O nouă şansă pentru cei interesaţi de turism
Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România oferă cursuri de calificare şi recalificare în domeniul turismului
Persoanele interesate de turism, angajate în domeniu sau cele care lucrează în alte industrii vor avea începând de anul viitor o nouă şansă pentru calificare sau recalificare în domeniu, prin Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR). Proiectul „Calificarea în Turismul Balnear – o şansă pentru viitor” este cofinanţat din Fonduri Europene direcţionate pentru dezvoltarea resurselor umane, având o valoare de 20 de milioane de lei.
Scopul proiectului este de a califica/recalifica oameni în turismul românesc, oferindule o şansă în plus la angajare sau la promovarea pe o altă funcţie sau post în cadrul unei unităţi turistice. Consilierii şi profesorii OPTBR vor oferi posibilitatea de calificare în 14 meserii din turisum.
Calificare în meserii de bază
Sorin Bibicioiu, coordonator în cadrul acestui proiect, a declarat că se va oferi posiblitatea de calificare în meserii de bază din domeniul turismului precum bucătar, cofetar sau ospătar, dar vor oferi şi cursuri de pregătire în meserii specifice turismului balneo-climateric precum băieşiţă sau fizioterapeut.
„Acest proiect se adresează numai persoanelor angajate şi nu avem nicio colaborare cu agenţiile de şomaj, deoarece nu oferim cursuri pentru acea categorie de persoane. Indiferent dacă sunt angajate în domeniul turismului sau lucrează în altă zonă de activitate, persoanele sunt binevenite la cursurile organizate de OPTBR“, a explicat acesta.
„Sunt societăţi comerciale interesate pentru a-şi califica sau recalifica personalul, iar cursurile sunt gratuite. Mai mult decât atât, persoanele interesate vor primi o subvenţie din partea noastră în momentul absolvirii. Doresc să specific că nu suntem şi nici nu vom fi o fabrică de diplome pentru persoanele care caută să facă colecţie, noi vrem să îi învăţăm pe oameni tehnici şi să le oferim suport logistic pentru a lucra în turism“, a continuat Sorin Bibicioiu.
Calificare etapizată
Potrivit lui Sorin Bibicioiu, există trei etape de îndeplinit până la momentul examenului şi al absolvirii cursurilor oferite de OPTBR. Prima etapă a calificării în meseriile oferite este consultanţa. Sunt specialişti pregătiţi să ofere consultanţă cu privire la fiecare meserie din „meniul” oferit de OPTBR. Următoarea etapă este cursul propriu zis, care durează între trei şi nouă luni, în funcţie de meseria aleasă, iar a treia etapă este practica. „La finalizarea cursurilor avem tutori care vor supraveghea persoanele şi le vor oferi o ultimă consultanţă celor care pun în practică lucrurile învă ţate. Prin practică participanţii la curs vor demonstra că şi-au însuşit aptitudinile învăţate de la noi, iar după practică ur mează examenul final”, a explicat coordonatorul de pro iect, Sorin Bibicioiu.
Absolvenţii cursurilor vor primi diplome recunoscute la nivel european, dar este important de ştiut că organizatorul acestor cursuri nu va oferi şi un loc de muncă în domeniu, participarea fiind condiţionată de un singur lucru: existenţa unui loc de muncă stabil la începerea procesului de învăţare.
Staţiunea Covasna, una din locaţiile de implementare a proiectului OPTBR
OPTBR a organizat un seminar de informare cu privire la proiectul de calificare şi recalificare în turism în staţiunea Covasna, iar angajaţii hotelurilor de aici s-au arătat interesaţi de cursuri.
Coordonatorul proiectului, Sorin Bibicioiu, a declarat că la seminar au participat 49 de persoane, scopul acestuia fiind informarea a 50 de persoane, astfel că unul din obiectivele OPTBR a fost îndeplinit. Acesta a mai spus că persoanele prezente la sesiunea de informare s-au arătat interesate de participarea la cursurile OPTBR de calificare sau recalificare în domeniul turismului, astfel că în staţiune se vor organiza cursurile pentru persoanele doritoare.
Sorin Bibicioiu a continuat cu faptul că la începutul anului viitor se va mai organiza în staţiune încă un seminar de informare cu privire la stadiul în care se va afla proiectul şi informarea altor persoane doritoare să se califice în domeniul turistic.
De asemenea, proiectul va fi implementat şi în Sfântu Gheorghe, deoarece şi în municipiu sunt persoane interesate şi resurse necesare organizării cursurilor. Proiectul „Calificarea în Turismul Balnear – o şansă pentru viitor” este implementat la nivel naţional în mai multe locaţii turistice sau staţiuni balneoclimaterice, beneficiarul acestui proiect fiind OPTBR alături de alţi 9 parteneri din ţară şi o asociaţie turistică din Ungaria.
„Este bine de ştiut pentru persoanele din judeţ că există o astfel de opţiune de calificare/ recalificare în turism deoarece această zonă prezintă un potenţial turistic ridicat, iar şansele de dezvoltare sunt mult mai mari când există forţă de muncă specializată în domeniu”, a conchis Sorin Bibicioiu.