Cifre record: peste 155 de mii de turiști au vizitat județul Covasna anul trecut
Un număr de 155.836 de turiști au vizitat anul trecut județul Covasna, conform unei statistici prezentate luni în cadrul unei conferințe de presă. Cifra a crescut cu 14% față de anul de referință – 2019. Creșterea se datorează impactului tichetelor de vacanță, dar și campaniilor de promovare a atracțiilor turistice din județ în mediul online și la târgurile de specialitate. În 2022 a avut succes turismul de nobilime, iar anul acesta se va pune accent mai mare și pe gastroturism, mai spun specialiștii din domeniu. Aceștia au mai precizat că în 2023 se pregătește o reformă a turismului la nivel național, motiv pentru care și județul nostru va trebui să se adapteze noilor schimbări.
Raportul statistic arată că numărul celor care au vizitat județul nostru este mai mare anul acesta comparativ cu anul trecut, dar și raportat la anul de referință 2019. Cifrele sunt mai mari decât cele raportate, spun specialiștii, pentru că unitățile de cazare care au sub cinci camere nu au obligativitatea de a raporta statistic.
„Anul de referință pentru noi este 2019, cel dinainte de pandemie. Atunci au fost 136.530 de turiști. În 2020, din cauza pandemiei, am rămas numai cu turismul intern. S-a diminuat circulația turistică cu 42% în județul Covasna și am rămas cu 78.654 de turiști, iar în 2021 nu s-a atins nivelul anului 2019, dar s-a apropiat, deci am avut 130.544 de turiști. Însă surpriza acum vine, pentru că toate prognozele susțin că turismul își va reveni la nivelul anului 2019 abia în 2025, însă noi, comparativ cu județul Harghita sau cu județul Mureș, am depășit cifra anului 2019 și am avut 155.836 de turiști, deci suntem mândri că suntem cu 14% peste nivelul anului 2019”, a declarat președintele clusterului „Managementul Destinației Turistice din județele Covasna, Harghita și Mureș” și vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, László Endre.
În 2023, turiștii interni vor să plece mai degrabă în străinătate
Conform acestuia, succesul în ceea ce privește numărul turiștilor se datorează campaniilor de promovare a atracțiilor turistice din județ, care au început să dea din ce în ce mai multe roade, dar și impactului tichetelor de vacanță. Totodată, specialistul în turism este de părere că anul acesta turiștii interni vor alege mai degrabă să își petreacă vacanțele în străinătate.
„A avut succes turismul de nobilime. La Tălișoara și la Zăbala totul a fost plin. La Balvanyos, un hotel retras în inima naturii, a fost plin. Și acum e plin. Are coeficient de utilizare record față de celelalte hoteluri, peste 80%, deci asta înseamnă că nu este nicio zi când este gol. (...) În ceea ce privește tendințele, anul acesta toată lumea vrea în străinătate, deci tendința e în defavoarea turismului intern. Asta trebuie să recunoaștem”, a mai adăugat László Endre.
În 2023 se pune accent și pe gastroturism
Județul nostru are potențial destul de mare în ceea ce privește gastroturismul, spun specialiștii, iar din acest motiv anul acesta va fi promovat și mai mult acest concept.
„Ceea ce este important pentru turist este calitatea patului, curățenia din baie, ce mănâncă și ce poate să facă. (...) Legat de gastroturism avem exemple pozitive. Cum este la Grand Hotel Balvanyos, unde sunt foarte atenți la acest aspect, pentru că au trei restaurante. (...) Vin turiști din alte localități pentru a sta la Isabella Boutique Hotel ca să mănânce la restaurantul Szikra, pentru o sâmbătă și o duminică, sau la B the Hotel, la fel. Deci vin din motivație gastronomică”, a explicat președintele clusterului „Managementul Destinației Turistice din județele Covasna, Harghita și Mureș”.
Acesta a precizat că și turismul sportiv aduce mulți oameni în regiunea noastră. László Endre s-a referit la suporterii echipelor de baschet și de fotbal, Sepsi SIC și Sepsi OSK.
E nevoie de mai multe investiții în turism
Președinta Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Deák Gyöngyvér, a spus, în cadrul conferinței de luni, că în acest an ar trebui să se pună un accent mai mare pe investițiile în turism.
„Anul acesta trebuie pus mai mare accent pe investiții în turism, în infrastructură. Astea nu depind de asociație. Nu avem atât de multe atracții precum le are județul Harghita, de exemplu. Ori ne axăm pe aceste investiții, ori asociația o să continue să promoveze ceea ce deja avem. Dacă rămânem pe această axă, atunci trebuie să facem noi programe culturale, turistice și să avem o și mai bună comunicare cu acele firme care activează în domeniul turismului, cu hoteluri, pensiuni și cu punctele gastronomice”, a spus Deák Gyöngyvér.
Aceasta a mai precizat că modelul de comunicare al asociației se axează în prezent pe trei strategii. Prima este „Istoria trăită”, care cuprinde Ținutul Conacelor și turismul cultural. A doua este „Sănătate din natură” și cuprinde apele minerale și mofetele, iar cea de-a treia este „Natura îmblânzită”, care se axează pe ecoturism.
Reforma turismului va prinde contur și în județul nostru
Specialiștii în turism au adăugat că în cursul acestui an se vor forma Organizații de Management al Destinațiilor (OMD) și la nivelul județului Covasna. OMD-urile vor veni cu o serie de beneficii, spune László Endre, pentru că acestea reprezintă o nouă formă de gestionare a destinațiilor turistice, care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, dar și a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât și la nivel național.
„În cursul verii asociația se va reorganiza și, după ce vor fi gata OMD-urile județene, se va înființa OMD-ul regional Transilvania. O să fie un lucru foarte complicat, dar trebuie să facem treaba asta, pentru că în cultura turistică occidentală această formă de organizare a fost concepută înainte cu 10-15 ani, deci noi practic suntem în urmă”, a mai spus specialistul în turism.
Conform acestuia, e nevoie de înființarea unor OMD-uri locale în zona Baraoltului, la Întorsura Buzăului, la Târgu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe și localitățile turistice limitrofe, în stațiunea Covasna și în zona Turia (Balvanyos).
Sursă foto: Visit Covasna, Observatorul de Covasna/Facebook