7 trasee turistice de neratat în județul Covasna
Salvamont Covasna a parcurs și verificat în ultima perioadă peste 200 de km de trasee turistice și prezintă 7 rute pentru drumeții în zona Covasna-Comandău.
Aceste trasee omologate au fost doar verificate și urmează, în viitorul apropiat, să fie revopsite marcajele, acolo unde este cazul.
„Pe lângă cele 7, o să mai fie 2, trasee mai lungi, de creastă. Va urma și partea de digitalizare și apoi le vom pune și pe site-ul nostru oficial. Dar vrem să venim în întâmpinarea turiștilor cu precizarea că este foarte important să frecventeze doar traseele marcate și omologate, să nu se aventureze în pădure pe alte trasee nemarcate și neomologate de Salvamont, poate fi periculos și recomandăm să se țină de traseele oficiale. După ce vom finaliza cu traseele, deoarece sunt locuri unde au apărut defrișări sau stâne și trebuie să deviem unele porțiuni, vom monta și indicatoarele în mai multe zone vizibile din comună, astfel încât turiștii se pot orienta cu ușurință asupra tuturor traseelor omologate din zona Comandău-Covasna. Indicatoarele vor oferi și recomandări pentru siguranța lor“, a declarat pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro Leonid Moscviciov, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Covasna.
Potrivit salvamontiștilor covăsneni, cele 7 trasee sunt omologate și trebuie refăcute în proporție de aproximativ 50%. Acestea sunt descrise amănunțit, astfel:
1. Covasna (Hotel Montana) - Poiana Cocorea (972 m)
Marcaj: triunghi roșu; durata: 1h 30’; dificultate: ușoară; lungime: 3,7 km; diferență de nivel: ↑390m, ↓38m.
Traseul turistic porneşte din parcarea Hotelului Montana din oraşul Covasna în direcţia E, SE şi intră în pădure după 0,5 km de la start. De la intrarea în pădure, poteca marcată intersectează mai multe drumuri şi cărări, iar după 1,9 kilometri parcurşi în direcţia E, SE pe partea stângă ne deschide o privelişte frumoasă către oraşul Covasna. După încă 0,6 km, traseul virează spre S şi coboară până la Poiana Cocorea pe o porţiune de 1 km.
2. Covasna (Hotel Clermont) - Cetatea Zânelor
Marcaj: punct galben; durata: 1h 30’; dificultate: ușoară; lungime: 3,4 km; diferență de nivel: ↑299m, ↓34m.
Traseul pleacă de la Hotelul Clermont din oraşul Covasna pe drumul ce leagă oraşul Covasna cu Comandău, în direcţia SE. După 0,5 km acesta virează spre SV şi intră în pădure, traversează râul Covasna pe un pod betonat şi lasă în partea dreaptă o cabană privată. După încă 150 metri de mers trece pe lângă o gospodărie. Din acest punct traseul continuă pe drum forestier în direcţia SSE pentru încă 1,7 km, iar apoi se înscrie spre dreapta în urcuş pe o potecă ce conduce în interiorul cetății Zânelor pe o distanţă de 0,8 km.
3. Oraș Covasna – Sanatoriu – Valea Zânelor – Koroberc – creasta Munții Vrancei – Vf. Lăcăuți (1777 m)
Marcaj: punct albastru; durata: 11-12 h; dificultate: greu; lungime: 18,8 km; diferență de nivel: ↑1454m, ↓325m.
Traseul porneşte de la hotelul Clermont din oraşul Covasna, merge paralel cu șinele de Calea Ferată Forestieră în direcţia SE, trece pe lângă cascada de sub Şiclău, apoi şi la baza planului înclinat de la Covasna. După 0,7 km se abate spre S de la drumul pietruit Covasna – Comandău. Pe următorii 4 km urcă în direcţia S, SE în pădure, aproape de drumul Covasna – Comandău. Părăsind drumul pietruit, la Crucea lui Titi Popescu virează spre NE şi urmează o porţiune de urcare susţinută pe o distanţă de 3,5 km, ajungând la Vf. Pilişul Covasnei (1360 m). De aici se coboară în direcţia SE pe o distanţă de 2 km până la cantonul Elves, unde intersectează un drum pietruit şi trece lângă un izvor. Continuând traseul în direcţia E, urmează o porţiune de urcare pe o poiană pe o distanţă de 2 km, după care intră în pădure de pin. După 2,6 km ajunge la creastă, întâlnind 2 marcaje turistice: Triunghi Galben (Comandău – Vf. Lăcăuţi) şi Banda Roşie (Oituz – Pasul Deluşor). De aici traseele merg concomitent spre NE; după o urcare de 0,7 km întâlnim şi traseul marcat cu Punct Roşu (Mate Pal – Vf. Lăcăuţi). De aici mai avem 0,25 km distanţă în direcţia E până la refugiul Lăcăuţi, care este situat la 0,7 km sub Vf. Lăcăuţi (1777 m).
4. Comuna Zăbala – Vf. Lăcăuți
Marcaj: punct albastru; durata: 12-13 h; dificultate: greu; lungime: 23,4 km; diferență de nivel: ↑1553m, ↓353m.
