ECONOMIC 16 ianuarie 2020

Impozitul pe maşini majorat, impozitele pe terenuri şi locuinţe menţinute la nivel mimim, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 3051 vizualizări

Impozitele pentru terenuri şi locuinţe au fost menţinute în acest an la nivelul minim permis de lege în municipiul Sfântu Gheorghe, în timp ce impozitele pe maşini au crescut, dar contribuabilii care plătesc anticipat impozitele locale pentru întregul an beneficiază de o reducere de 9%, informează reprezentanţii Primăriei.

„Consiliul Local Sfântu Gheorghe a menţinut în 2020 nivelul impozitelor locale pe clădiri sau terenuri la minimum permis de lege, în timp ce impozitul asupra mijloacelor de transport este în limitele permise de lege. Ca în fiecare an, până pe 31 martie se acordă bonificaţie în cuantum de 9% pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate pe întregul an de către persoanele fizice şi juridice. Bonificaţia se acordă contribuabililor care la data plăţii impozitelor nu figurează cu obligaţii restante către bugetul local”, se arată pe pagina de internet a Primăriei.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că persoanele care beneficiază de scutiri de la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi pensionarii, veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap, trebuie să prezinte documentele justificative până cel târziu pe 31 martie a.c.

Beneficiază de reducere şi proprietarii clădirilor cu destinaţia de locuinţă, respectiv al locuinţelor din blocuri care au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, aceştia trebuind, de asemenea, să prezinte documentele justificative până la 31 martie.

„E bine de ştiut că locuitorii au posibilitatea de a transmite organului fiscal declaraţii şi documente justificative inclusiv pe adresa de e-mail taxeimpozitelocale@sepsi.ro, bazată pe un certificat digital. Totodată, atragem atenţia şi asupra posibilităţilor de efectuare de plăţi on-line şi consultare a situaţiei fiscale prin Sistemul naţional electronic de plată on-line cu cardul bancar. Termenele de plată a impozitelor locale este 31 martie pentru primul semestru, respectiv 30 septembrie pentru cel de-al doilea, în timp ce taxele locale pe teren/clădire trebuie plătite până în data de 25 a lunii următoare naşterii obligaţiei de plată”, se mai arată în postare.

Autorităţile locale au precizat că decizia de majorare a impozitelor pe autovehicule a fost luată ca urmare a creşterii numărului de maşini, iar banii vor fi folosiţi pentru amenajarea de noi locuri de parcare.

„Noi nu creştem impozitul pe mijloacele de transport pentru a completa găurile din buget, ci cu un scop concret: dorim să creştem numărul locurilor de parcare anul viitor (...) Deci, în Sfântu Gheorghe o familie care are un apartament cu două camere în zona B şi un autoturism de până la 1.600 cm cubi va plăti 177 lei impozit, practic lunar 14,75 lei, iar dacă locuieşte în zona A va plăti cu 5 lei mai mult pe an, respectiv 182 lei (...) 15 lei pe lună înseamnă un pachet de ţigări, un abonament la telefonul mobil sau toată lumea, dacă doreşte, poate să facă această comparaţie”, a declarat recent primarul Antal Arpad.

Edilul a mai menţionat că în schimbul impozitelor locale, municipalitatea oferă cetăţenilor o serie de servicii publice, cum ar fi acces la învăţământ, sport, cultură, transport public, servicii de salubritate, iluminat public, infrastructură, asistenţă socială, etc.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.