TURISM 23 august 2019

Turist care a vizitat peste 90 de țări, îndrăgostit de județul Covasna

de Daniela Luca | 8497 vizualizări

„Să fiți mândri și fericiți cu acele locuri minunate pe care le aveți și cu toți meșteșugarii care vă duc mai departe tradițiile”

Răzvan Pascu, renumit blogger și specialist în marketing turistic, a vizitat, recent, împreună cu familia sa, zona noastră. Nu este pentru prima dată când vine în Ținutul Conacelor, însă de fiecare dată descoperă lucruri noi și trăiește experiențe demne de împărtășit, spune acesta. El este de părere că prejudecățile legate de specificul etnic al zonei nu își au locul într-o regiune unde ar trebui să primeze mândria locuitorilor pentru destinațiile deosebite pe care le are județul. 

Ceea ce îl convinge pe Răzvan Pascu să revină în fiecare an în județul Covasna este abundența resurselor turistice care sălășluiesc pe întinderea județului. E îndrăgostit de natura spectaculoasă, lipsa aglomerației, liniștea, dar și conacele istorice și povestea locurilor, spune el. 

Tânărul care a fost declarat anul acesta „Travel Personality of the Year”, conform FORBES România, a vizitat peste 90 de țări și a zburat atât de mult pe toate continentele încât ar fi putut face ocolul Pământului la Ecuator de peste 250 de ori. 

Cu toate acestea, Răzvan Pascu e fascinat de locurile pe care le redescoperă de fiecare dată când ajunge în regiunea noastră, dar și de oamenii din județ dornici de „a se lăuda” cu bijuteriile covăsnene. 

Recunosc că zona secuimii m-a fermecat încă de la prima vizită aici, acum mai bine de 7 ani. (...) Mă bucur să descopăr de fiecare dată locuri noi, investiții noi, o grijă deosebită pentru natură și pentru istorie. Sunt fascinat de experiențele pe care le găsesc în zona aceasta. Dar dincolo de toate acestea, cred că principala resursă a acestei zone sunt oamenii în care descopăr de fiecare dată aceeași bucurie și mândrie de a-și prezenta zona și tradițiile. Doar ajungând aici ca turist îți poți da seama că toate miturile despre secui și Ținutul Secuiesc sunt false, iar ca turist român sau de orice altă naționalitate te vei simți bine în județul Covasna”, ne-a spus Răzvan Pascu. 

„Sunteți tare norocoși să aveți toate aceste minunății”

În ultimii ani și-a petrecut mai multe concedii cu familia în județ. Inițial a fost atras  de conacele istorice transformate în hoteluri, cum ar fi Castelul Daniel sau de investițiile despre care citise în presă, ca Balvanyos Resort. Ar fi încântat să cumpere un conac sau un castel în Ținutul Secuiesc și să stea mai mult pe aici, spune Răzvan Pascu. 

Am revenit atras de micii meșteșugari și de natura deosebită. Am petrecut multe zile în județul Covasna și am participat la multe activități. Mi-am făcut multe concedii cu familia în zonă în ultimii ani, am pictat turta dulce la Târgu Secuiesc, am făcut pâine cu cartofi la Malomkert, am mâncat bine la Sfântu Gheorghe, am admirat biserica de la Ghelința, ne-am plimbat pe dealurile de la Valea Zălanului lângă casa prințului Charles, ne-am bucurat de natură la castelul Mikes de la Zăbala sau la Arcuș, ori am făcut kürtős la casele Kálnoky de la Micloṣoara. De data aceasta am petrecut 3 zile la Balvanyos Resort și am fost cu copiii la lacul Sfânta Ana. Sunteți tare norocoși să aveți toate aceste minunății”, ne-a mai spus consultantul de turism. 

În această vacanță au explorat din nou Micloșoara, Valea Zălanului și Centrul Turistic Malomkert din Cernat, iar din meniul lor nu a lipsit tradiționala tocăniță din vițel și colacul secuiesc, „acela autentic, doar cu zahăr”, pe care cei doi băieți ai lui, Alex și Vlad, l-au devorat cu multă poftă. 

Turismul covăsnean, dincolo de conflictele interetnice

În ceea ce privește prejudecățile legate de specificul etnic al zonei, Răzvan Pascu spune că e un loc care încă trezește „sperieturi” nejustificate pentru unii români ultra-naționaliști și că în ultimii ani el a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca zona să fie vizitată de tot mai mulți turiști români. El crede că în turism nu există și nu trebuie să existe conflicte interetnice, pentru că acestea nu fac bine nimănui, nici antreprenorilor, indiferent de naționalitate, nici turiștilor.

„Există încă mitul acela că vei ajunge în județul Covasna sau Harghita și vei cere o pâine la magazin în limba română și nu o vei primi. O mare prostie, motiv pentru care încerc să îi conving pe toți românii că nu strică să încerce și că singurul lucru „rău” care li se poate întâmpla este că se vor îndrăgosti de această zonă și vor vrea să se întoarcă tot mai des, ca mine. Eu mă simt mereu foarte bine primit în zona voastră, zâmbesc și oamenii îmi zâmbesc înapoi, se poartă impecabil cu mine și nu toți mă cunosc sau mă recunosc din presă”, a mai subliniat bloggerul.  

