ECONOMIC 27 august 2021

Fermierii au la dispoziţie peste 230 de milioane de euro din PNDR 2020, din 27 august

de Covasna Media | 1222 vizualizări

Fermierii vor avea la dispoziţie 230 de milioane de euro din PNDR 2020, începând de vineri, odată cu deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea fermelor mici şi pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol, a anunţat, miercuri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Sesiunea se desfăşoară în perioada 27 august - 26 noiembrie 2021.

Astfel, pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii eligibili sunt tinerii care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice cu mai mulţi acţionari în care un tânăr fermier exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, la beneficii şi la riscurile financiare legate de exploataţie.

Cuantumul finanţării pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă şi se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploataţiile pomicole) faţă de cinci ani cât era anterior. Valoarea finanţării poate fi de 70 de mii, 60 de mii, 50 de mii sau de 40 de mii de euro în funcţie de dimensiunea exploataţiei - exprimată în SO (standard output). Calculul SO se poate face şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR.

Totodată, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operaţiuni de condiţionare - procesare sau agricultura ecologică acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Fondurile disponibile pentru finanţare prim submăsura 6.1 pentru această sesiune sunt de 100 milioane euro, din care 30 milioane de euro pentru zona montană. Primul prag lunar de calitate este 75 de puncte, iar pragul minim de selecţie a proiectelor este de 30 puncte.

O altă submăsură pentru care AFIR primeşte, în perioada 27 august - 26 noiembrie cereri de finanţare, este submăsura 6.3 - Sprijin dezvoltarea fermelor mici.

Beneficiarii eligibili sunt fermierii care deţin în proprietate sau folosinţă o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică, adică o fermă cuprinsă între 4.000 - 11.999 SO (valoarea producţiei standard).

Cuantumul sprijinului acordat este 100% nerambursabil şi poate ajunge până la maximum 15.000 de euro.

Suma disponibilă pentru accesare, în actuala sesiune, pentru submăsura 6.3 - Sprijin dezvoltarea fermelor mici, este de 87 milioane Euro, din care 26,1 milioane euro pentru zona montană. Primul prag lunar de calitate este 60 de puncte, iar pragul minim de selecţie al proiectelor este de 15 puncte.

Tot în perioada menţionată, se primesc cereri de finanţare pentru submăsurile 16.4 şi 16.4a - Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.

Beneficiarii eligibili care pot primi finanţare prin submăsura 16.4 şi 16.4a sunt parteneriatele constituite, în baza unui acord de cooperare, din cel puţin un fermier, un grup sau o organizaţie de producători sau cooperativă, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol şi cel puţin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, autorităţi publice, unităţi şcolare (inclusiv universităţile de profil), unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică.

Cuantumul sprijinului acordat prin aceste două submăsuri este 100% nerambursabil.

Valoarea sprijinului financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a şi 16.4 a fost majorat la 250.000 de euro (de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare). Costurile de funcţionare a cooperării nu trebuie să depăşească 10% din valoarea maximă a sprijinului acordat pentru fiecare proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat şi corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate şi cu valoarea adăugată generată de respectivul proiect după implementare.

Fondurile alocate pentru această sesiune se ridică la 40 milioane euro pentru sM 16.4 şi la 10 milioane euro pentru sM 16.4a. Pragul minim de selecţie al proiectelor pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.