ECONOMIC 16 august 2017

Două ferme de porci din județul Covasna, sancționate pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate

de Agerpres | 1325 vizualizări

Două ferme de porci din județul Covasna au fost sancționate de Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate, iar una dintre ele riscă să rămână fără autorizație de funcționare.

Șeful DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, a declarat că principalele probleme constatate au fost lipsa împrejmuirilor corespunzătoare și a filtrelor la punctele de acces în incintele fermelor.

„Au fost constatate unele deficiențe în special în ce privește supravegherea și monitorizarea zilnică a stării de sănătate a animalelor, a unor condiții de biosecuritate, dar și în privința mișcării de persoane în incinta acestor ferme. (...) Regulile sunt foarte stricte, există anumite proceduri. Angajații nu au voie să intre în fermă fără să treacă prin aceste filtre, unde trebuie să se dezbrace de hainele cu care au venit de acasă, să facă un duș și apoi să se îmbrace cu hainele de lucru, deci trebuie să treacă prin trei camere. (...) Una dintre ferme a primit o amendă de 1.200 de lei și un termen de conformare de 48 de ore, iar cea de-a doua a primit un avertisment și obligativitatea de a remedia deficiențele cât mai rapid, altfel va primi amendă și i se va suspenda autorizația de funcționare. (...) Noi nu vrem să omorâm aceste ferme, de aceea le dăm aceste termene, ca să poată să ia măsuri”, a declarat Sikó Barabási Sándor.

Șeful DSVSA a precizat că au fost controlate șase ferme de creștere a porcinelor din județul Covasna, cu o capacitate totală de aproape 13.000 capete, iar verificările au avut loc în contextul apariției pestei porcine africane în două ferme non-profesionale din județul Satu Mare.

Potrivit acestuia, în ultima lună în județul Covasna nu au fost constatate îmbolnăviri sau mortalități în rândul animalelor care să alarmeze proprietarii sau serviciile veterinare.

 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.