Au început înscrierile pentru Festivalul sarmalelelor şi caltaboşilor secuieşti
Aproape 20 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori sunt aşteptate să participe la prima ediţie a „Festivalului sarmalelor, caltaboşilor şi sângeretelor secuieşti” ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe.
Preşedintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), Kovács István, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a decis să organizeze acest eveniment gastronomic împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna după ce a aflat că Festivalul sarmalelor de la Praid (judeţul Harghita), care avea o tradiţie de 18 ani, nu se va mai ţine.
„Am preluat noi acest festival ca să nu se piardă. I-am spus festivalul sarmalelor, caltaboşilor şi sângeretelor, dar fiecare echipă va putea participa la ce secţiune doreşte”, a precizat Kovács István. Acesta a menţionat că fiecare echipă participantă va trebui să plătească o taxă de 300 de lei în care intră materia primă pentru prepararea bucatelor, iar înscrierile se mai pot face până sâmbătă dimineaţă la ora 9, cu o oră înainte de începerea festivalului.
Juriul va premia reţeta, gustul bucatelor, decoraţiunile, modul de servire, costumaţia şi popularitatea participanţilor. Premiul cel mare va fi un weekend în localitatea turistică Morahalom din Ungaria pentru o echipă formată din 4-5 persoane. Localnicii şi turiştii care vor dori să guste preparatele vor putea cumpăra porţia cu 15 lei.
Preşedintele CCI Covasna, Edler András, a menţionat că aceste evenimente gastronomice pot reprezenta un bun prilej pentru a se lega relaţii de prietenie şi de afaceri, dar şi de promovare a unui brand local.
Festivalul programat pe data de 10 noiembrie se va desfăşura în vecinătatea Complexului Park din central municipiului Sfântu Gheorghe.
Anul acesta în judeţul Covasna s-au organizat mai multe festivaluri gastronomice, printre care Parada Cârnaţilor, Festivalul florilor comestibile, Festivalul cartofului, Festivalul racilor şi Festivalul vânătorilor care au avut drept scop atragerea turiştilor şi promovarea tradiţiilor locale.