Acesta spune că „se luptă” cu aceste prejudecăți mai bine de cinci ani, iar cea mai importantă lecție pe care a învățat-o călătorind în toată lumea, este să nu judece pe nimeni înainte de a experimenta ceva pe propria piele. 

„Există însă și oameni care vor prefera „gura satului” și vor rata astfel o super experiență de vacanță, însă este doar pierderea lor. Cert este că eu am ajuns în ultimii ani în județele Mureș și Covasna cu câteva sute de prieteni jurnaliști și bloggeri din România și din străinătate, cu zeci de oameni de afaceri importanți din țară și cu sute de angajați din companii multinaționale cărora le organizăm team-building-uri. Toți aceștia au fost foarte încântați de tot ce au întâlnit in județul Covasna. Să fiți mândri și fericiți cu acele locuri minunate pe care le aveți și cu toți meșteșugarii care vă duc mai departe tradițiile”, a mai spus Răzvan Pascu. 

Acum doi ani, în luna septembrie a anului 2017, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din județ a organizat o campanie în colaborare cu Asociaţia Travel Focus din Bucureşti, condusă de Răzvan Pascu. Proiectul a reunit aproximativ 100 de jurnaliști şi bloggeri din străinătate care să vadă frumusețile județului și să relateze mai departe despre acestea. Tot atunci a fost lansată și aplicația mobilă „Visit Covasna County”.

Ecourile proiectului s-au făcut auzite în mediul online, cu sute de postări în mediul online și cu peste 3.000.000 de persoane care au citit articolele sau au văzut la televizor știri despre #VisitCovasna şi #TinutulConacelor, conform datelor de la acea vreme ale Consiliului Județean Covasna. 

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, mai mulți turiști au vizitat Ținutul Conacelor în 2019

Răzvan Pascu crede că regiunea are un potențial enorm, însă se bucură că lucrurile se întâmplă în timp, fără grabă, pentru că astfel vor fi atrași investitorii potriviți, care vor transforma proprietățile lor în destinații de vacanță și nu doar în locuri de cazare, un lucru extrem de important. 

„Faptul că în județul Covasna există deja peste 10-15 locații premium de cazare, vechi castele, proprietăți nobiliare, dar și investiții mari, inclusiv în orașul Covasna, care în timpul verii sunt rezervate în proporție de peste 90%, nu poate decât să mă bucure și să îmi demonstreze că există potențial în zonă. Oricum, în ultimii ani în județul Covasna turismul a crescut cu procente fără precedent, o demonstrează și cifrele oficiale de la INS (n.red. Institutul Național de Statistică)”, a precizat Răzvan Pascu. 

Datele statistice relevă că judeţul Covasna a fost vizitat în 2017 de aproape 107.500 de turişti, în creştere cu circa 10% faţă de 2016, iar în 2018 numărul a crescut la 118.724. 

Este de remarcat și că turismul rural, devenit recent un fenomen în județul Covasna, a înregistrat o creștere vizibilă în primele trei luni ale anului 2019. Tot mai mulți orășeni preferă aerul curat și gustul vieții de la țară în timpul vacanțelor.

Statisticile relevă și faptul că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, un număr mai mare de turiști au vizitat Ținutul Conacelor în 2019, iar o tendință ascendentă se așteaptă și pentru restul anului. 

„Deja se simte o creștere a numărului de turiști față de anul trecut. Cauza sunt tichetele de vacanță în primul rând. Cele emise anul trecut s-au întâlnit cu cele emise anul acesta. (...) Creșterea semnificativă se vede în turismul rural. Asta înseamnă conace, case particulare, vile. E îmbucurător, sigur, la asta ne și așteptam. Creșterea la pensiuni este de 26% , iar la structurile rurale de 34,59%. Motelurile cred că au cam ieșit din circuit anul acesta. La hoteluri cifra stagnează, creșterea este doar de 1,66%. Sigur, lumea a început să aprecieze mai mult turismul de Wellness și cel rural. Asta este tendința. Dar este absolut normal și îmbucurător. De exemplu Cernatul este foarte popular”, ne-a spus luna trecută specialistul în turism László Endre. 

Există cu siguranță loc de mai bine în spatele acestor statistici, pentru că județul Covasna are multe de oferit oaspeților săi prin peisajele fantastice de aici, oamenii primitori și gastronomia specifică. Se zice și ca omul sfințește locul, iar această zicală capătă sens atunci când citești impresiile de călătorie ale lui Răzvan Pascu, cel care, din dorința de a lupta cu stereotipurile învechite, nu obosește să laude și să promoveze județul Covasna.

Sursă foto: visitcovasna.com

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Travel Beaching Travel, 28 ianuarie 2020
Si mie mi-a placut foarte mult judetul Covasna, mai ales sederea la Balvanyos Resort si vizitarea lacului Sfanta Ana. Am impartasit impresiile pe blogul personal, recomand cu mare drag locatia! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.