Județul Covasna, codaș la dezvoltare economică în 2019
Specialiștii spun totuși că în comparație cu 2018 evoluția este considerabilă
În 2019, județul Covasna se situează pe ultimele locuri din țară la capitolul creșterii economice, conform datelor făcute publice luna trecută de Comisia Națională de Prognoză. Potrivit aceleiași surse, județul nostru este codaș și la capitolul Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Cu toate acestea, specialiștii în domeniul economic spun că în raport cu cifrele din alți ani, datele nu sunt atât de îngrijorătoare.
Dacă cel mai mare PIB în 2019 a fost generat de București (248,1 miliarde de lei), Cluj (50,4 miliarde de lei), Timiș (49,3 miliarde de lei), Constanța (46,5 miliarde de lei) și Prahova (40,8 miliarde), la polul opus se află județele Covasna, Mehedinți, Tulcea, Ialomița și Giurgiu, conform site-ului g4media.ro. Aceste județe au avut cel mai slab output economic - sub 10 miliarde de lei, respectiv mai puțin de 1% din PIB total.
Faptul că județul Covasna se află printre ultimele județe din țară la capitolul Produsului Intern Brut, cu cele 7,5 miliarde de lei, nu este un lucru atât de îngrijorător, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András György, care subliniază totodată că în comparație cu anul 2018, evoluția este una considerabilă. În 2018 valoarea PIB-ului în județul Covasna a fost de 6,8 miliarde de lei, conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză.
„Din punct de vedere al PIB-ului absolut suntem undeva printre ultimii, dar printre principalele cauze se numără și faptul că e un județ mai mic. În plus avem un trend în creștere față de anul precedent - 7,5 miliarde de lei, respectiv 6,8 miliarde de lei în 2018. Brașovul de exemplu, este la 35,8 de miliarde de lei, față de 7,5 miliarde cât este în județul Covasna, dar industria Brașovului este mult mai mare. Ei produc mult mai mult. Aici mai intervine ceva care presupun că ar putea influența cifrele. Nu trebuie să uităm că noi avem industria și comerțul pe primele două locuri, mai ales industrie ușoară, unde știm foarte bine că valoarea adăugată, adică profitul, nu se realizează la noi. Valoarea de vânzare a produselor noastre este mai mică, iar profitul se realizează altundeva. (...) Nici în comerț nu avem o valoare adăugată mare care să ajute la creșterea PIB-ului”, ne-a explicat Édler András György.
Acesta a adăugat că este dificil de făcut prognoze pentru anul 2020 pentru că cifrele pot fi influențate de foarte mulți factori, printre care cei politici și anume alegerile parlamentare și cele locale care „influențează mersul lucrurilor”, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna.
Cea mai importantă sursă de creștere a PIB-ului sunt investițiile private, dar mai ales cele publice, a mai subliniat Édler András György.
„Din punct de vedere al cifrelor absolute avem un trend crescător și eu sunt sigur că acesta se va păstra și pe viitor. Am văzut că se va da startul la construcția centurii care ocolește municipiul Sfântu Gheorghe. Dacă acolo de exemplu vor fi implicate și firme de construcții din județ, asta înseamnă pentru ei niște venituri care contribuie la PIB-ul județului”, a exemplificat președintele CCI.
El precizează că de fapt Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este cel care influențează calitatea vieții cetățenilor. Acesta este de 7.855 de euro/locuitor în județul Covasna în 2019, în creștere față de anul 2018 - 7.253 de euro/locuitor. Totuși, cifrele sunt mult sub media țării, care este de 11.333 de euro pe cap de locuitor.