Marcajul porneşte din faţa castelului Mikes din localitatea Zăbala. Traseul urcă prin pădure pe o distanţă de 7 kilometri în direcţia SE, E spre Vf. Tistobic (1350 m). După 2,5 km spre E ajungem la Poiana Iacob, unde întâlnim marcajul turistic Cruce Albastră (Chetagul - Poiana Iacob). În continuare traseul turistic străbate Poiana Iacob spre SE pe o distanţă de 1,2 kilometri şi intră din nou în pădure. După alţi 1,5 kilometri spre NE ajunge la o poiană de sub Vârful Zârna. În următorii 2,4 kilometri urcă mai întâi susţinut pe acest vârf, apoi coboară pe lângă o stână şi pătrunde din nou în pădure. După 2,1 kilometri traseul ajunge la locaţia numită Poiana la Butuci. Traversează această poiană pe direcţia SSE şi apoi întâlneşte traseul turistic marcat cu Bandă Roşie care vine dinspre Pasul Oituz, pe care îl dublează pe o distanţă de 6,4 kilometri, spre Vf. Lăcăuţi.
5. Canton Mate Pal – Vf. Lăcăuți
Marcaj: punct roşu; durata: 1h 30’ - 2 h; dificultate: uşor; lungime: 2,8 km; diferență de nivel: ↑437m, ↓4m.
Traseul turistic porneşte de la cantonul Mate Pal în direcţia SE, intră în pădure şi urcă pe o distanță de 1,5 km, ajungând la un luminiş cu o privelişte frumoasă spre nord, de aici mai trebuie să parcurgem 1,3 km tot în direcţia SE până la întâlnirea traseelor turistice marcate cu: Bandă Roşie (Pasul Oituz – Pasul Deluşor), Punct Albastru (oraşul Covasna – Vf. Lăcăuţi – comun Zăbala), Triunghi Galben (Comandău - Vf. Lăcăuţi). De aici traseele sus menţionate merg concomitent până la refugiul Lăcăuţi şi Vf. Lăcăuţi pe o distanţă de 1 km.
6. Comandău - Creasta Munţii Breţcului – Vf. Lăcăuți
Marcaj: triunghi galben; durata: 7 h 30’ - 8 h; dificultate: mediu; lungime: 16 km; diferență de nivel: ↑871m, ↓114m.
Marcajul pleacă din centrul localităţii Comandău, trece prin dreapta magazinului alimentar şi prin fața restaurantului Katinka, după care se înscrie pe Calea Ferată Forestieră la liziera pădurii pentru 1,9 kilometri în direcţia NE; după ce virează spre E, traversează pârâul Deluşor şi iese pe drumul pietruit care merge spre pasul Deluşor, pe care îl urmăreşte pe o distanţă de 2 km, ajungând la locaţia numită „km 4”. Aici virează spre E şi continuă pe un drum forestier pietruit pe o distanţă de 0,35 km. Apoi părăseşte drumul menţionat şi continuă în direcţia NE pe o porţiune de 4 km de urcare, după ce traseul virează spre NV şi iese din pădure la Poiana Mioaca. După 0,6 km drumul virează spre dreapta (direcţia NV), trece sub Vf. Manişca Mare (1677 m). După 2 km întâlneşte traseul turistic marcat cu Bandă Roşie şi cele două trasee merg concomitent 1 km în direcţia N, unde se îmbină cu traseul marcat cu Punct Albastru (Covasna – Vf. Lăcăuţi). Din acest loc, cele trei marcaje ne îndrumă mai întâi la refugiul Lăcăuţi, iar apoi pe vârful cu acelaşi nume.
7. Comuna Ojdula – Vf. Oituz - Izvor
Marcaj: cruce roşie; durata: 3 h 30’ - 4 h; dificultate: mediu; lungime: 8,8 km; diferență de nivel: ↑610m, ↓102m.
Traseul turistic porneşte din centrul comunei Ojdula în apropierea Bisericii Romano-Catolice Sf. Maria-Magdalena în direcţia SE şi urcă pe Dealul Dumbrava, unde se deschide o frumoasă panoramă asupra depresiunii Târgu Secuiesc. Traseul virează spre NE, E şi continuă prin păduri de foioase şi răşinoase pe o distanţă de 4 km până la Vf. Pilişca (1051 m). Din acest loc, traseul coboară uşor pe o distanţă de 0,7 km, până la drumul naţional DN2D. Continuă pe drumul naţional în direcţia SE pe o distanţă de 0,12 km, apoi se înscrie la stânga pe un drum forestier, părăsind drumul asfaltat în direcţia E. După parcurgerea distanţei pe o porţiune de 1,5 km, cu urcare uşoară se ajunge la Vf. Oituz-Izvor (1150 m), acolo întâlnind traseul turistic de creastă marcat cu Bandă Roşie (pasul Oituz – Vf. Lăcăuţi – pasul Deluşor).
Bine de știut pentru turiști, conform Hotărârii Guvernului nr. 77 /2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi, pentru marcarea traseelor turistice montane se utilizează următoarele semne:
a) banda verticală - pe fond alb - pentru marcarea traseelor principale, numite şi magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă;
b) crucea cu braţe egale - pe fond alb - pentru marcarea traseelor de legătură;
c) triunghiul echilateral - pe fond alb - şi punctul într-un cerc - pe fond alb - pentru marcarea traseelor secundare;
d) punctul cu cercuri duble de culoare albă şi roşie pentru traseele dus-întors.
Serviciul Public Salvamont Covasna are ca obiectiv principal căutarea persoanelor dispărute în zona montană, acordarea de prim ajutor și transportarea acestora la cea mai apropiată unitate medicală, totodată oferind informații despre starea traseelor turistice marcate, despre eventualele pericole prezente în zonă. Promovează drumețiile și respectul față de natură, potrivit paginii oficiale Facebook.
Sursa foto: Serviciul Public Județean Salvamont Covasna