ECONOMIC 8 ianuarie 2024

Impozite la nivelul minim permis de lege, dar indexate cu rata inflaţiei, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 2962 vizualizări

Impozitele pe terenuri şi locuinţe la Sfântu Gheorghe vor fi menţinute şi anul acesta la nivelul minim permis de lege, dar au fost indexate cu 13,8%, cât reprezintă rata inflaţiei, au anunţat, luni, autorităţile locale.

Potrivit acestora, contribuabilii care plătesc integral impozitele până la 31 martie a.c. vor beneficia de o reducere de 9%.

„La fel ca în ultimii ani, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul acesta la nivelul minim permis de Codul Fiscal. Toate impozitele locale pe locuinţele şi terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice au fost indexate însă cu rata inflaţiei, de 13,8%, care este obligatorie prin lege. Ca în fiecare an, contribuabilii care plătesc anticipat până la 31 martie impozitele/taxele locale datorate pentru tot anul vor beneficia de o bonificaţie de 9%. Bonificaţia se acordă contribuabililor care nu figurează cu obligaţii restante către bugetul local”, menţionează reprezentanţii Primăriei, într-o postare pe pagina de internet a instituţiei.

Contribuabilii vor plăti, în continuare, impozite diferenţiate în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun străzile pe care locuiesc.

Practic, fiecare stradă din municipiu a fost încadrată în una dintre cele 4 zone fiscale stabilite pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare, starea străzilor şi trotuarelor, iar cetăţenii plătesc impozit mai mare sau mai mic în funcţie de starea infrastructurii, siguranţa şi confortul zonei. Încadrarea în zonele fiscale se schimbă de la un an la altul, în funcţie de lucrările care s-au efectuat sau urmează să fie făcute în anul curent.

„Consiliul Local Sfântu Gheorghe a introdus în anul 2017 criterii de zonificare diferenţiate pentru stabilirea impozitului pe clădiri şi teren, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care se situează imobilele. Având în vedere că în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de modernizare a unor străzi, trotuare, parcări, dar şi că s-au înfiinţat noi trasee de transport în comun, Consiliul Local a aprobat şi unele modificări a încadrării în zone fiscale pentru mai multe străzi din municipiu", se menţionează pe pagina de internet a Primăriei, unde poate fi consultată şi încadrarea în zonele fiscale.

Autorităţile locale reamintesc că termenul limită pentru plata impozitelor şi taxelor pe primul semestru este 31 martie a.c, respectiv 30 septembrie pentru cel de-al doilea semestru. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.