ECONOMIC 14 mai 2021

Continuă programele de relansare economică la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1109 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, deputatul Miklós Zoltán, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, Édler András, și preşedintele Comisiei Economice din Consiliul Local, Debreczeni László, au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă comune, programele de stimulare economică pentru întreprinderile mici și mijlocii din Sfântu Gheorghe, care vor fi lansate sau continuate şi în acest an.

„În ultimii ani, am sprijinit afacerile locale cu o sumă totală de aproape 10 milioane de lei, cea mai mare sumă fiind cea de anul trecut, care s-a apropiat de 3 milioane de lei, datorită programului Covid Minimis. Anul acesta intenționăm să oferim și mai multe fonduri pentru firmele locale”, a declarat primarul Antal Árpád.

Şi în acest an, firmele vor putea aplica pentru programul De Minimis al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și al Camerei de Comerț și Industrie Covasna, care funcționează din 2013 și care are ca scop rambursarea unei părți din impozitul pe clădiri impus întreprinderilor mici și mijlocii locale. Programul va fi lansat pe 18 mai, iar pentru depunerea formularului de aplicare va fi disponibilă o nouă interfață online. Experiența anilor precedenți arată că aproximativ 150 de antreprenori aplică în fiecare an, iar sumele primite variază între 130 de lei și 200 de mii de lei.

La fel ca anul trecut, municipalitatea lansează programul de sprijin Covid Minimis pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii locale afectate de criza economică provocată de pandemie, cu un buget de 5 milioane de lei, în două sesiuni de depunere a dosarelor.

„Credem că rolul nostru este de a arăta calea, şi anume că firmele care încearcă să se pregătească pentru vremuri mai bune și care îndrăznesc să investească vor fi cele care vor reuși. Programul va continua să sprijine investițiile. De asemenea, va fi posibilă depunerea online a documentelor necesare, iar certificatul fiscal va putea fi solicitat electronic”, a declarat consilierul local Debreczeni László.

Intensitatea ajutorului este de 50%, iar cererile pot fi depuse pentru investiții în afaceri locale, jumătate din suma investită urmând să fie plătită de antreprenor. Întreprinderile care au participat anul trecut nu sunt eligibile pentru a se înscrie în acest an, oferind astfel altor antreprenori locali o șansă mai mare de a participa la program.

„Anul trecut, bugetul pentru programul Covid Minimis nu a fost utilizat în totalitate de către antreprenori, care au solicitat mai puțin de 2 milioane de lei din cele 5 milioane alocate. Anul acesta sperăm că mai multe persoane vor fi interesate de program”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Édler András.

De asemenea, continuă schema de ajutor de minimis, lansată anul trecut, cu o intensitate de 25% pentru firmele care investesc în Parcul Industrial din Câmpul Frumos, cu o valoare maximă a ajutorului de 50.000 de euro, dacă solicitantul nu cheltuiește ajutorul doar cu furnizori locali, și de maximum 100.000 de euro, dacă solicitantul cheltuiește ajutorul doar cu furnizori locali. Subvenția, inclusiv contribuția proprie, poate fi utilizată numai pentru investiții realizate în cadrul Parcului Industrial.

„Ne menținem angajamentul de a încuraja investițiile în Parcul Industrial. Procesul de aplicare va fi continuu, astfel încât noile companii care s-au mutat și au semnat un contract să poată aplica chiar a doua zi, cu elemente similare celor de anul trecut. Plățile se vor face pe bază de post-contabilitate, iar noi ne dorim ca banii cheltuiți să rămână în economia locală”, a declarat deputatul Miklós Zoltán, fost director al Parcului Industrial, precizând totodată că anul trecut 7 întreprinderi mici și mijlocii au primit sprijin în cadrul acestui program.

(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.