlii și a sălii de clasă, și cunoașterea școlii gazdă și a sistemului de învățământ elen, a metodelor de predare în școlile elene, a materialelor și echipamentelor didactice utilizate în clasă. Elevii covăsneni au vizitat instituția parteneră, au participat la lecții, la activități sportive amicale.

Obiectivul principal al proiectului a fost familiarizarea cu obiceiurile alimentare, a importanței stării de sănătate și a dezvoltării fizice armonioase în rândul elevilor eleni, dar și compararea cu obiceiurile și preocupările noastre. În acest sens, au fost organizate activități diverse ca: prezentarea de către școala gazdă a elementelor alimentației mediteraneene grecești, vizitarea cantinei școlii elene, completarea de către elevii eleni și cei ai Colegiului Național Székely Mikó a unui chestionar, urmată de discuții în baza răspunsurilor primite, precum și servirea unei cine autentice grecești cu bucate tradiționale, oferită de către profesorii eleni.

Experiența a fost una memorabilă și datorită dezvoltării unor competențe interpersonale, interculturale și sociale, îmbunătățită prin activități extracurriculare, precum vizitarea obiectivelor culturale și istorice ale Atenei: Acropola, Panthenonul, Muzeul Acropole, Galeria Națională, Cartierul Plaka, Piața Syntagma, excursie cu elevii eleni la Stadionul Olimpic și portul din Atena.

În urma mobilității, ne-am propus să obținem următoarele rezultate relevante: 

  • Conștientizarea necesității adoptării unui stil de viață sănătos și că acesta necesită un efort susținut bazat pe mișcarea zilnică, relaxare și alimentație adecvată.

  • Realizarea unui studiu care are la bază și cunoștințele acumulate în cadrul acestei mobilități, prin interpretarea răspunsurilor date la chestionar, și care să permită întocmirea și formarea obiceiului de a mânca alimente cât mai sănătoase posibile în rândul elevilor noștri și nu numai.

  • Îmbunătățirea competențelor secolului 21: diversitate, adaptabilitate.

  • Reducerea decalajului dintre așteptările elevilor și diferitele sisteme/programe școlare. 

  • Lărgirea gradului de conștientizare a elevilor și sublinierea importanței competenței culturale. Îmbrățișarea și învățarea activă despre alte obiceiuri și tradiții.

Această activitate nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul conducerii Colegiului Național Székely Mikó și fără sprijinul instituției gazdă și a colegilor eleni: Chris, Ana, Mina. În concluzie, considerăm că mobilitatea la „1st General High School of Agia Paraskevi”, organizat în Atena, Grecia a fost una reușită, cu multe beneficii, și, totodată, foarte utilă, aceasta ducând la îndeplinirea obiectivelor principale descrise în proiectul nostru.

Profesor coordonator, Kovács Tünde

Sursa: comunicat de presă (CP)

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.