ECONOMIC 3 iunie 2020

Peste 300 de covăsneni își vor pierde locurile de muncă

de Daniela Luca | 3055 vizualizări

Un contract reziliat pune pe butuci activitatea la Valkes Sfântu Gheorghe

Fabrica de cablaje auto Valkes din Sfântu Gheorghe disponibilizează 330 de angajați, după ce clientul spaniol a reziliat contractul de parteneriat. Reprezentanții firmei spun totodată că fabrica nu se închide definitiv deocamdată și că vor căuta soluții pentru a se redresa. 

Pandemia de coronavirus lovește fără milă și în industria auto, iar în cazul unor fabrici din domeniu consecințele nu sunt doar de moment, ci au repercusiuni pe termen lung.  Într-o situație similară este și fabrica Valkes din Sfântu Gheorghe, specializată pe producerea cablajelor auto. 

Activitatea de fabricație pentru firma Lear, furnizorul direct pentru Nissan, a fost suspendată. 

„Oficial se cunoaște doar faptul că ne-au anunțat că vor organiza disponibilizări colective. Nu se știe data și nu se știe câte persoane, deci sunt doar primele demersuri pe care le-au făcut în vederea anunțului către noi. În rest nimic. Cauza este neputința de a prelungi contractele cu partenerul spaniol”, ne-a declarat directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor. 

Directorul operațional al fabricii Valkes, Gyula Honesz spune că producția a fost suspendată de la 1 iunie, iar astfel peste 300 de angajați au rămas fără loc de muncă. Pe de altă parte, alte 50 de persoane încă activează în fabrică. Acesta a precizat de asemenea că vor fi analizate câteva metode prin care activitatea ar putea fi reluată. 

„A scăzut semnificativ necesarul pentru Nissan Quasquai pentru care produceam. De fapt, noi produceam pentru Lear România, iar aceștia au reziliat contractul. Deci în proiectul Lear de la 1 iunie nu se mai produce. Totuși, ideea nu este abandonată. Oricum, cea mai mare forță a noastră a constat în închegarea unei echipe cu care am reușit să atingem niște performanțe foarte, foarte bune, atât pe plan calitativ, cât și pe plan productiv. Pe partea cealaltă, într-adevăr, nu se pot menține pe statul de plată atâția oameni, mai ales dacă nu avem ceva concret. Cea mai mare realizare ar fi dacă am putea, într-un alt proiect, să apelăm din nou la angajații noștri cu care am făcut o echipă excelentă. Noi avem două proiecte în momentul de față. Cei care au lucrat în proiectul Lear au primit de fapt preavizul. Este vorba despre aproximativ 330 de persoane. În celălalt proiect pe care îl avem, mai sunt aproximativ 50 de angajați”, ne-a declarat Gyula Honesz. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György este de părerea că cele 330 de persoane disponibilizate nu ar trebui să întâmpine dificultăți în ceea ce privește găsirea unui nou loc de muncă, în contextul în care economia începe să își revină treptat după criza creată de coronavirus. 

„M-a surprins ce am aflat despre Valkes, pentru că eu știam că dânșii lucrează pentru industria automotive și din cauza acestui lucru am presupus că este totuși o situație stabilă, dar din ce am citit astăzi în presă, am înțeles că marea majoritate a capacităților a fost arondată unui singur beneficiar. (...) Nu se desființează fabrica, pur și simplu majoritatea oamenilor va trebui să plece. Dacă te bazezi pe un singur furnizor sau pe un singur client, atunci astfel de lucruri se pot întâmpla, din păcate. Acest lucru e valabil în orice domeniu al economiei. Mă bucur pe de altă parte că firma totuși își continuă activitatea. Sunt convins că în viitorul apropiat vor găsi un alt partener cu care să colaboreze, pentru că totuși au un know-how care pe parcursul anilor s-a acumulat și ar fi păcat să nu își continue activitatea. Totuși 330 de oameni rămân fără loc de muncă. Cred și sper că acei oameni își vor găsi de muncă pentru că și criza coronavirus e pe terminate și economia încetul cu încetul repornește. Presupun că oamenii respectivi vor găsi foarte repede un nou loc de muncă. Am înțeles că vin și niște investitori noi și în Parcul Industrial din Sfântu Gheorghe, deci și acolo va fi nevoie de forță de muncă”, ne-a spus Edler András-György. 

Fabrica Valkes din Sfântu Gheorghe a fost înființată în anul 2007. 

Sursă foto: valkes.ro

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.