ECONOMIC 7 martie 2024

Producătorii din sectorul agricol şi pomicol pot obţine finanţare nerambursabilă dacă se asociază

de Agerpres | 3284 vizualizări

Grupurile de producători din sectorul agricol şi pomicol nou înfiinţate pot obţine finanţare nerambursabilă de 100% pentru producţia comercializată în primii cinci ani de la recunoaştere, se arată în Ghidul solicitantului postat în dezbatere publică de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES, Ghidul solicitantului pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol reprezintă o activitate finanţată în cadrul Planului Strategic 2023 - 2027, prin intervenţia DR-33.

„Finanţarea acordată este 100% nerambursabilă şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaştere, precum şi suma maximă de 100.000 euro/an. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranşe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri”, se arată în comunicat.

Beneficiarii care pot obţine finanţare prin DR-33 sunt grupurile de producători din sectorul agricol şi pomicol, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare şi recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), înainte de solicitarea sprijinului.

„Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători din sectorul agricol şi pomicol, prevăzute în cererea de finanţare/planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse”, notează AFIR.

Ghidul solicitantului este disponibil pe pagina de Internet a AFIR, la secţiunea Comunicare/Dezbatere publică. Perioada de consultare publică pentru acest document este până pe 16 martie 2024, iar persoanele interesate pot transmite propuneri sau observaţii pe adresa de e-mail consultare@afir.info.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.