Peste 1.100 de agricultori covăsneni au tras „biletul norocos”
Aplicanții au primit finanțare din Ungaria prin fundația Pro Economica
Săptămâna aceasta, s-au anunțat rezultatele din cadrul programului de finanțare „de minimis” în domeniul agricol în județele Covasna, Mureș, Harghita, derulat de Fundația Pro Economica. Astfel, un număr de 1.139 de agricultori covăsneni au obținut o sumă de maxim 70.000 de lei fiecare, bani cu care își vor putea achiziționa utilaje agricole și animale.
Printr-un Program de Dezvoltare Economică, Fundația Pro Economica din Târgu Mureș, care are începând de anul acesta sediu și în Parcul Industrial de la Câmpu Frumos, a lansat la sfârșitul anului trecut noi posibilități de finanțare ale Guvernului Ungariei, destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Astfel, în cadrul programului de finanțare „de minimis” din cele trei județe au fost depuse 5.293 de proiecte, dintre care 4.929 au fost declarate câștigătoare. În județul Covasna, un număr de 1.139 de aplicanți au fost declarați eligibili și vor putea semna curând contractele de finanțare.
„Acesta este programul nostru «de minimis», cel în care și persoanele fizice și cele juridice pot cumpăra utilaje agricole și animale. Aici intensitatea este 75% și maxim 70.000 de lei se poate obține, iar majoritatea au cerut suma maximă și au și primit. (...) Noi am pregătit o Strategie de Dezvoltare Economică în care am zis că dacă ne axăm pe domeniul agriculturii, atunci acolo ar trebui să avem un lanț de proiecte. Dacă sprijinim, să zicem, o mie și ceva de persoane fizice în Covasna, care au acum posibilitatea din cei 15.000 mii de euro sau 70.000 de mii de lei să cumpere animale sau ceva utilaje, atunci le-am dat posibilitatea că dacă ei au de exemplu spre vânzare lapte, atunci să aibă unde să vândă laptele. Noi dacă avem o investiție în fabrica de lapte, sprijinită de noi, atunci am și dat persoanelor fizice care se ocupă de agricultură, posibilitatea de a vinde”, ne-a spus directorul executiv al Fundației Pro Economica, Kozma Mónika.
Aceasta a precizat că pe lângă acest program, în urma apelului din luna decembrie a anului trecut, alte 17 proiecte mari din județul Covasna au fost declarate eligibile la începutul verii și vor primi astfel sume considerabile. Cu unul dintre beneficiari, contractul a fost deja semnat, anunță reprezentanții Fundației. Sprijinul minim care va fi acordat este de 200.000 de euro, iar valoarea maximă este de 7,5 milioane de euro.
„S-au depus 72 de proiecte mai mari în cele trei județe. Au fost 66 câștigători, din care 17 sunt din Covasna, restul din Harghita și Mureș. Acest proiect se referă la procesare, prelucrare, de exemplu la abatoare, fabrici de lapte sau ferme”, a mai adăugat Kozma Mónika.
Fundația Pro Economica, înființară în 2017, are ca scop principal îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, prin acordarea de sprijin financiar destinat potențialilor beneficiari care corespund criteriilor de eligibilitate stabilite de Fundație. Programul de Dezvoltare Economică a județelor Covasna, Harghita și Mureș beneficiază anul acesta de un buget de aproximativ 70 de milioane de euro, acordat de Guvernul Ungariei.
Pe de altă parte, subiectul fondurilor venite din Ungaria a fost dezbătut și în presa națională, pentru că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a atras atenția că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria, potrivit g4media.ro. Sursa specifică faptul că, în conformitate cu prevederile MAE, „astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române și că nu a fost transmis consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania”.