TURISM 17 iulie 2020

Ținutul Conacelor își mărește „colecția” de bijuterii arhitecturale

de Daniela Luca | 2143 vizualizări
Când este planificată inaugurarea conacului Pünkösti

După ce se va implementa proiectul de restaurare și conservare a conacului Pünkösti din Ozun, monumentul istoric va arăta ca în zilele lui bune sau poate și mai și. După ce va fi gata, clădirea care a fost construită în secolului XVI, va avea trei nivele, nu unul singur, ca pe timpuri. Autoritățile locale vor să transforme spațiul într-un centru cultural, unde vor avea sediul asociații și fundații din localitate. În luna martie a anului viitor lucrările ar trebuie să se finalizeze

Autoritățile locale spun că descendenții familiei Pünkösti, cei cărora le-a aparținut conacul, încă locuiesc în Ozun. În prezent, clădirea se află în proprietatea publică a comunei.

Licitația pentru restaurarea și conservarea  clădirii fostei biblioteci  „Erdélyi Lajos” din comuna Ozun a fost câștigată de o firmă din Italia. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane de lei, investiție acoperită din fonduri europene alocate prin AFIR. Aportul propriu al primăriei Ozun este de peste 230.000 de lei. 

„Un proiect care este foarte aproape de sufletul meu este restaurarea și conservarea clădirii fostei biblioteci, conacul Pünkösti din comuna Ozun. Prin această investiție vom reuși să avem aria desfășurată de 420 de metri pătrați pe trei nivele. Înainte a fost numai un singur nivel și o pivniță foarte mică”, a spus în cadrul unei conferinței de presă primarul Ráduly István. 

Odată cu începerea lucrărilor, în urmă cu un an, s-a descoperit că, de fapt, clădirea datează cu mult înainte de secolul XVII.

„Clădirea a fost construită în secolul XVI. Noi știam că ar fi fost construită în secolul XVII-XVIII, dar am găsit împreună cu executantul niște grinzi din 1729, anul renovării. Deci dacă a fost renovat atunci, asta înseamnă că a fost construit cu mulți ani înainte”, a mai spus primarul. 

Conform acestuia, după ce va fi finalizată, clădirea va avea aceeași funcție pe care a avut-o și înainte. Aici vor fi sediile asociațiilor din localitatea Ozun, respectiv a fanfarei, asociației pensionarilor, a tinerilor. 

Cele trei nivele vor fi funcționale odată cu finalizarea lucrărilor 

În timpul lucrărilor de restaurare s-a acordat o atenție sporită elementelor arhitecturale valoroase demne de conservare și apreciere. S-a urmărit să se păstreze cât mai mult din autenticitatea și unicitatea acelor materiale de construcții utilizate demult. 

Reprezentantul firmei care execută lucrările ne-a spus că întregul conac va fi funcțional pe toate cele trei nivele. 

„Atunci când am consolidat fundația am săpat foarte mult. Am creat la subsol acel spațiu înalt ca să se poată folosi. Am săpat un 1,7 metri în cel mai adânc punct. Aici la subsol să rămână pereții cu piatra la vedere. Proiectul este făcut pentru restaurarea clădirii vechi și la monumentele istorice se pune accent pe păstrarea soluțiilor vechi de construcție. Tocmai pentru asta se investesc bani, ca să rămână așa cum au fost acum sute de ani”, ne-a spus reprezentantul SC Research Consorzio, Silviu Modoran. 

Astfel, la subsol va fi construită o bucătărie, o sală de mese, grupuri sanitare și o cazangerie. Parterul va găzdui o sală de repetiție pentru fanfara din localitate – Asociația Culturală Atlantis, dar și alte sedii ale unor asociații din Ozun.  

Mansarda, care slujea pe vremuri ca și depozit pentru cereale, a fost gândită ca un spațiu deschis care să fie folosit ca o sală de conferințe sau ca și spațiu pentru organizarea evenimentelor culturale. 

În ciuda sutelor de ani, conacul s-a încăpățânat să stea în picioare 

Acoperișul său înalt, dublu, care este o variantă a mansardei populare, a fost finalizat. În prezent se lucrează la interferența dintre acoperiș și perete. 

Dirigintele de șantier ne-a spus că întreaga clădire, dar mai ales câteva grinzi vechi de sute de ani, au fost conservate foarte bine. Autoritățile locale se gândesc să le păstreze și pe viitor să le expună, astfel ca toți cei interesați să poată vedea cum arătau aceste detalii din construcțiile de altădată. 

„Cred că această clădire s-a conservat datorită zidurilor foarte groase și modului de construcție. S-au folosit materiale naturale, nisip și lut de râu, specific timpurilor. Plus de asta clădirea e făcută din piatră și e foarte bine așezată. Dulgherii care au fost înainte au fost niște meseriași foarte buni”, ne-a explicat inginerul Viorel Smântână.

Conform acestuia, astfel de lucrări de restaurare se fac mult mai greu decât cele în care se construiește de la zero, pentru că e nevoie de multă minuțiozitate și scrupulozitate. 

„O casă o faci în trei luni de zile cu o echipă și noi suntem de atâta timp aici și muncim în fiecare zi foarte mult. Totul se face manual. Nu poți să faci nimic cu picamerul. Se folosesc instrumente care se foloseau înainte”, ne-a mai spus dirigintele de șantier. 

Nu degeaba județul Covasna mai este cunoscut și drept „Ţinutul Conacelor”. Pe visitcovasna.ro  se specifică faptul că județul găzduiește 160 de conace și câteva castele mici, modeste, care au aparținut unor familii de nobili. Unele conace au fost restaurate și transformate în unități de cazare, cum ar fi Castelul Daniel din Tălișoara sau Conacul Benke din Moacșa, altele funcționează ca muzeu, cum ar fi Castelul Kálnoky din Micloșoara, care găzduiește Muzeul Vieții Transilvănene, se arată pe visitcovasna.ro. 

În rândul celor restaurate, care strălucesc ca altădată,  se va adăuga de la anul o altă comoară a arhitecturii transilvănene, conacul Pünkösti din Ozun. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.