ECONOMIC 27 septembrie 2019

Vânzările, cel mai căutat domeniu pentru candidaţii la joburi

de Agerpres | 1646 vizualizări

Funcţiile publice şi voluntariatul, cele mai puţine aplicări

Vânzările sunt pe primul loc în topul celor mai căutate domenii de către candidaţii la joburi, în timp ce funcţiile publice şi voluntariatul au atras cel mai mic număr de aplicări în 2019, potrivit unui sondaj realizat de compania de recrutare eJobs.ro.

Candidaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani au depus aproape jumătate din numărul total de aplicări pentru joburile din vânzări (3 milioane, de la începutul anului şi până acum). Aproximativ 750.000 de aplicări au aparţinut celor din categoria de vârstă 18-24 ani şi peste o jumătate de milion candidaţilor cu vârste între 36 şi 45 de ani. Cei care au peste 45 de ani sau sub 18 ani au avut şi cel mai mic număr de aplicări - 308.000, respectiv 37.000, de la începutul anului şi până acum.

Aceleaşi două categorii de vârstă (45+ şi sub 18 ani) au preferinţe similare şi în privinţa următoarelor domenii către care se orientează atunci când vor să-şi schimbe jobul sau să se angajeze pentru prima dată. Astfel, celelalte cele mai căutate domenii sunt relaţii clienţi / call center, alimentaţie / HoReCa şi administrativ / logistică. Cei foarte tineri mai caută job-uri în back office şi secretariat, merchandising / promoţii sau în marketing. Asta în timp ce candidaţii care au peste 45 de ani mai aplică pentru locuri de muncă în financiar / contabilitate, construcţii şi instalaţii sau transport şi distribuţie.

„Când vine vorba despre categorii de vârstă intermediare, adică 18-24, 25-35 şi 36-45, încep să se vadă diferenţe mai mari. Sigur că şi în lista lor de opţiuni se află, destul de sus, domenii precum relaţii clienţi / call center şi administrativ / logistică din motivul că, în general, acestea sunt domeniile care scot printre cele mai multe joburi în piaţă, anual. Cu toate acestea, începem să regăsim şi sectoare precum banking, IT, inginerie, eCommerce sau resurse umane. Cu alte cuvinte, cei care se află în apogeul carierei lor, în etapă de plină dezvoltare şi cu ceva experienţă acumulată în spate sunt atraşi de o carieră într-o companie multinaţională sau companii antreprenoriale care le pot oferi şansa de a învăţa şi de a creşte din punct de vedere profesional”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat în comunicat.

Totodată, există şi domenii care, la nivel general, suscită un interes foarte mic în rândul candidaţilor români, indiferent de vârsta acestora. Astfel, dacă vânzările au adunat de la începutul anului şi până acum aproximativ 3 milioane de aplicări, funcţiile publice nu au reuşit de depăşească pragul de 8.000. Nu foarte departe de acest nivel de află voluntariatul şi medicina veterinară, cu menţiunea că pentru voluntariat şi ONG-uri cel mai crescut nivel de interes îl manifestă tinerii cu vârste sub 18 ani.

Platforma de recrutare online eJobs.ro a înregistrat în primele 9 luni ale anului peste 6,5 milioane de aplicări, cele mai multe dintre acestea aparţinând candidaţilor din categoria de vârstă 25-35 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.