ECONOMIC 11 noiembrie 2020

Jumătate din suma alocată pentru „Minimis COVID“ a rămas necheltuită

de Daniela Luca | 1409 vizualizări

CCI Covasna explică de ce este nevoie de cofinanțare din partea beneficiarilor 

Aproape 50 de întreprinderi mici şi mijlocii din Sfântu Gheorghe vor beneficia de sprijin financiar prin programul „minimis COVID“, elaborat de Primăria Sfântu Gheorghe, în colaborare cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Covasna, care are ca scop principal  susținerea firmelor afectate de pandemie. Totuși, mai mult de jumătate din cele 5.000.000 de lei alocați au rămas necheltuiți. Un motiv ar fi faptul că unii antreprenori nu au putut să contribuie în mod egal la suma primită, spun reprezentanți CCI Covasna. 

În programul „Minimis COVID“, care se referea la hoteluri, pensiuni, unități de alimentație publică, dar totodată și la societăți care în primul semestru din acest an au avut o scădere de minimum 15% a cifrei de afaceri și a profitului față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înscris peste 55 de IMM-uri din Sfântu Gheorghe. Una dintre cereri a fost retrasă, iar cinci au fost refuzate pentru că nu au îndeplinit condițiile, anunță reprezentanții CCI Covasna. Celelalte 49 de dosare au fost aprobate. 

„Din totalul de 5.000.000 de lei puși la dispoziția acestui program de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, aproape jumătate, deci 2.110.000 de lei au fost solicitați, restul nu. Încercăm să înțelegem de ce nu și tocmai de aceea am inițiat inclusiv o consultare cu firmele din județ care se ocupă cu atragerea de fonduri europene ca să înțelegem acest mecanism de gândire a mediului de afaceri vizavi de astfel de programe de finanțare, pentru că noi considerăm că programul nostru este un program simplu prin care se pot obține bani foarte ușor și totuși mai mult de jumătate din buget a rămas neutilizat. Sperăm să găsim răspunsurile. Din ceea ce am discutat cu diverși actori din mediul de afaceri am înțeles că o problemă ar fi acea parte de 50% cu care au trebuit să contribuie, inclusiv cei care au solicitat aceste minimisuri. Este un lucru normal. Noi considerăm și este o chestie de principiu, că nu vrem să dăm niște bani care sunt irosiți degeaba. (...) Dacă implici banii tăi ca și întreprindere sau ca și actor economic, atunci ești mult mai chibzuit și faci niște cheltuieli care sunt într-adevăr necesare”, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád a declarat că programul va fi reluat și anul viitor. 

„Nu cred că mai putem lansa anul acesta proiectul, dar ne dorim ca anul viitor să îl relansăm. Dorim un buget, așa cum am promis și inițial, de 5 milioane de lei pe semestru, deci în total 10 milioane anul viitor. Sperăm că ne vom putea permite chiar mai mult dacă situația financiară din țară rămâne una stabilă și mai pornim și alte programe, atunci putem chiar să creștem această sumă. (...) Vă pot asigura că și anul viitor vom prevedea în bugetul local sumele necesare pentru ca aceste programe să poată să fie finanțate în continuare”, a spus Antal Árpád. 

Investitorii interesați de Parcul Industrial pot depune cereri în continuare 

În cadrul celei de-a doua scheme de ajutor de minimis care a fost elaborată pentru stimularea investițiilor în cadrul IMM-urilor instalate în Parcul Industrial din Câmpul Frumos, au fost depuse două dosare, anunță autoritățile locale. 

„Am avut ca și obiectiv principal să fim operativi și rapizi pentru că știm foarte bine că în urma acestei pandemii, în urma acestei crize foarte mulți întreprinzători au nevoie de sprijin și am considerat că trebuie să fim foarte rapizi și să venim în sprijinul lor. Trebuie să fim solidari cu mediul antreprenorial și trebuie cumva să ne unim forțele în vederea acordării unor forme de sprijin care au ca și scop în primul rând protejarea locurilor de muncă și în al doilea rând stimularea investițiilor. (...) Solicitările sunt deja evaluate, rezultatele sunt publicate și în zilele următoare deja finanțările pot fi virate în conturile firmelor în cazul în care documentele justificative sunt prezentate către comisie. (...) În ceea ce privește schema de minimis implementată în vederea investițiilor în Parcul Industrial și acolo deja am avut două solicitări aprobate. O solicitare are valoarea de 100.000 de euro, iar o altă solicitare are valoare de 50.000 de euro”, a declarat directorul Parcului Industrial, Miklós Zoltán.

Termenul pentru cei interesați de a două schemă de minimis este 18 decembrie. Alocarea bugetară și în acest caz este de 5 milioane de lei. De acești bani poate beneficia orice IMM care intenționează să realizeze o investiție în cadrul Parcului Industrial și a concesionat teren de construcție în acest scop.

Valoarea finanțării este de maxim 50.000 de euro, dacă achizițiile din finanțare nu vor fi realizate de la furnizori locali și de maxim 100.000 de euro, dacă achizițiile din finanțare vor fi realizate exclusiv de la furnizori locali. 

Prima schemă de minimis a fost implementată la Sfântu Gheorghe în 2013. Până la sfârșitul anului, suma totală alocată prin aceste forme de sprijin va fi de aproape 10.000.000 de lei, anunță autoritățile locale. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.