ECONOMIC 24 iunie 2019

Culturile de cartofi, ameninţate de mană din cauza umidităţii excesive şi căldurii

de Agerpres | 743 vizualizări

Culturile de cartofi din judeţul Covasna sunt ameninţate de mană, apariţia şi răspândirea bolii fiind favorizate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă, alternate cu temperaturi ridicate, a declarat directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, fermierii nu au putut interveni la timp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare şi, în perioada următoare, va trebui să profite la maximum de timpul favorabil pentru a salva culturile.

„Şi anul trecut am avut o primăvară foarte atipică, şi anul acesta am avut o primăvară atipică, dar contrarie. Adică, anul trecut am avut o primăvară foarte secetoasă, iar anul acesta am avut o primăvară foarte, foarte ploioasă. Ploile nu au influenţat starea de vegetaţie a culturilor, deşi în luna mai a căzut cam jumătate din media multianuală, numai în luna mai a fost atâta ploaie, însă problema mai mare se prezintă acum, când trebuie să se intre la tratamente fitosanitare. La cerealele de toamnă nu se poate intra la tratamente fitosanitare, din cauza umezelii din sol. Încă de acum două.trei săptămâni trebuia, dar utilajele nu pot intra. Deci, problema mai mare aici este la tratarea fitosanitară a culturilor. E o problemă destul de mare şi la cartofi, în condiţiile actuale. Există umezeală excesivă în sol şi la tulpina plantelor şi la o căldură de 30 de grade mana cartofului lucrează la o intensitate foarte, foarte mare. Fermierii trebuie să aibă grijă şi să prindă acele momente când pot intra şi pot să trateze cultura cartofului”, a declarat pentru AGERPRES, Konczei Arpad.

Acesta a mai adăugat că suprafeţele cultivate cu cartofi în judeţul Covasna sunt mai mari decât anul precedent, producătorii fiind încurajaţi de producţiile bune înregistrate în ultimii doi ani, dar şi de creşterea preţului cartofului.

„Anul acesta culturile sunt mai mari, însă deocamdată nu am făcut calcule, încă aşteptăm informaţii de la fermieri ca să centralizăm structura culturilor din judeţ, dar se pare că este o suprafaţă puţin mai mare decât anul trecut. Asta e şi normal, având în vedere că anul trecut cartoful a fost un produs foarte vandabil şi la un preţ foarte bun. Aşa e tot timpul, în fiecare an când cartoful aduce bani în buzunarul fermierului, anul următor se pune o suprafaţă puţin mai mare”, a mai spus Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, în ultimii ani şi în judeţul Covasna şi-au făcut apariţia o serie de culturi specifice zonelor secetoase, cum ar fi porumbul şi floarea soarelui, dar fermierii au început să cultive şi rapiţă sau soia.

„Din cauza schimbărilor climatice încet, încet îşi fac loc şi aceste culturi în structura agricolă a judeţului Covasna”, a adăugat acesta.

În urmă cu doi ani, judeţul Covasna a obţinut o producţie record de cartofi, de aproape 28 de tone media la hectar, în timp ce anul trecut a fost de aproape 25 de tone la hectar.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.