ECONOMIC 27 martie 2020

(Update) Fabrica Secuiana din Târgu Secuiesc și-a întrerupt activitatea

de Daniela Luca | 10561 vizualizări

Patronul: „Oamenii nu sunt în pericol pentru că sunt acasă”

Majoritatea fabricilor de confecții din Târgu Secuiesc și-au suspendat temporar activitatea, iar începând de joi, 26 martie, și cele două fabrici care aparțin de Secuiana Group - Secuiana S.A. S' Mode S.A. sunt închise, conform conducerii. Reluarea activității fabricilor va fi decisă în funcție de evoluția răspândirii coronavirusului. 

Potrivit soțului uneia dintre angajatele fabricii S' Mode, la locul de muncă nu au fost luate măsuri de protecție, fapt care l-a determinat să tragă semnale de alarmă. 

„La fabrica S'Mode lucrează 200 de persoane într-o hală. Soția mea lucrează în fabrică. Astăzi este liberă, dar de mâine iar este program normal. Mi se pare absurd. Toți avem copii. Virusul poate să vină oricând. Mi-e frică pentru sănătatea familiei mele. Una dintre persoane dacă e infectată, în două zile o să fie peste 3.000 de infectări în tot orașul. E absurd că sunt atâtea persoane închise într-o hală. Nu s-a schimbat nimic în fabrică în perioada asta, nu le-au dat materiale de protecție. (...) Oamenii de rând știți cum sunt, ei se bucură că au de lucru. Mulți nu conștientizează problema. O parte din oameni se bucură că e de lucru, iar cei care conștientizează că e un pericol, le este frică să spună”, ne-a spus soțul unei angajate. 

Contactat pentru un punct de vedere, directorul general al grupului de firme Secuiana, Dobra László, ne-a informat că începând de joi, 26 martie, fabrica de textile este închisă.   

 „Oamenii nu sunt în pericol pentru că sunt acasă. De astăzi nu mai lucrăm. Fabrica e închisă de azi dimineață, deci de astăzi nu s-a mai venit la lucru. Angajații nu sunt aici. Efectiv s-a lucrat trei zile, că mai înainte am fost în concediu. Am început de luni, am avut niște urgențe, le-am terminat și de astăzi nu se mai lucrează”, a precizat Dobra László. 

Soțul angajatei, care și-a dorit să rămână sub protecția anonimatului, a precizat pe de altă parte că nici soția lui, dar nici alți angajați nu ar fi informați despre faptul că nu mai trebuie să meargă la muncă. 

„Nu a fost nimeni informat că nu se mai lucrează. Ei mâine trebuie să se ducă la lucru. Astăzi nu au mers la fabrică pentru că a fost o întrerupere. A mai fost și săptămâna trecută așa, dar ieri au lucrat toată ziua”, ne-a mai spus bărbatul. 

Problema lipsei echipamentelor de protecție îi este cunoscută și primarul orașului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, care ne-a spus că și instituțiile din oraș se confruntă cu aceeași situație. 

„De luni New Fashion și Zarah Modern sunt închise, deci nu se mai lucrează. Celelalte funcționează la o capacitate mai redusă, după cunoștințele mele, de azi dimineață. Poate au luat decizia între timp unii să închidă. Sunt firme private, nu avem cum să le impunem noi cum să lucreze. Cu măștile și cu materialele de protecție suntem și noi disperați. Am făcut comenzi acum trei-patru săptămâni și pentru noi și pentru spital și nu ne-a livrat nimeni nicio comandă. În toată țara cea mai mare problemă sunt materialele de protecție”, ne-a spus Bokor Tibor. 

Ulterior, primarul a vorbit cu reprezentanții conducerii fabricii Secuiana, care i-au confirmat că începând de joi, 26 martie, fabrica și-a sistat temporar activitatea. 

În municipiu mai sunt totuși fabrici care lucrează cu program normal.

Una dintre angajatele fabricii EL-CO din Târgu Secuiesc, cu care am vorbit telefonând la firmă, ne-a spus că în prezent se lucrează la capacitate normală și că au fost luate toate măsurile de igienă necesare.

Erată: Ulterior publicării materialului, am primit informații că în fabrică nu ar exista, de fapt, dezinfectanți, iar măsurile de protecție luate nu sunt suficiente pentru ca persoanele care activează acolo să se simtă în siguranță, după cum ne-a spus un angajat care ne-a contactat pe acest subiect.

Conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a precizat că niciuna dintre fabricile din Târgu Secuiesc nu a furnizat date despre întreruperea activității sau despre statutul angajaților acestora. 

Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a precizat că va reveni cu detalii, însă până la momentul redactării articolului, nu am primit nicio informație. 

Sursă foto: fashionphilosophy.ro

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.