ECONOMIC 22 aprilie 2020

CCI Covasna, un nou semnal de alarmă pentru susținerea antreprenorilor din județ

de Daniela Luca | 1500 vizualizări

Solicitarea se referă la scutirea de impozitul pe clădiri și terenuri 

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna propune noi soluții pentru sprijinirea antreprenorilor din domeniul turismului, al alimentației publice și agrementului, puși la grea încercare din cauza răspândirii coronavirusului. Astfel, la finalul săptămânii trecute, a fost formulată o petiție adresată Guvernului României, dar și deputaților și senatorilor din județul Covasna, care se referă la scutirea de impozitul pe clădiri și terenuri pe toată durata stării de urgență. 

În textul petiției se arată că antreprenorii din domeniul turismului, al alimentației publice și agrementului se confruntă cu dificultăți majore în această perioadă, iar din acest motiv, conducerea CCI Covasna solicită Guvernului să analizeze în regim de urgență „posibilitatea scutirii de impozitul pe clădiri și terenuri pe toată durata stării de urgență, a bunurilor cu destinație turistică sau de agrement (hoteluri, moteluri, pensiuni, campinguri, parcuri de distracții, ștranduri etc.), sau de alimentație publică (restaurante, baruri, cafenele etc.)”. Solicitarea este justificată prin faptul că firmele din aceste domenii au venituri zero în prezent.  

Președintele CCI Covasna: „Sperăm să fim ascultați”

Această măsură a venit în urma multor discuții purtate cu protagoniștii mediului de afaceri din județ, care cu greu mai fac față încercărilor, ne-a spus președintele CCI Covasna, Edler András-György. 

„În această perioadă noi avem foarte multe consultări cu mediul de afaceri, mult mai multe decât în condiții normale, pentru că este perioada în care au cea mai mare nevoie de ajutor. De data aceasta am avut niște discuții mai ales cu cei din domeniul hotelier și ei au ridicat problema că într-adevăr, în această perioadă în care activitatea lor este interzisă prin lege, ei sunt obligați să plătească în continuare impozitul pe teren și impozitul pe clădire. Sunt niște impozite care intră în bugetul local, dar primăriile și dacă ar avea intenția de a scuti aceste firme de aceste impozite, nu pot. Singura modalitate prin care se poate rezolva acest lucru este printr-o Hotărâre de Guvern. Pot să vă dau exemplu hotelul Clermont sau Hotelul de la Balvanyos, unde impozitul pe acele clădiri și terenuri e imens. (...) Bineînțeles, noi sperăm să fim ascultați. Am trimis inclusiv către Camera Națională de Comerț pentru a ne sprijini în acest demers”, ne-a explicat Edler András-György. 

În luna martie, CCI Covasna a formulat o petiție adresată Guvernului României care se referă la scutirea de la plata TVA pe trimestrul I și II, scutirea de la plata impozitului pe venit și scutirea de la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor.

„Nu am mai primit și alte răspunsuri, dar acolo problema cât de cât s-a rezolvat pentru că aproape fiecare societate beneficiază acum de niște amânări, facilități, scutiri, nu numai cei din turism. Problema impozitului pe venit însă, nu a fost abordată prin niciuna dintre acele hotărâri care au introdus facilități. Într-o țară normală ar trebui să primim niște răspunsuri. Până la urmă, în spatele acestor hârtii, sunt niște firme care au probleme”, a mai adăugat Edler András-György. 

Totodată, conducerea municipiului Sfântu Gheorghe a precizat în repetate rânduri că vor fi analizate soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri din reședința de județ, însă deocamdată acestea au rămas la nivel de discuții. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.